Sok gyenge pont van a magyar mezőgazdaságban, az egyik, hogy hogyan viszonyulunk a klímaváltozáshoz. Ennek hatása egyre súlyosabban jelenik meg és azt érzékelem, hogy a hozzá való alkalmazkodás nem veszi fel azt a sebességet, amilyen tempóban zajlik a változás - mondta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. A szakember kitért arra is, hogy az adottságaink ugyan nagyon jók, viszont a feldolgozás nincs arányban az alapanyag-előállítás adottságaival. Ezen a területen óriási a magyar lemaradás, amin változtatni kell.

Az Agrárszektor cikkét szemléztük. Eszerint a magyar mezőgazdaság versenyképességi gondjaiban a korszerűtlenségnek is nagy szerepe van. Bár egyre több beruházás van itthon, és a cégek nyitnak a modern technológia felé, még nem jött el az áttörés. Dr. Gyuricza Csaba szerint is nagyon vegyes a kép.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem rektora – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A technológia terjedése és szükségessége

Alapvetően két tényező befolyásolja a modern technológiák elterjedési gyorsaságát. Az egyik a gazdaság mérete. Általában sokkal nagyobb a fogékonyság a nagyobb gazdaságokban. A másik a képzettség szintje. Ez részben összefügg a mérettel is, hiszen általában a képzettebb szakemberek a nagyobb gazdaságokban vannak jelen. A törpebirtokoknál sok esetben a képzettség és a szaktudás hiánya akadályozza a hatékony gazdálkodást. Ma a mezőgazdaságban ezek a megoldások a csúcstechnológiát képviselik - mondta.

Ehhez magas szintű mérnöki tudásra, informatikai ismeretre és szintetizálóképességre van szükség, és ezt csak magas szintű szakismeret megszerzésével, egyetemi diplomával lehet ma birtokolni, elsajátítani, alkalmazni, valamint megérteni. Ennek megfelelően vegyes a kép és a fogékonyság is, de évről évre egyre többen ismerik fel azt, hogy vagy ezeket a modern technológiákat alkalmazzák, vagy megmaradnak az évtizedekkel ezelőtti megoldásoknál és lemaradnak, tönkre mennek - mondta a MATE szakembere.

Melyek a magyar mezőgazdaság gyenge pontjai?

Sok gyenge pont van, az egyik, hogy hogyan viszonyulunk a klímaváltozáshoz, hogyan alkalmazkodunk a megváltozott feltételekhez. Egyre drasztikusabban jelenik meg a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságban, és azt érzékelem, hogy a hozzá való alkalmazkodás nem veszi fel azt a sebességet, amilyen tempóban zajlik a változás. 2022-ben, amikor az ismert történelem legsúlyosabb aszálya volt Magyarországon, ezermilliárdos károk keletkeztek, különösen az Alföldön. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a technológiaváltás és a megváltozott feltételekhez való alkalmazkodás generálisan bekövetkezzen - vélekedett dr. Gyuricza Csaba.

A MATE vezetője hozzátette, ez vonatkozik a növénytermesztésben a technológia szinte minden elemére, de elsősorban a talajhasználatra, a talajművelésre.

A talajművelés révén lehet a legtöbb nedvességet elvesztegetni vagy a talajban megőrizni. Ebben egy nagyon fontos szemléletváltásra lenne szükség, a szántással kapcsolatos szakmai felfogás drasztikus megváltozására.

Ugyanakkor szerinte nem érzékelhető az, hogy ebben komoly előrelépés lenne. Ez egy nagyon nagy probléma - fogalmazott.

Amennyiben nem lesz változás, sokkal kisebb aszályok esetén is olyan károk érhetik a magyar mezőgazdaságot, amelyek a hazai ellátás biztonságát is veszélyeztethetik. 2022-ben először fordult elő a történelem során, hogy az ország nem tudott annyi kukoricát termelni, amennyi a hazai igény. Általában kétszeres mennyiséget tudtunk előállítani. A másik nagy probléma, hogy a magyar mezőgazdaság adottságai ugyan nagyon jók, viszont a feldolgozás nincs arányban az alapanyag-előállítás adottságaival. Ezen a területen óriási a lemaradásunk - emelte ki a MATE rektora.

A feldolgozóipar és az export jelentősége

Fontos továbbá, hogy a következő időszakban is a rendelkezésre álló fejlesztési források erre kell, hogy fókuszáljanak, hogy a feldolgozóipart tudják erősíteni. Akár a növénytermesztési alapanyagok esetében, a gabonafélékre, kukoricára alapozott feldolgozóipar, élelmiszeripar, az elsődleges, másodlagos feldolgozásban óriási lehetőségek vannak. Ez nemzetbiztonsági meg szuverenitási kérdés is Magyarország számára, hogy ezen a területen előre tudjunk lépni - mondta.

Kis ország vagyunk, ha a világpiacon helyezzük el magunkat volumen tekintetében, akkor különösen a nyersanyagok, az alapanyagok előállítása során mennyiséggel nem tudunk jelen lenni. A kitörési pont a minőség. Nyersanyagot, alapanyagot exportálni vétek egy kis ország számára, hiszen a nagy alapanyag-előállító országokkal szemben nem tudunk versenyképesek lenni, így árversenyben elbukunk, a technológiában biztos, hogy lemaradásban leszünk. Ez érzékelhető az orosz, az ukrán és az észak-amerikai gabonával összevetve.

A gabonafélék és a kukorica feldolgozását emelte ki, ahol nem csak hazai, hanem akár regionális központként is tudunk alapozni. Ezenkívül a vetőmag-előállítás, amiben újra tudjuk pozicionálni magunkat. Az állattenyésztésben a sertés, a baromfi, a tejhasznú szarvasmarha és az arra épülő termékpályákon lehet keresnivalónk, valamint a termesztőberendezésekben folytatott kertészeti termelésben és a zöldség-, illetve gyümölcstermesztésben. Ezekre kell fókuszálni a teljes termékpálya mentén, az alapanyagtól a feldolgozott termékig - mondta a MATE vezetője.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás