A jelenleg közel ezer hektáron gazdálkodó Ács Norbert gazda szerint a mezőgazdasághoz elhivatottság kell, és aki csak úgy ki akarná próbálni magát ebben a szakmában, az inkább bele se vágjon. A fiatal gazdálkodó beszélt arról is, hogy mikhez kell értenie manapság annak, aki mezőgazdasági termelést akar folytatni, valamint arról is, hogy szerinte a fenntarthatóság, mint olyan, soha nem lesz megvalósítható, sem a mezőgazdaságban, sem pedig a gazdaságban. A szakember bízik benne, hogy innovatív gondolkodásmódjával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat más gazdálkodók számára.

Ács Norbert egyéni vállalkozóként és családi gazdálkodóként nyerte el Az Év fiatal agrárszakembere díjat a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián - írta az Agrárszektor, ezzel összefüggésben készítettek róla cikket a portálon.

A nagykanizsai gazdálkodó, Ács Norbert bízik benne, hogy gondolkodásmódjával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat mások számára - képünk illusztráció

A fiatal gazdák osztályrésze, a gépek fejlesztése és a tanácsok

A mai gazdasági környezetben egy fiatal gazdálkodó hasonló gondokkal szembesül, mint a régi motorosok. A szakember szerint a mezőgazdaság egy olyan szakma, amelynek a végzéséhez az kell, hogy a szülők és/vagy a nagyszülők ezzel foglalkozzanak, mert most nulláról elindulni nagyon nehéz feladat. Ács Norbert szerint utóbbi 10 évben jelentősen javult a mezőgazdasági termelők társadalmi megbecsültsége, különösen a fiatal gazdálkodóké, ami plusz motivációt adhat az ágazat ezen szereplőinek a tevékenységük folytatásához.

A fiatal gazdálkodó elmondta, hogy jelenleg 920 hektáron gazdálkodik és ehhez minden szükséges géppel rendelkezik. Ugyanakkor folyamatos a gépállomány és a technológia fejlesztése, cseréje és bővítése. Ács Norbert elárulta, hogy pénzügyileg három évre szokott előre tervezni, az idei nyárra egy új kombájn beszerzése van ütemezve, illetve szerepel a tervek között egy új telephely létrehozása is, ahol a terménykezelés fog megvalósulni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a többi fiatal gazdálkodónak, Ács Norbert elmondta, hogy manapság ebben az ágazatban minden területen otthon kell lenni. Érteni kell a növénytermesztéshez, az állattenyésztéshez, a papírmunkához, a gépekhez és a közgazdasághoz. Ami a legfontosabb, hogy az ember legyen elhivatott, mert az, aki csak ki akarja próbálni magát ebben a szakmában, inkább neki se álljon.

https://www.youtube.com/watch?v=eg2xAX7xSoc
A kukorica termésversenyen elért győzelem összefoglalója

A fiatal termelő szerint a magyar mezőgazdaságban talán abban lehetne előrébb haladni, hogy a megtermelt nyersanyagot, például a búzát itthon dolgozzák fel. Ehhez azonban egy-egy gazdálkodó kevés. Szerveződésre, szövetségre lenne szükség a gazdák körében, közös tőkével és közös ötletekkel. Ács Norbert beszélt arról is, hogy a mai mezőgazdaság a környezetterhelésnek csak csekély mértékét adja. A szakember szerint ugyanakkor a teljesen fenntartható mezőgazdaság nem valósítható meg, csak a hosszú ideig fenntartható gazdálkodás.

Így gazdálkodnak a Nagykanizsa környéki földeken

Ács Norbert mezőgazdasági mérnökként tíz éve kezdett gazdálkodni 60 hektáros területen, amelyet mára 900 hektáros gazdasággá bővített Nagykanizsán, ahol szántóföldi növénytermeléssel és húsmarha-tenyésztéssel foglalkozik. Több ütemben gép-, eszköz- és tárolókapacitás-fejlesztést hajtott végre. Gazdaságát a talajkímélő művelés, az agrár-környezetgazdálkodási, az ökológiai és a precíziós gazdálkodás, illetve a vetőmagelőállítás jellemzi. 

2020-ban és 2022-ben országos I. helyezést ért el kukorica termésversenyen, elismert termelői csoport alapító-vezetője, a nagykanizsai települési agrárgazdasági bizottság elnöke, az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének küldötte és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának tagja. Társadalmi felelősségvállalásként vállalkozása a Magyarok Kenyere Program-gyűjtőpontjaként működik. 

https://www.youtube.com/watch?v=0jSnGAeGoC4
Ács Norbert egy korábbi videón

A szakember bízik abban, hogy innovatív és eredményorientált gondolkodásmódjával, szakmai munkásságával, fejlődési ütemével és üzemszervezési mintájával motivációt nyújthat más gazdálkodók számára. Példát szeretne mutatni azon pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akiknek nem feltétlenül családi örökségük ez a szakma, illetve olyan kisgazdaságok szakemberei számára, akik bizonytalanok a pályán maradásban, de hisznek a magyar agrárium jövőjében. Reméli, hogy szorgalmával, munkaszeretetével és hivatástudatával hozzájárulhat a mezőgazdaságot és az ott dolgozókat érintő, még mindig tetten érhető negatív társadalmi sztereotípiák leküzdéséhez - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás