A gyomirtó robot, a svéd Ekobot WEAI egy hollandiai szántóföldi bemutató során demonstrálta gyomirtási képességeit egy hagymakultúrában. A robot számos fejlesztést mutatott be, miközben halad a 2025-ben megjelenő teljesen új modell felé. Az új modell elöl két (sárga) radarérzékelőt tartalmaz, amelyek embereket, állatokat és egyéb akadályokat keresve pásztázzák a környezetet.

Figyelemre méltó, hogy a bemutató során kevés gyomnövény volt jelen. Az érzékelési tartomány 1,5 méterre volt beállítva. Egy másik újdonság a jármű tetején elhelyezett kamera, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról megfigyeljék a robot haladási irányát, betekintést nyújtva a gyomnyomásról és a termés fejlődéséről.

A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robot mostantól saját kapálóelemekkel is rendelkezik (Forrás: Ekobot)

Újdonságok a motorháztető alatt

A „motorháztető alatt” is történtek előrelépések. A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robot mostantól saját kapálóelemekkel is rendelkezik. Ezek az elemek egy párhuzamosra vannak felfüggesztve, és a hagymasorok közötti gyomirtásra használhatók. A karokkal végzett gyomirtás maximális sebessége 0,54 km/h, míg a kapaelemek akár 1,8 km/h sebességet is elérhetnek. A művelethez legalább 2,5 méteres elővetemény szükséges.

Cserélhető elemek

Az Ekobot WEAI jelenleg két cserélhető szabványos akkumulátorral működik, amelyek általában traktorokban, teherautókban és hasonló berendezésekben találhatók. A jármű egésze 1 kW teljesítményt igényel, és a gyártó szerint egyetlen akkumulátortöltéssel körülbelül 9-10 órányi munkát lehet végezni. Ha lemerült, mindkét akkumulátor kicserélhető a mellékelt második készlettel.

Növekvő várólista a vásárlók körében

Az Ekobot eddig öt robotot épített, amelyek közül hármat Svédországban, kettőt pedig Hollandiában bérelnek. A jelenlegi eladási ár 90 000 euró, és a robotot hektáronként és évente 3 000 euróért bérbe is lehet adni. Egy robot akár 10 hektáron is képes a gyommentességet fenntartani. Az Ekobot 2024-ben 25-30 darabra kívánja növelni a termelést. A vállalatnak azonban már most is egyre növekvő várólistája van az érdeklődőkből.

Házon belüli vázfejlesztés

A Lelystadban bemutatott változat még a norvég Saga Robotics robotgyártó cég vázát használja. Az Ekobot azonban saját új alváz kifejlesztését tervezi, amely akár 50-60 cm-es változtatható hasmagassággal rendelkezik. A jelenlegi, 25 cm-es hasmagasságú konstrukció korlátokba ütközik a mély pályákon való közlekedéskor. A készülő modell napelemekkel is rendelkezik majd. A WEAI robot 2025-től kezdődően a hagymán kívül olyan kultúrákban is bevethetővé kíván válni, mint a sárgarépa és a cukorrépa.

Műszaki adatok

Az Ekobot robotkarok és ujjak segítségével a hagymák közvetlen közeléig képes eltávolítani a gyomokat a korai stádiumban, illetve a sorok között kapaelemek segítségével.

Munkaszélesség: az ujjak a sorok között és a sorokon belül is gyomlálnak, a hagymától legfeljebb 2 cm-re. A kapaelemek a sorok között a hagymától legfeljebb 2 cm-re gyomlálnak.

Munkasebesség: 540 méter/óra (ujjak) vagy 1,8 km/h (kapaelemek).

Teljesítményigény: 1 kW.

(Forrás: futurefarming.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás