Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a krónikus fertőzések hatásai és következményei, mind az emberek, mind az állatok esetében. Az intenzív állattenyésztésben a krónikus fertőzések nem ismeretlenek, gondoljunk a PRRSv-re vagy az E. coli okozta colibacillosisra baromfiban. Multidiszciplináris megközelítésre van szükség ezen állapotok negatív hatásainak ellenőrzéséhez.

A legjobb megközelítés ehhez azt jelenti, hogy a gazdák rendszeres támogatást kapnak az értékláncbeli partnereiktől, beleértve az állatorvosokat, a takarmányszállítókat, a tenyésztőket és a tartási szakembereket. A takarmányozási értékláncon belül a nyersanyagok és adalékanyagok beszállítói is együttműködnek, hogy a leghatékonyabb termékeket kínálják az állatok teljesítményének javítására. Ennek érdekében fontos, hogy a következő négy, egymással összefüggő pillérre összpontosítsunk: gyulladásos állapot, immunrendszeri aktivitás, mikrobiális egyensúly és bélrendszeri integritás. Lásd a képen e pillérek működésének sematikus áttekintését a bélhámban.

A bél egészségére ható faktorok

Gyulladásos állapot

Az akut gyulladás a sérülésre adott rövid távú védelmi válaszreakció, ami szükséges a gyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához. Az akut gyulladást a pro-inflammatorikus citokinek megnövekedett szintje jellemzi, amelyet a kiváltó ok megszűnésekor a gyulladásgátló válasz jelenléte ellensúlyoz. A kiváltó ok (pl. stressz, mikrobiális nyomás vagy ammónia) ismételt jelenléte krónikus gyulladást idézhet elő, amely a gyulladáskeltő citokinek tartós szintjével jár. A kutatások kimutatták, hogy a takarmányban található adalékanyagok, mint például a gyantasavak, segíthetik a gyulladásos és gyulladáscsökkentő egyensúlyt, és hogy a hatékonyabb gyulladásos válasz az állat teljesítményének javulásához vezet.

Az immunrendszer aktivitása

Az intenzív állattenyésztési ágazat közös célja, hogy az antimikrobiális rezisztencia csökkentésével, az antimikrobiális növekedésserkentők használatának mérséklésével csökkentse az antimikrobiális rezisztenciát, nyomást gyakorolva a fertőzések elleni megelőző intézkedések kifejlesztésére, amelyek közül az afrikai sertéspestis (ASP) és a madárinfluenza (AI) elleni vakcinák a legújabb, nagy figyelmet kapott módszerek. Vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos takarmány-adalékanyagok, mint például az alfa-monolaurin, módosíthatják az immunaktivitást, sőt fokozhatják a vakcinázásra adott immunválaszt. A gyorsabb immunválasz a vírus gyorsabb gátlását eredményezheti a fertőzött állatokban, és talán még jobb védelmet is.

Mikrobiális egyensúly

A bélmikrobióta kifejezés a gyomor-bél traktusban megtelepedő mikroorganizmusok csoportjára utal. A mikrobiom összetétele közvetlen kapcsolatban áll a gazdaszervezet egészségével. Az uralkodó organizmusok összetételének megváltozása vagy a diszbiózis összefüggésbe hozható a gasztrointesztinális rendellenességekkel és betegségekkel. Az ileum baktériumpopulációját nagymértékben befolyásolja az étrend összetétele, és különböző stratégiák alkalmazhatók a diszbiózis és a termelékenység csökkenésének megelőzésére. Számos tanulmány kimutatta a középláncú zsírsavak (MCFA) pozitív hatását a patogén baktériumok szaporodásának csökkentésére.

Az emésztőnedvvel táplálkozó mikrobák számának csökkentésével több tápanyag áll a gazdaszervezet rendelkezésére, ami jobb takarmányhasznosítást eredményez. Mivel a zsírsav lánchossza határozza meg a különböző baktériumtípusok elleni hatékonyságot, lehetőség van a baktériumok specifikus túlszaporodásának célzott kezelésére és az egészséget elősegítő bélbaktériumok támogatására.

Bélrendszeri integritás

A bél optimális egészsége kulcsfontosságú a tápanyagok magas szintű emészthetőségének és felszívódásának fenntartásához. A takarmányból származó tápanyagok hasznosítása mellett a bél az antigénekkel, toxinokkal és kórokozókkal szembeni gátként is működik. A gátat vagy a nyálkahártya integritását számos tényező károsíthatja, amelyek közül a toxinok és a gyulladásos elemek gyakorolják a legerősebb hatást. A szivárgó bél elleni küzdelem stratégiái a bélhám bazális membránjának fenntartására vagy a szoros kötések integritásának megerősítésére összpontosíthatnak, és olyan termékekkel érhetők el, mint a gyantasavak vagy a tributirin. Ez segít csökkenteni a bélgyulladást és az elváltozásokat, csökkenti az értékes tápanyagok kiáramlását, és végső soron csökkenti a hasmenés előfordulását és javítja a hatékonyságot.

Proaktív hozzáállás

Itt az ideje, hogy a gyulladással, immunitással, egyensúlyhiánnyal és integritással kapcsolatos reaktívról proaktív álláspontra váltsunk. A bélrendszer egészségét javító összetevőkben rejlő teljes potenciál felszabadításához fontos, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek kiegészítik egymást. Ha mind a négy fent említett pillér egy termékben egyesül, a szinergikus hatás miatt a keverék potenciálja meghaladhatja az egyes összetevőkét. Ez az egyedülálló PhytoLipoGenics koncepcióval lehetséges.

Ebben a termékek kombinációja szélesebb körű hatást fejt ki, és hatékony eszközt kínál a bélrendszer egészségének kezelésére.

Anyagunk a dairyglobal.net cikkének fordításával készült.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás