Már nem mindenhol számít újdonságnak a robotok jelenléte a mezőgazdaságban. Az ágazat feladataira specializálódott vállalatok autonóm robotokat is fejlesztenek különféle termények betakarításához. Néhány eszköz további feladatokat is elláthat, beleértve a gyomirtást, a permetezést és a betegségek megfigyelését. Az eszközfejlesztések probléma specifikusak, ami annyit jelent, hogy a cégek minden kihívásra igyekeznek megoldást találni. Ilyen kihívást jelent napjainkban a virágok beporzása is. A robotok is részt vehetnek a fontos feladatban.

A Mezőhír írta meg, hogy a fejlesztés megvalósításának igénye egyrészt a méhek állományának világszinten tapasztalható csökkenésére vezethető vissza. Másrészt az olyan egyre népszerűbb ágazatokban, mint a vertikális gazdálkodás, nehezebben tudják elvégezni a beporzási feladatokat a rovarok. Ugyanis a függőleges farm mesterséges világítása megnehezíti a méhek tájékozódását.

A robotfejlesztéseknél minden kihívásra igyekeznek megoldást találni, ilyen a virágok beporzása is: a robotok is részt vehetnek a feladatban - képünk illusztráció

Céget alapítottak, drónokat fejlesztenek a beporzás támogatására

Ennek a problémának a kezelésére Siddharth Jadhav, aki korábban a Szingapúri Nemzeti Egyetemen drónok aerodinamikáját tanulta, 2019-ben megalapította a Polybee nevű céget. Kollégáival, az általános kereskedelmi forgalomban széles körben elérhető mini drónokat adaptálnak különféle beltéri mezőgazdasági műveletekhez, beleértve a függőleges farmokat és az üvegházakat. 

A Polybee mesterséges intelligenciájú szoftvere arra utasítja a drónokat – amelyek színes kamerás érzékelőkkel vannak felszerelve -, hogy növények közelében repüljenek. Ezután a drónok óvatosan felkavarják a virágok körüli levegőt. A tevékenység hatására elhagyja a virágpor a virágot és elindul a megtermékenyítési folyamat. 

A Polybee a tavalyi év nyarán tartott egy nagyszabású bemutatót egy négyhektáros üvegházban, ahol paradicsomtermesztés zajlott. Ebben az üvegházban a termesztés 100 méteres sorokban történik. Mindegyik drón esetén körülbelül 15 percet vett igénybe a feladat elvégzése. Annak ellenére, hogy a drónok hozzávetőlegesen 6 méteres magasságban repültek, a lefelé irányuló légáram elég jelentős ahhoz, hogy elinduljon a beporzás folyamata - írták. 

https://www.youtube.com/watch?v=BEtAIXGm4GA
Videó a Polybee drónos fejlesztéséről

Nem szükséges a munkavégzéshez drónpilóta sem, akinek a feladata az lenne, hogy a drónt sorról sorra irányítsa. Magukat a drónokat számos QR (Quick Response), gyors reagálású kód vezérli, amelyeket az üvegházi területen helyeztek el az egyenletes és állandó repülési terv biztosítása érdekében. A Polybee általános ajánlása szerint négy drón hektáronként az ideális szám, amelyre szükség van az optimális munkavégzéshez - közölték.

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás