Az őszi vetésű kalászos gabona tekintetében vegyes az összkép. Ez főleg abból adódik, hogy a gazdák milyen inputanyagokat juttattak ki. Az elkövetkező időszak csapadékmennyiségén sok múlik az árpa és a búza esetében – mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavaszi vetéseknél viszont problémák vannak, több termelő is jelezte, hogy a kelések nem egységesek.

A szövetség elnöke szerint legfeljebb közepes év várható, ám egy kismértékű áremelkedés esetén a gazdák már a pénzüknél lennének.

A gabona árával kapcsolatban Petőházi Tamás elmondta: bár valamelyest emelkedtek az utóbbi időkben a szintek, azok még mindig alacsonynak mondhatók. (Fotó: Pixabay)

Az őszi vetésekkel kapcsolatban egy-két hét múlva már részletesebb becslésekkel fognak rendelkezni. Jelenleg azt várják, hogy még ebben a hónapban vagy esetleg a jövő hónap elején mennyi csapadék jön. Ennnek ismeretében látják majd a lehetőségeket - mondta  az Agrárszektornak Petőházi Tamás, majd hozzátette: a táblák látványa, a szubjektív kép alapján idén közepesnél nem várható jobb termés Magyarországon.

Vegyes a kép

Az egyes táblák között így is nagyon vegyes a kép. Ez elsősorban a technológiával, a kijuttatott inputanyagokkal van összefüggésben.

Változó, hogy melyik termelő mennyit enged meg magának. Akik a fejtrágyát megfelelően odatették a növények alá, azoknál most jobban rendben van a tábla. Több helyen látni viszont azt is, hogy a gyomirtás nem sikerült, esetleg a költségek miatt a termelő nem is próbálkozott vele.

Nem indult jól a kukorica és a napraforgó

A tavaszi vetésű növények esetében sem ideális az összkép. Több helyről jelezték a gazdálkodók, hogy a kukorica, valamint a napraforgó esetében nagyon sok helyen vontatott, nem egyöntetű kelés van. Ez nagyon rossz hír, ami a későbbiekben problémákat okoz. Az a jó helyzet, ha a napraforgó és a kukorica együtt kel, mert akkor nincs versengés a növények között, hanem egymást segítik a növekedésben. Jelenleg a később kelő növényt a mellette levő elnyomja, nem fejlődik rendesen.

Ennek oka az eltérő vízkészlet a talajban, az, hogy nem az optimális körülmények közé kerültek a magok. Az egyik helyen jó talaj fogadta a magot, a másik helyen pedig szárazabb, ezért látható, hogy a probléma foltokban jelentkezik.

Hetvenezernél már hátradőlhetnének?

A gabona árával kapcsolatban Petőházi Tamás elmondta: bár valamelyest emelkedtek az utóbbi időkben a szintek, azok még mindig alacsonynak mondhatók. Amikor a közelmúltban a kormányzat bevezette a bejelentési kötelezettséget, akkor kismértékben emelkedtek a terményárak, ráadásul a világpiaci ár is nőtt, mivel olyan hírek érkeztek, hogy kevesebb lesz az átmenő készlet. Az elnök szerint a kereskedők jelenleg kivárnak. Eközben nem csupán napról napra változnak az árak, hanem területileg is nagy szórást mutatnak. A Dunántúlon jó tízezer forinttal magasabb árakat mondanak, mint keleten.

A takarmányárpa és a takarmánybúza esetében el kellene érni a 70 ezer forintos telephelyi árat, akkor a termelők idei éve rendben lenne. Erre az árnövekedésre van is esély a nyári hónapok során.

(Forrás: agrarszektor.hu)   

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás