Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. Hasznos dolog ismerni azt, hogy melyik élelmiszert hogyan érdemes tárolni, van ugyanis amit felesleges hűtőbe tenni, míg másoknál hűtéssel lehet a legjobban és legtovább megőrizni a minőséget, de olyanok is vannak, amelyeknél a hűtés kifejezetten árt. A tárolás nem egyenlő a hűtéssel...

Sokféleképpen tárolhatunk

A tárolás célja, hogy az adott termék minél tovább eltartható legyen, és ez alatt az idő alatt lehetőség szerint a minősége se romoljon. A legegyszerűbben a száraz, tartós élelmiszerek tárolhatók, ezek a tésztafélék, a gabonafélék, a rizs és más magok, például bab, lencse. Ezeket száraz sötét és hűvös helyen tároljuk.

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt. (Fotó: Pixabay)

Ugyanez vonatkozik a cukorra, sóra, fűszerekre is. A légmentesen zárt tárolóedény azért hasznos, mert így, ha a levegő páratartalma valamitől magasabb lesz, akkor sem tudnak benedvesedni a termékek. Erre a szárított fűszerek és a cukor igen érzékenyek. Egyes magok esetén például a zsizsik vagy némely molyfélék nagy károkat tudnak okozni. Ezt megelőzendő tegyük egy hétre mélyhűtőbe a szárazbabot, vagy a lencsét, majd ezután a jól záródó dobozba. Így az esetlegesen már bennük élő raktári kártevők elpusztulnak, és utána nem tudnak újabbak bejutni a dobozba.

Olajos magvak esetén (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag) a 10-16 oC közötti hőmérsékleten történő tárolás az ideális. Magas zsírtartalmuk miatt ezek magasabb hőmérsékleten megavasodhatnak. A bontatlan diófélék hónapokig elállnak sötét, hűvös helyen, ám pucolt, darált formában már mélyhűtve célszerű tárolni ezeket.

A konzervekkel viszonylag egyszerű dolgunk van, mert szobahőmérsékleten sem lesz bajuk, ám a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és lekvárokat hűvös és sötét helyen tároljuk, mert fényen fakulhat a színük. A friss zöldfűszereket ne tartsuk hidegben, főleg a mediterrán fajokat. Hűtőbe tenni és vízbe állítani sem célszerű, ezeket egyszerűen ne tároljuk, hanem használjuk frissen. Ha nem fogy el mind, akkor pedig sötét szellős helyen szárítsuk meg.

Használati utasítás hűtőszekrényekhez

A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt.

Bár sokan nem szeretnek használati utasítások olvasásával foglalkozni, azt azért érdemes tudomásul venni, hogy nem mindegy, mit és hová teszünk a hűtőszekrényen belül. A hűtőszekrényben a szintezettségből adódó hőmérsékleti különbségek miatt mindennek megvan az optimális helye.

A legfelső polcra helyezzük a főtt és készételeket, a középső polcokra kerüljenek a tejtermékek és a csomagolt élelmiszerek, például szalámik, felvágottak. Az alsó polcon van a leghidegebb, itt a nyers húsokat és a halételeket célszerű tárolni. Ezzel a keresztszennyeződéseket is megelőzhetjük, hiszen, ha a hús csöpög, alul nincs, amire rácsöpögjön.

A fiókokba pedig a zöldségek-gyümölcsök kerüljenek, de csak a hűtést igénylők. A nyitások-csukások miatt is az ajtó a hűtő legmelegebb része, és itt a legnagyobb a hőingadozás. Itt tárolhatjuk a lekvárokat, gyümölcsleveket.

A tojás a kakukktojás: hűteni vagy sem?

A hűtőszekrényben kialakított tojástartó is általában a hűtő ajtajában található. A tojás hűtése annyiban érdekes, hogy ha megnézzük a boltokat, van, ahol hűtve, van, ahol hűtés nélkül tartják a tojásokat.

Régen, amikor nem volt hűtőszekrény és a tyúkok tartástechnológiája is természetközelibb volt, akkor a tojásokat jól megmosták az emberek, mert elég szennyezetten kerültek a konyhába a tyúkudvarból.

A mosás ekkor szükséges is, ám ezzel eltávolítjuk a tojáshéjról azt a nagyon vékony viaszréteget, ami védi a porózus héjat, és nem hagyja, hogy különféle mikroorganizmusok bejussanak a tojásba. Az 1970-es években néhány ország kötelezővé tette a tojások gépi mosását értékesítés előtt, míg más országok épp tiltották ezt akkoriban. A lényeg: ha a tojás mosott, akkor azt követően hűtőben kell tartani, ha nincs megmosva, akkor kamrában, hűvös helyen is tartható.

Zöldségek, gyümölcsök: némelyiknek árt a hűtés

Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, valamint a borsó, a gomba, a saláta, a spenót helye is a hűtőben van. Ám semmiképpen se tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a burgonyát a hűtőszekrénybe.

Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, a málna, az eper, a cseresznye tárolható a hűtőben, ellenben a banán, a dinnye és a déli gyümölcsök, továbbá a citrusok és az ananász hűtőben tárolva veszítenek aromájukból.

A dinnyét legjobb, ha egészben, vagy szeletként lefóliázva hűtjük, mert hűtve fogyasztva ízletesebb, de hosszú idejű tárolásra dinnye esetén ne használjuk a hűtőt, inkább mielőbb együk meg, ha lehűlt.

Ne tegyük a hűtőbe az avokádót, a nektarint és az őszibarackot sem. Sok gyümölcs, például az alma, valamint a szilva és a körte is etilént bocsátanak ki, amely gyorsítja az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek, gyümölcsök gyorsabban megromlanak – erre számítsunk. Ennek néha előnye is lehet, hiszen ha éretlen banánunk vagy körténk van, és almát teszünk mellé, akkor ennek köszönhetően hamarabb megérnek.

(Forrás: agrarszektor.hu)  

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás