Jön a tavasz – és a vedlési időszak. Egy idősebb ló tulajdonosának érdemes odafigyelnie a szőrváltás mikéntjére, ugyanis több dologról árulkodhat – figyelmeztet a lovasok.hu oldalon megjelent írás. Ha ugyanis bizonyos hormonokból túl sok vagy túl kevés van, a szervezet nem tudja fenntartani az egyensúlyt, és rendellenességek lépnek fel.

Az endokrin rendszer olyan szerveket foglal magába, mint például a hipotalamusz, az agyalapi mirigy (hipofízis) és a pajzsmirigy. Ezek irányítják a szervezetet olyan módon, hogy bizonyos szerveket, folyamatokat befolyásoló hormonokat bocsátanak ki, adott feladatok elvégzésére. Ha a hormonokból túl sok, vagy túl kevés van, a szervezet nem tudja fenntartani az egyensúlyt, és rendellenességek lépnek fel.

Fontos felmérni a ló takarmányfelvételét, amibe beletartozik a széna, a legelő (és annak minősége), az abraktakarmány, a kiegészítők, és nem utolsósorban a nasi is. (Fotó: Pixabay)

PPID vagy Cushing-szindróma, metabolikus szindróma

Lovaknál a két leggyakoribb endokrin probléma, a PPID vagy Cushing- kór, valamint a metabolikus szindróma. Egyik leggyakoribb tünete, a visszatérő savós patairha-gyulladás (laminitis).

A takarmányozás nagyon fontos, a laminitishez kapcsolódó endokrin rendellenességek megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint, a Cushing-kóros vagy metabolikus szindrómás lovak 50-80%-a laminitisben szenved. Emiatt fontos felmérni a ló takarmányfelvételét, amibe beletartozik a széna, a legelő (és annak minősége), az abraktakarmány, a kiegészítők, és nem utolsósorban a nasi is.

A megfelelő kondíció fenntartása érdekében, lehetőleg kerülni kell az extra csemegék túlzott adagolását.

Laminitis

A legeléssel összefüggő laminitist, az emészthető szénhidrátban (cukrokban) gazdag fű elfogyasztása után fellépő, – az emésztőrendszer baktérium flóra megváltozásából eredő – gyomor- és bélrendszeri zavarok váltják ki. Megfigyelések szerint az inzulinrezisztens állatok érzékenyebbek a betegségekre, míg a normál inzulinérzékenységű lovaknál kisebb valószínűséggel fordul elő a probléma.

A PPID jellemzően 15 évnél idősebb lovaknál alakul ki. Egyes kutatások szerint az ilyen lovaknak akár a 20-30%-a is érintett lehet. Az érintett állatok agyalapi mirigye megnagyobbodik, és nagy mennyiségű mellékvese- és más agyalapi mirigy hormonokat szabadít fel, amelyek arra „utasítják” a mellékveséket, hogy termeljenek még több kortizolt (más néven stresszhormont).

A túlzott hormontermelés eredményeként, különböző problémák merülnek fel:

  •  hosszú, göndörödésre hajlamos szőr
  •  elégtelen vedlés
  •  visszatérő laminitis (savós patairha-gyulladás)
  •  izomtömeg elvesztése a háton és a fartájékon
  •  gyakori a megnövekedett vízfogyasztás és a nagy mennyiségű vizelés
  • a meggyengült immunrendszer miatt gyakoribbak a fertőzések
  •  lassú sebgyógyulás
  •  teljesítménycsökkenés, egészen a letargikus állapotig

Ezenkívül a PPID súlyosbítja az inzulinszabályozási problémákat, az arra genetikailag hajlamos pónik és lovak esetén.

Egyfajta jóléti betegség

A PPID-s lovaknál kiemelten fontos odafigyelni a takarmányozásra. (Érdemes megemlíteni, hogy a Cushing-kór egyfajta jóléti betegségnek számít: a vadon élő lovaknál még nem diagnosztizáltak Cushing-kórt. Ott ugyanis a szénhidrát és egyéb tápanyagok bevitele összhangban van a ló szükségleteivel.)

Kerülni kell az olyan étrendet, amelyekből gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz juthat (kukorica, zab, árpa, cukorrépa, friss legelő…stb). Helyette a rostban gazdag takarmányokat kell előnyben részesíteni: lucernaliszt, rizskorpa, szójahéj stb). A zsír értékes kalóriaforrás lehet, mert nem vált ki inzulinválaszt. (Érdemes lehet olyan tápot választani, amelynek 12% alatt van a szénhidráttartalma és minimum 6% nyers zsírt tartalmaz).

Hogyan lehet kideríteni, hogy Cushing-kóros-e egy ló?

Csak az állatorvos tud határozott diagnózist felállítani a Cushing-kórról. Tulajdonképpen egy vérvizsgálatból megállapítható. A mintát az ACTH hormonra vizsgálják. Figyelemmel kell lenni arra azonban, hogy az ACTH hormon szintje erősen évszakfüggő.

A hagyományos gyógyszeres kezelésen túl, a PPID-s lovak kezelésében segítséget nyújthat a barátcserje (Vitex agnus-castus) termése. Ez a növény hormonokat nem tartalmaz, ellenben vitexin és kaszticin hatóanyagai jótékony hatással vannak az agyalapi mirigy hormontermelésére, ezáltal oki terápiát tesz lehetővé.

Számos klinikai kísérlet kimutatta, hogy a Cushing szindrómában szenvedő lovaknak csökkentek a tünetei, valamint kedvező irányba befolyásolta a szervezetük működését.

(Forrás: lovasok.hu)

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás