A versenyképesség, a mezőgazdaság és a demográfia kérdésköre kiemelten fontos lesz Magyarország soros uniós elnöksége során – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén. Raisz Anikó kiemelte, az elnökség alatt nem a magyar érdekeket kell „tűzön-vízen” átvinni, hanem a közösség nevében kell megtalálni a megfelelő kompromisszumokat. A környezetvédelem fontos szerepéről és feladatairól is beszélt a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján.

A feladat nem egyszerű, mivel az európai uniós választások után egy köztes időszakban látja el Magyarország az elnökséget, az Európai Parlament felállása ugyanis szeptemberre, a bizottság létrejötte pedig év vége felé várható – mutatott rá az államtitkár az MTI közleménye szerint.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára (k) és Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (j) felavatja a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyét a Bálna Budapest előtt 2024. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Raisz Anikó: Magyarországnak fontos a természet és a környezet védelme

Budapest, 2024. május 22., szerda (MTI): Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a gyerekek ezen a földön nőjenek fel, éljenek, és teljesedjenek ki. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a természet, a teremtett világ értékeit, és tudjanak is rá vigyázni.

Raisz Anikó mellett (b), Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (k) és Vészity Katalin, a PET Kupa szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője (j) a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján - MTI/Bruzák Noémi

Elmondta, az Energiaügyi Minisztérium számos olyan programot támogat, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve a gyerekeket megtanítani a természeti értékek szeretetére, tiszteletére.

Raisz Anikó példaként említette a zöldóvoda programot, amelynek minden negyedik óvodás kisgyerek tagja, és akik hihetetlen lelkesedéssel szeretik a növényeket, állatokat, és megtanulják a hulladékot szelektíven gyűjteni. Az iskolakert programban több száz iskola és óvoda vesz részt, ahol egyebek közt meg lehet tanulni a komposztálás szabályait.

A TeSzedd! önkéntes hulladékszedési programba az idén több mint százezren jelentkeztek, óriási lelkesedéssel tisztították meg a kijelölt területeket. Raisz Anikó elmondta, a vizek védelme nem csak az ökoszisztéma, de mindannyiunk egészsége miatt is fontos. A hulladék összegyűjtése a folyókon nem csak az adott helyre, hanem földrajzilag távolabbi területre is jelentős hatással van.

Az államtitkár elismeréssel szólt a Pet Kupa Egyesület munkájáról, amelynek önkéntesei évek óta megtisztítják a folyóvizeket a hulladéktól, és nem csak összegyűjtik a hulladékot a folyóvizekről, hanem hasznosítják is, a MÜMÜ-ben pedig bemutatják, milyen használati tárgyakat lehet gyártani az értéket képviselő másodnyersanyagból.

Az egyesületi munka gyakorlata és jelentősége 

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke az avatón elmondta, hogy 12 éve végzik munkájukat, 330 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a folyóvizekből, és az árterekről.

Az egyesület az új mobil MÜMÜ-vel még több gyerekhez tudja eljuttatni a hulladékhasznosítással kapcsolatos tudnivalókat - tette hozzá az alelnök.

Raisz Anikó mellett Vészity Katalin, a PET Kupa szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője (k) és Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (j) a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján a Bálna Budapest előtt 2024. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője felidézte, hogy 12 éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig 12 ezer látogatót fogadtak az egyesület mobil Műanyag Műhelyében - fogalmazott az MTI közleménye szerint.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás