Jön a tavasz – és a vedlési időszak. Egy idősebb ló tulajdonosának érdemes odafigyelnie a szőrváltás mikéntjére, ugyanis több dologról árulkodhat – figyelmeztet a lovasok.hu oldalon megjelent írás. Ha ugyanis bizonyos hormonokból túl sok vagy túl kevés van, a szervezet nem tudja fenntartani az egyensúlyt, és rendellenességek lépnek fel.

Az endokrin rendszer olyan szerveket foglal magába, mint például a hipotalamusz, az agyalapi mirigy (hipofízis) és a pajzsmirigy. Ezek irányítják a szervezetet olyan módon, hogy bizonyos szerveket, folyamatokat befolyásoló hormonokat bocsátanak ki, adott feladatok elvégzésére. Ha a hormonokból túl sok, vagy túl kevés van, a szervezet nem tudja fenntartani az egyensúlyt, és rendellenességek lépnek fel.

Fontos felmérni a ló takarmányfelvételét, amibe beletartozik a széna, a legelő (és annak minősége), az abraktakarmány, a kiegészítők, és nem utolsósorban a nasi is. (Fotó: Pixabay)

PPID vagy Cushing-szindróma, metabolikus szindróma

Lovaknál a két leggyakoribb endokrin probléma, a PPID vagy Cushing- kór, valamint a metabolikus szindróma. Egyik leggyakoribb tünete, a visszatérő savós patairha-gyulladás (laminitis).

A takarmányozás nagyon fontos, a laminitishez kapcsolódó endokrin rendellenességek megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint, a Cushing-kóros vagy metabolikus szindrómás lovak 50-80%-a laminitisben szenved. Emiatt fontos felmérni a ló takarmányfelvételét, amibe beletartozik a széna, a legelő (és annak minősége), az abraktakarmány, a kiegészítők, és nem utolsósorban a nasi is.

A megfelelő kondíció fenntartása érdekében, lehetőleg kerülni kell az extra csemegék túlzott adagolását.

Laminitis

A legeléssel összefüggő laminitist, az emészthető szénhidrátban (cukrokban) gazdag fű elfogyasztása után fellépő, – az emésztőrendszer baktérium flóra megváltozásából eredő – gyomor- és bélrendszeri zavarok váltják ki. Megfigyelések szerint az inzulinrezisztens állatok érzékenyebbek a betegségekre, míg a normál inzulinérzékenységű lovaknál kisebb valószínűséggel fordul elő a probléma.

A PPID jellemzően 15 évnél idősebb lovaknál alakul ki. Egyes kutatások szerint az ilyen lovaknak akár a 20-30%-a is érintett lehet. Az érintett állatok agyalapi mirigye megnagyobbodik, és nagy mennyiségű mellékvese- és más agyalapi mirigy hormonokat szabadít fel, amelyek arra „utasítják” a mellékveséket, hogy termeljenek még több kortizolt (más néven stresszhormont).

A túlzott hormontermelés eredményeként, különböző problémák merülnek fel:

  •  hosszú, göndörödésre hajlamos szőr
  •  elégtelen vedlés
  •  visszatérő laminitis (savós patairha-gyulladás)
  •  izomtömeg elvesztése a háton és a fartájékon
  •  gyakori a megnövekedett vízfogyasztás és a nagy mennyiségű vizelés
  • a meggyengült immunrendszer miatt gyakoribbak a fertőzések
  •  lassú sebgyógyulás
  •  teljesítménycsökkenés, egészen a letargikus állapotig

Ezenkívül a PPID súlyosbítja az inzulinszabályozási problémákat, az arra genetikailag hajlamos pónik és lovak esetén.

Egyfajta jóléti betegség

A PPID-s lovaknál kiemelten fontos odafigyelni a takarmányozásra. (Érdemes megemlíteni, hogy a Cushing-kór egyfajta jóléti betegségnek számít: a vadon élő lovaknál még nem diagnosztizáltak Cushing-kórt. Ott ugyanis a szénhidrát és egyéb tápanyagok bevitele összhangban van a ló szükségleteivel.)

Kerülni kell az olyan étrendet, amelyekből gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz juthat (kukorica, zab, árpa, cukorrépa, friss legelő…stb). Helyette a rostban gazdag takarmányokat kell előnyben részesíteni: lucernaliszt, rizskorpa, szójahéj stb). A zsír értékes kalóriaforrás lehet, mert nem vált ki inzulinválaszt. (Érdemes lehet olyan tápot választani, amelynek 12% alatt van a szénhidráttartalma és minimum 6% nyers zsírt tartalmaz).

Hogyan lehet kideríteni, hogy Cushing-kóros-e egy ló?

Csak az állatorvos tud határozott diagnózist felállítani a Cushing-kórról. Tulajdonképpen egy vérvizsgálatból megállapítható. A mintát az ACTH hormonra vizsgálják. Figyelemmel kell lenni arra azonban, hogy az ACTH hormon szintje erősen évszakfüggő.

A hagyományos gyógyszeres kezelésen túl, a PPID-s lovak kezelésében segítséget nyújthat a barátcserje (Vitex agnus-castus) termése. Ez a növény hormonokat nem tartalmaz, ellenben vitexin és kaszticin hatóanyagai jótékony hatással vannak az agyalapi mirigy hormontermelésére, ezáltal oki terápiát tesz lehetővé.

Számos klinikai kísérlet kimutatta, hogy a Cushing szindrómában szenvedő lovaknak csökkentek a tünetei, valamint kedvező irányba befolyásolta a szervezetük működését.

(Forrás: lovasok.hu)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás