Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a krónikus fertőzések hatásai és következményei, mind az emberek, mind az állatok esetében. Az intenzív állattenyésztésben a krónikus fertőzések nem ismeretlenek, gondoljunk a PRRSv-re vagy az E. coli okozta colibacillosisra baromfiban. Multidiszciplináris megközelítésre van szükség ezen állapotok negatív hatásainak ellenőrzéséhez.

A legjobb megközelítés ehhez azt jelenti, hogy a gazdák rendszeres támogatást kapnak az értékláncbeli partnereiktől, beleértve az állatorvosokat, a takarmányszállítókat, a tenyésztőket és a tartási szakembereket. A takarmányozási értékláncon belül a nyersanyagok és adalékanyagok beszállítói is együttműködnek, hogy a leghatékonyabb termékeket kínálják az állatok teljesítményének javítására. Ennek érdekében fontos, hogy a következő négy, egymással összefüggő pillérre összpontosítsunk: gyulladásos állapot, immunrendszeri aktivitás, mikrobiális egyensúly és bélrendszeri integritás. Lásd a képen e pillérek működésének sematikus áttekintését a bélhámban.

A bél egészségére ható faktorok

Gyulladásos állapot

Az akut gyulladás a sérülésre adott rövid távú védelmi válaszreakció, ami szükséges a gyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához. Az akut gyulladást a pro-inflammatorikus citokinek megnövekedett szintje jellemzi, amelyet a kiváltó ok megszűnésekor a gyulladásgátló válasz jelenléte ellensúlyoz. A kiváltó ok (pl. stressz, mikrobiális nyomás vagy ammónia) ismételt jelenléte krónikus gyulladást idézhet elő, amely a gyulladáskeltő citokinek tartós szintjével jár. A kutatások kimutatták, hogy a takarmányban található adalékanyagok, mint például a gyantasavak, segíthetik a gyulladásos és gyulladáscsökkentő egyensúlyt, és hogy a hatékonyabb gyulladásos válasz az állat teljesítményének javulásához vezet.

Az immunrendszer aktivitása

Az intenzív állattenyésztési ágazat közös célja, hogy az antimikrobiális rezisztencia csökkentésével, az antimikrobiális növekedésserkentők használatának mérséklésével csökkentse az antimikrobiális rezisztenciát, nyomást gyakorolva a fertőzések elleni megelőző intézkedések kifejlesztésére, amelyek közül az afrikai sertéspestis (ASP) és a madárinfluenza (AI) elleni vakcinák a legújabb, nagy figyelmet kapott módszerek. Vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos takarmány-adalékanyagok, mint például az alfa-monolaurin, módosíthatják az immunaktivitást, sőt fokozhatják a vakcinázásra adott immunválaszt. A gyorsabb immunválasz a vírus gyorsabb gátlását eredményezheti a fertőzött állatokban, és talán még jobb védelmet is.

Mikrobiális egyensúly

A bélmikrobióta kifejezés a gyomor-bél traktusban megtelepedő mikroorganizmusok csoportjára utal. A mikrobiom összetétele közvetlen kapcsolatban áll a gazdaszervezet egészségével. Az uralkodó organizmusok összetételének megváltozása vagy a diszbiózis összefüggésbe hozható a gasztrointesztinális rendellenességekkel és betegségekkel. Az ileum baktériumpopulációját nagymértékben befolyásolja az étrend összetétele, és különböző stratégiák alkalmazhatók a diszbiózis és a termelékenység csökkenésének megelőzésére. Számos tanulmány kimutatta a középláncú zsírsavak (MCFA) pozitív hatását a patogén baktériumok szaporodásának csökkentésére.

Az emésztőnedvvel táplálkozó mikrobák számának csökkentésével több tápanyag áll a gazdaszervezet rendelkezésére, ami jobb takarmányhasznosítást eredményez. Mivel a zsírsav lánchossza határozza meg a különböző baktériumtípusok elleni hatékonyságot, lehetőség van a baktériumok specifikus túlszaporodásának célzott kezelésére és az egészséget elősegítő bélbaktériumok támogatására.

Bélrendszeri integritás

A bél optimális egészsége kulcsfontosságú a tápanyagok magas szintű emészthetőségének és felszívódásának fenntartásához. A takarmányból származó tápanyagok hasznosítása mellett a bél az antigénekkel, toxinokkal és kórokozókkal szembeni gátként is működik. A gátat vagy a nyálkahártya integritását számos tényező károsíthatja, amelyek közül a toxinok és a gyulladásos elemek gyakorolják a legerősebb hatást. A szivárgó bél elleni küzdelem stratégiái a bélhám bazális membránjának fenntartására vagy a szoros kötések integritásának megerősítésére összpontosíthatnak, és olyan termékekkel érhetők el, mint a gyantasavak vagy a tributirin. Ez segít csökkenteni a bélgyulladást és az elváltozásokat, csökkenti az értékes tápanyagok kiáramlását, és végső soron csökkenti a hasmenés előfordulását és javítja a hatékonyságot.

Proaktív hozzáállás

Itt az ideje, hogy a gyulladással, immunitással, egyensúlyhiánnyal és integritással kapcsolatos reaktívról proaktív álláspontra váltsunk. A bélrendszer egészségét javító összetevőkben rejlő teljes potenciál felszabadításához fontos, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek kiegészítik egymást. Ha mind a négy fent említett pillér egy termékben egyesül, a szinergikus hatás miatt a keverék potenciálja meghaladhatja az egyes összetevőkét. Ez az egyedülálló PhytoLipoGenics koncepcióval lehetséges.

Ebben a termékek kombinációja szélesebb körű hatást fejt ki, és hatékony eszközt kínál a bélrendszer egészségének kezelésére.

Anyagunk a dairyglobal.net cikkének fordításával készült.

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás