A jelenleg közel ezer hektáron gazdálkodó Ács Norbert gazda szerint a mezőgazdasághoz elhivatottság kell, és aki csak úgy ki akarná próbálni magát ebben a szakmában, az inkább bele se vágjon. A fiatal gazdálkodó beszélt arról is, hogy mikhez kell értenie manapság annak, aki mezőgazdasági termelést akar folytatni, valamint arról is, hogy szerinte a fenntarthatóság, mint olyan, soha nem lesz megvalósítható, sem a mezőgazdaságban, sem pedig a gazdaságban. A szakember bízik benne, hogy innovatív gondolkodásmódjával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat más gazdálkodók számára.

Ács Norbert egyéni vállalkozóként és családi gazdálkodóként nyerte el Az Év fiatal agrárszakembere díjat a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián - írta az Agrárszektor, ezzel összefüggésben készítettek róla cikket a portálon.

A nagykanizsai gazdálkodó, Ács Norbert bízik benne, hogy gondolkodásmódjával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat mások számára - képünk illusztráció

A fiatal gazdák osztályrésze, a gépek fejlesztése és a tanácsok

A mai gazdasági környezetben egy fiatal gazdálkodó hasonló gondokkal szembesül, mint a régi motorosok. A szakember szerint a mezőgazdaság egy olyan szakma, amelynek a végzéséhez az kell, hogy a szülők és/vagy a nagyszülők ezzel foglalkozzanak, mert most nulláról elindulni nagyon nehéz feladat. Ács Norbert szerint utóbbi 10 évben jelentősen javult a mezőgazdasági termelők társadalmi megbecsültsége, különösen a fiatal gazdálkodóké, ami plusz motivációt adhat az ágazat ezen szereplőinek a tevékenységük folytatásához.

A fiatal gazdálkodó elmondta, hogy jelenleg 920 hektáron gazdálkodik és ehhez minden szükséges géppel rendelkezik. Ugyanakkor folyamatos a gépállomány és a technológia fejlesztése, cseréje és bővítése. Ács Norbert elárulta, hogy pénzügyileg három évre szokott előre tervezni, az idei nyárra egy új kombájn beszerzése van ütemezve, illetve szerepel a tervek között egy új telephely létrehozása is, ahol a terménykezelés fog megvalósulni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a többi fiatal gazdálkodónak, Ács Norbert elmondta, hogy manapság ebben az ágazatban minden területen otthon kell lenni. Érteni kell a növénytermesztéshez, az állattenyésztéshez, a papírmunkához, a gépekhez és a közgazdasághoz. Ami a legfontosabb, hogy az ember legyen elhivatott, mert az, aki csak ki akarja próbálni magát ebben a szakmában, inkább neki se álljon.

https://www.youtube.com/watch?v=eg2xAX7xSoc
A kukorica termésversenyen elért győzelem összefoglalója

A fiatal termelő szerint a magyar mezőgazdaságban talán abban lehetne előrébb haladni, hogy a megtermelt nyersanyagot, például a búzát itthon dolgozzák fel. Ehhez azonban egy-egy gazdálkodó kevés. Szerveződésre, szövetségre lenne szükség a gazdák körében, közös tőkével és közös ötletekkel. Ács Norbert beszélt arról is, hogy a mai mezőgazdaság a környezetterhelésnek csak csekély mértékét adja. A szakember szerint ugyanakkor a teljesen fenntartható mezőgazdaság nem valósítható meg, csak a hosszú ideig fenntartható gazdálkodás.

Így gazdálkodnak a Nagykanizsa környéki földeken

Ács Norbert mezőgazdasági mérnökként tíz éve kezdett gazdálkodni 60 hektáros területen, amelyet mára 900 hektáros gazdasággá bővített Nagykanizsán, ahol szántóföldi növénytermeléssel és húsmarha-tenyésztéssel foglalkozik. Több ütemben gép-, eszköz- és tárolókapacitás-fejlesztést hajtott végre. Gazdaságát a talajkímélő művelés, az agrár-környezetgazdálkodási, az ökológiai és a precíziós gazdálkodás, illetve a vetőmagelőállítás jellemzi. 

2020-ban és 2022-ben országos I. helyezést ért el kukorica termésversenyen, elismert termelői csoport alapító-vezetője, a nagykanizsai települési agrárgazdasági bizottság elnöke, az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének küldötte és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának tagja. Társadalmi felelősségvállalásként vállalkozása a Magyarok Kenyere Program-gyűjtőpontjaként működik. 

https://www.youtube.com/watch?v=0jSnGAeGoC4
Ács Norbert egy korábbi videón

A szakember bízik abban, hogy innovatív és eredményorientált gondolkodásmódjával, szakmai munkásságával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat más gazdálkodók számára. Példát szeretne mutatni azon pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akiknek nem feltétlenül családi örökségük ez a szakma, illetve olyan kisgazdaságok szakemberei számára, akik bizonytalanok a pályán maradásban, de hisznek a magyar agrárium jövőjében. Reméli, hogy szorgalmával, munkaszeretetével és hivatástudatával hozzájárulhat a mezőgazdaságot és az ott dolgozókat érintő, még mindig tetten érhető negatív társadalmi sztereotípiák leküzdéséhez - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás