Az állatvédelem egészen új területeire törhet be a mesterséges intelligencia. A program a denevérek beszélgetését és kiáltásait azonosítja, rendszerezi és „fordítja le” a szakemberek számára. A minden szempontból úttörő kísérletre a La Manche-ban lévő Guernsey szigetén kerül sor. Ha sikeres lesz, az nagy lökést adhat az új technológia és a környezetvédelem együttműködésében. A hangok azonosítása hatalmas előnyökkel járhat majd a denevérek védelme szempontjából.

A kutatók szerint a gépi tanulással felvértezett mesterséges intelligenciát érdemes arra használni, hogy megkülönböztessék a különböző denevérfajok társas hívásait és táplálkozási hangjait - írta az IT Business portál.

A szakemberek szerint a denevérhangok azonosításával és későbbi felhasználásával a helyi környezet egészségének indikátorait lehet meghatározni

A sziget éjszakai élővilágáról 2023-ban már több millió hangfelvételt rögzítettek a 2021-ben indult, négy éves, „Bailiwick Bat Survey” nevű projektben részt vevő önkéntesek. A felvételeket pedig később mesterséges intelligencia és kézi feldolgozás segítségével elemezték.

A környezeti egészség állapotát jellemezheti a denevérhang meghatározása

A szakemberek szerint a denevérhangok azonosításával és későbbi felhasználásával a helyi környezet egészségének indikátorait lehet meghatározni. Emily Coule, a természeti környezetért felelős tisztviselő szerint a kutatás egyenesen kulcsfontosságú a környezettel kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalához.

„Amint az Guernsey természetvédelmi stratégiájában is szerepel, ezen adatok hiánya nagyon is valós veszélyt jelent a biológiai sokféleségre. Amennyiben nincsenek információink, indikátoraink, egyszerűen nem tudunk megfelelő, tényeken alapuló döntéseket hozni”, tette hozzá Emily Coule. „Ezért volt olyan fontos, hogy a munka során sok önkéntes támogatott minket, és ezért olyan fontos, hogy a szigetlakók továbbra is részt vegyenek a közös munkában.”

https://www.youtube.com/watch?v=ilClTr6yCAM
A denevréhang vizsgálat 2022-es videóösszefoglalója

A sziget természetes és épített környezetét is használják a denevérek

A szakember hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia elemzéséből származó további információkkal még jobban képesek lesznek a szakemberek felmérni és megérteni, hogy a denevérek hogyan használják a sziget természetes és épített környezetét. Emellett „segít majd jobban megérteni azt, hogyan védhetjük meg ezeket a fontos populációkat” - tette hozzá Emily Coule.

További részleteket a „Bailiwick Bat Survey” projektről itt lehet megtudni.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megrokkant a gépek forgalma: óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása

2024.06.19.

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a kombájnok piacát érintette.

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás