A versenyképesség, a mezőgazdaság és a demográfia kérdésköre kiemelten fontos lesz Magyarország soros uniós elnöksége során – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén. Raisz Anikó kiemelte, az elnökség alatt nem a magyar érdekeket kell „tűzön-vízen” átvinni, hanem a közösség nevében kell megtalálni a megfelelő kompromisszumokat. A környezetvédelem fontos szerepéről és feladatairól is beszélt a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján.

A feladat nem egyszerű, mivel az európai uniós választások után egy köztes időszakban látja el Magyarország az elnökséget, az Európai Parlament felállása ugyanis szeptemberre, a bizottság létrejötte pedig év vége felé várható – mutatott rá az államtitkár az MTI közleménye szerint.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára (k) és Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (j) felavatja a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyét a Bálna Budapest előtt 2024. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Raisz Anikó: Magyarországnak fontos a természet és a környezet védelme

Budapest, 2024. május 22., szerda (MTI): Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a gyerekek ezen a földön nőjenek fel, éljenek, és teljesedjenek ki. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a természet, a teremtett világ értékeit, és tudjanak is rá vigyázni.

Raisz Anikó mellett (b), Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (k) és Vészity Katalin, a PET Kupa szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője (j) a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján - MTI/Bruzák Noémi

Elmondta, az Energiaügyi Minisztérium számos olyan programot támogat, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve a gyerekeket megtanítani a természeti értékek szeretetére, tiszteletére.

Raisz Anikó példaként említette a zöldóvoda programot, amelynek minden negyedik óvodás kisgyerek tagja, és akik hihetetlen lelkesedéssel szeretik a növényeket, állatokat, és megtanulják a hulladékot szelektíven gyűjteni. Az iskolakert programban több száz iskola és óvoda vesz részt, ahol egyebek közt meg lehet tanulni a komposztálás szabályait.

A TeSzedd! önkéntes hulladékszedési programba az idén több mint százezren jelentkeztek, óriási lelkesedéssel tisztították meg a kijelölt területeket. Raisz Anikó elmondta, a vizek védelme nem csak az ökoszisztéma, de mindannyiunk egészsége miatt is fontos. A hulladék összegyűjtése a folyókon nem csak az adott helyre, hanem földrajzilag távolabbi területre is jelentős hatással van.

Az államtitkár elismeréssel szólt a Pet Kupa Egyesület munkájáról, amelynek önkéntesei évek óta megtisztítják a folyóvizeket a hulladéktól, és nem csak összegyűjtik a hulladékot a folyóvizekről, hanem hasznosítják is, a MÜMÜ-ben pedig bemutatják, milyen használati tárgyakat lehet gyártani az értéket képviselő másodnyersanyagból.

Az egyesületi munka gyakorlata és jelentősége 

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke az avatón elmondta, hogy 12 éve végzik munkájukat, 330 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a folyóvizekből, és az árterekről.

Az egyesület az új mobil MÜMÜ-vel még több gyerekhez tudja eljuttatni a hulladékhasznosítással kapcsolatos tudnivalókat - tette hozzá az alelnök.

Raisz Anikó mellett Vészity Katalin, a PET Kupa szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője (k) és Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke (j) a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének avatóján a Bálna Budapest előtt 2024. május 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője felidézte, hogy 12 éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig 12 ezer látogatót fogadtak az egyesület mobil Műanyag Műhelyében - fogalmazott az MTI közleménye szerint.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás