Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a krónikus fertőzések hatásai és következményei, mind az emberek, mind az állatok esetében. Az intenzív állattenyésztésben a krónikus fertőzések nem ismeretlenek, gondoljunk a PRRSv-re vagy az E. coli okozta colibacillosisra baromfiban. Multidiszciplináris megközelítésre van szükség ezen állapotok negatív hatásainak ellenőrzéséhez.

A legjobb megközelítés ehhez azt jelenti, hogy a gazdák rendszeres támogatást kapnak az értékláncbeli partnereiktől, beleértve az állatorvosokat, a takarmányszállítókat, a tenyésztőket és a tartási szakembereket. A takarmányozási értékláncon belül a nyersanyagok és adalékanyagok beszállítói is együttműködnek, hogy a leghatékonyabb termékeket kínálják az állatok teljesítményének javítására. Ennek érdekében fontos, hogy a következő négy, egymással összefüggő pillérre összpontosítsunk: gyulladásos állapot, immunrendszeri aktivitás, mikrobiális egyensúly és bélrendszeri integritás. Lásd a képen e pillérek működésének sematikus áttekintését a bélhámban.

A bél egészségére ható faktorok

Gyulladásos állapot

Az akut gyulladás a sérülésre adott rövid távú védelmi válaszreakció, ami szükséges a gyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához. Az akut gyulladást a pro-inflammatorikus citokinek megnövekedett szintje jellemzi, amelyet a kiváltó ok megszűnésekor a gyulladásgátló válasz jelenléte ellensúlyoz. A kiváltó ok (pl. stressz, mikrobiális nyomás vagy ammónia) ismételt jelenléte krónikus gyulladást idézhet elő, amely a gyulladáskeltő citokinek tartós szintjével jár. A kutatások kimutatták, hogy a takarmányban található adalékanyagok, mint például a gyantasavak, segíthetik a gyulladásos és gyulladáscsökkentő egyensúlyt, és hogy a hatékonyabb gyulladásos válasz az állat teljesítményének javulásához vezet.

Az immunrendszer aktivitása

Az intenzív állattenyésztési ágazat közös célja, hogy az antimikrobiális rezisztencia csökkentésével, az antimikrobiális növekedésserkentők használatának mérséklésével csökkentse az antimikrobiális rezisztenciát, nyomást gyakorolva a fertőzések elleni megelőző intézkedések kifejlesztésére, amelyek közül az afrikai sertéspestis (ASP) és a madárinfluenza (AI) elleni vakcinák a legújabb, nagy figyelmet kapott módszerek. Vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos takarmány-adalékanyagok, mint például az alfa-monolaurin, módosíthatják az immunaktivitást, sőt fokozhatják a vakcinázásra adott immunválaszt. A gyorsabb immunválasz a vírus gyorsabb gátlását eredményezheti a fertőzött állatokban, és talán még jobb védelmet is.

Mikrobiális egyensúly

A bélmikrobióta kifejezés a gyomor-bél traktusban megtelepedő mikroorganizmusok csoportjára utal. A mikrobiom összetétele közvetlen kapcsolatban áll a gazdaszervezet egészségével. Az uralkodó organizmusok összetételének megváltozása vagy a diszbiózis összefüggésbe hozható a gasztrointesztinális rendellenességekkel és betegségekkel. Az ileum baktériumpopulációját nagymértékben befolyásolja az étrend összetétele, és különböző stratégiák alkalmazhatók a diszbiózis és a termelékenység csökkenésének megelőzésére. Számos tanulmány kimutatta a középláncú zsírsavak (MCFA) pozitív hatását a patogén baktériumok szaporodásának csökkentésére.

Az emésztőnedvvel táplálkozó mikrobák számának csökkentésével több tápanyag áll a gazdaszervezet rendelkezésére, ami jobb takarmányhasznosítást eredményez. Mivel a zsírsav lánchossza határozza meg a különböző baktériumtípusok elleni hatékonyságot, lehetőség van a baktériumok specifikus túlszaporodásának célzott kezelésére és az egészséget elősegítő bélbaktériumok támogatására.

Bélrendszeri integritás

A bél optimális egészsége kulcsfontosságú a tápanyagok magas szintű emészthetőségének és felszívódásának fenntartásához. A takarmányból származó tápanyagok hasznosítása mellett a bél az antigénekkel, toxinokkal és kórokozókkal szembeni gátként is működik. A gátat vagy a nyálkahártya integritását számos tényező károsíthatja, amelyek közül a toxinok és a gyulladásos elemek gyakorolják a legerősebb hatást. A szivárgó bél elleni küzdelem stratégiái a bélhám bazális membránjának fenntartására vagy a szoros kötések integritásának megerősítésére összpontosíthatnak, és olyan termékekkel érhetők el, mint a gyantasavak vagy a tributirin. Ez segít csökkenteni a bélgyulladást és az elváltozásokat, csökkenti az értékes tápanyagok kiáramlását, és végső soron csökkenti a hasmenés előfordulását és javítja a hatékonyságot.

Proaktív hozzáállás

Itt az ideje, hogy a gyulladással, immunitással, egyensúlyhiánnyal és integritással kapcsolatos reaktívról proaktív álláspontra váltsunk. A bélrendszer egészségét javító összetevőkben rejlő teljes potenciál felszabadításához fontos, hogy olyan termékeket válasszon, amelyek kiegészítik egymást. Ha mind a négy fent említett pillér egy termékben egyesül, a szinergikus hatás miatt a keverék potenciálja meghaladhatja az egyes összetevőkét. Ez az egyedülálló PhytoLipoGenics koncepcióval lehetséges.

Ebben a termékek kombinációja szélesebb körű hatást fejt ki, és hatékony eszközt kínál a bélrendszer egészségének kezelésére.

Anyagunk a dairyglobal.net cikkének fordításával készült.

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás