Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. Hasznos dolog ismerni azt, hogy melyik élelmiszert hogyan érdemes tárolni, van ugyanis amit felesleges hűtőbe tenni, míg másoknál hűtéssel lehet a legjobban és legtovább megőrizni a minőséget, de olyanok is vannak, amelyeknél a hűtés kifejezetten árt. A tárolás nem egyenlő a hűtéssel...

Sokféleképpen tárolhatunk

A tárolás célja, hogy az adott termék minél tovább eltartható legyen, és ez alatt az idő alatt lehetőség szerint a minősége se romoljon. A legegyszerűbben a száraz, tartós élelmiszerek tárolhatók, ezek a tésztafélék, a gabonafélék, a rizs és más magok, például bab, lencse. Ezeket száraz sötét és hűvös helyen tároljuk.

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt. (Fotó: Pixabay)

Ugyanez vonatkozik a cukorra, sóra, fűszerekre is. A légmentesen zárt tárolóedény azért hasznos, mert így, ha a levegő páratartalma valamitől magasabb lesz, akkor sem tudnak benedvesedni a termékek. Erre a szárított fűszerek és a cukor igen érzékenyek. Egyes magok esetén például a zsizsik vagy némely molyfélék nagy károkat tudnak okozni. Ezt megelőzendő tegyük egy hétre mélyhűtőbe a szárazbabot, vagy a lencsét, majd ezután a jól záródó dobozba. Így az esetlegesen már bennük élő raktári kártevők elpusztulnak, és utána nem tudnak újabbak bejutni a dobozba.

Olajos magvak esetén (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag) a 10-16 oC közötti hőmérsékleten történő tárolás az ideális. Magas zsírtartalmuk miatt ezek magasabb hőmérsékleten megavasodhatnak. A bontatlan diófélék hónapokig elállnak sötét, hűvös helyen, ám pucolt, darált formában már mélyhűtve célszerű tárolni ezeket.

A konzervekkel viszonylag egyszerű dolgunk van, mert szobahőmérsékleten sem lesz bajuk, ám a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és lekvárokat hűvös és sötét helyen tároljuk, mert fényen fakulhat a színük. A friss zöldfűszereket ne tartsuk hidegben, főleg a mediterrán fajokat. Hűtőbe tenni és vízbe állítani sem célszerű, ezeket egyszerűen ne tároljuk, hanem használjuk frissen. Ha nem fogy el mind, akkor pedig sötét szellős helyen szárítsuk meg.

Használati utasítás hűtőszekrényekhez

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt.

Bár sokan nem szeretnek használati utasítások olvasásával foglalkozni, azt azért érdemes tudomásul venni, hogy nem mindegy, mit és hová teszünk a hűtőszekrényen belül. A hűtőszekrényben a szintezettségből adódó hőmérsékleti különbségek miatt mindennek megvan az optimális helye.

A legfelső polcra helyezzük a főtt és készételeket, a középső polcokra kerüljenek a tejtermékek és a csomagolt élelmiszerek, például szalámik, felvágottak. Az alsó polcon van a leghidegebb, itt a nyers húsokat és a halételeket célszerű tárolni. Ezzel a keresztszennyeződéseket is megelőzhetjük, hiszen, ha a hús csöpög, alul nincs, amire rácsöpögjön.

A fiókokba pedig a zöldségek-gyümölcsök kerüljenek, de csak a hűtést igénylők. A nyitások-csukások miatt is az ajtó a hűtő legmelegebb része, és itt a legnagyobb a hőingadozás. Itt tárolhatjuk a lekvárokat, gyümölcsleveket.

A tojás a kakukktojás: hűteni vagy sem?

A hűtőszekrényben kialakított tojástartó is általában a hűtő ajtajában található. A tojás hűtése annyiban érdekes, hogy ha megnézzük a boltokat, van, ahol hűtve, van, ahol hűtés nélkül tartják a tojásokat.

Régen, amikor nem volt hűtőszekrény és a tyúkok tartástechnológiája is természetközelibb volt, akkor a tojásokat jól megmosták az emberek, mert elég szennyezetten kerültek a konyhába a tyúkudvarból.

A mosás ekkor szükséges is, ám ezzel eltávolítjuk a tojáshéjról azt a nagyon vékony viaszréteget, ami védi a porózus héjat, és nem hagyja, hogy különféle mikroorganizmusok bejussanak a tojásba. Az 1970-es években néhány ország kötelezővé tette a tojások gépi mosását értékesítés előtt, míg más országok épp tiltották ezt akkoriban. A lényeg: ha a tojás mosott, akkor azt követően hűtőben kell tartani, ha nincs megmosva, akkor kamrában, hűvös helyen is tartható.

Zöldségek, gyümölcsök: némelyiknek árt a hűtés

Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, valamint a borsó, a gomba, a saláta, a spenót helye is a hűtőben van. Ám semmiképpen se tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a burgonyát a hűtőszekrénybe.

Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, a málna, az eper, a cseresznye tárolható a hűtőben, ellenben a banán, a dinnye és a déli gyümölcsök, továbbá a citrusok és az ananász hűtőben tárolva veszítenek aromájukból.

A dinnyét legjobb, ha egészben, vagy szeletként lefóliázva hűtjük, mert hűtve fogyasztva ízletesebb, de hosszú idejű tárolásra dinnye esetén ne használjuk a hűtőt, inkább mielőbb együk meg, ha lehűlt.

Ne tegyük a hűtőbe az avokádót, a nektarint és az őszibarackot sem. Sok gyümölcs, például az alma, valamint a szilva és a körte is etilént bocsátanak ki, amely gyorsítja az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek, gyümölcsök gyorsabban megromlanak – erre számítsunk. Ennek néha előnye is lehet, hiszen ha éretlen banánunk vagy körténk van, és almát teszünk mellé, akkor ennek köszönhetően hamarabb megérnek.

(Forrás: agrarszektor.hu)  

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás