Már fiatal korában is a gombát szeretett volna termeszteni, mára pedig a cége meghatározó szereplővé vált itthon és az exportpiacokon is. A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat. Jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító kiemelte, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70 százalékát exportálják.

Mutsy Árpád öccsével és egy gyerekkori barátjukkal közösen alapította a gombatermesztéssel foglalkozó cégét 1991-ben. Az induláskor hagyományos módon, pincében termeltek, ma termesztő házakban állítják elő a gombát és a Bio-Fungi Kft. tevékenysége kiterjed a gombakomposzt gyártásra is - írta az OTP Agrár. 

A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat - Fotó: OTP Agrár

A család és az ágazat múltja

A mezőgazdaság iránti vonzalom és a gombatermesztés nem a semmiből jött, hiszen Mutsy Árpád felmenői – a dédszülőket is beleértve – mind agrárvállalkozással és földműveléssel foglalkoztak. A gombatermesztés apja révén került a családba, és bár szerette volna lebeszélni erről a pályáról, „de a Kertészeti Egyetemet elvégezve elég egyenes út vezetett ahhoz, hogy kertészetben, azon belül is a gombaiparban maradjak” – idézte fel a kezdeti motivációkat. A családi kötődésen kívül a hazai gombatermesztés múltja is hozzájárult a döntéséhez. Budafokról ma a legtöbb embernek először a pezsgő és a bor jut eszébe, kevesen tudják, hogy onnan erednek a magyar gombatermesztés 1900-as évek elejére visszanyúló hagyományai is.

Mint meséli, „szinte a budafoki szőlő- és bortermeléssel párhuzamosan alakult ki egy virágzó gombaipar, aminek köszönhetően a két világháború között a világ legnagyobb gombatermesztői közé tartoztunk, ezt a hagyományt pedig sikerült átörökíteni”.

Kezdeti nehézségek és jó csapat

A cégalapítás időpontjában sok nehézséggel kellett szembe nézniük: a rendszerváltozás idején sok új vállalkozás indult, a gombatermesztők közül pedig a hagyományoknak köszönhetően már sokan kialakították a saját piaci kapcsolataikat, saját pincével és termesztési struktúrával működtek. „Nekünk pedig, a mai szóval élve, akkori startupként nehezebb volt elindulni, de azért az első 9-10 évet elég jól abszolváltuk”. Az ezredfordulón kezdték meg a gombakomposztgyártást, amivel elindultak a vertikális integráció felé, ami az akkori gombatermesztési struktúrában rendhagyó út volt.”

Úgy véli, sokféle mérőszámmal le lehet írni egy vállalkozás sikerességét. A Bio-Funginál is kiolvasható a számokból a folyamatos növekedés, jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító mégis azt emelte ki, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70%-át exportálják. Az évente előállított, 100 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gombakomposztjukat is több mint 20 országba szállítják, köztük például Malajziába is. Az erős export óriási hajtóerőt, egyben biztonságot is jelent, amit a Bio-Fungi a környezetében továbbad az általa integrált vállalkozásoknak és közel 400 munkavállalójának.

https://www.youtube.com/watch?v=71sZpLw6LTY
Mutsy Árpád 1991-ben alapította a gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Fungi Kft.-t öccsével és egy gyerekkori barátjukkal

A fejlesztési tervek

Hogy ezt a fejlődő pályát meg is tartsák, a vállalkozás jövőképének kialakítása során arra koncentrálnak, hogy tevékenységüket minél hatékonyabban tudják működtetni. A fókusz a csiperkegomba-termesztésen van, ezt szeretnék még jobb minőségben, kedvezőbb költségkörnyezetben fejleszteni. Ezen kívül más, innovatív területeken is elindultak, mint például a laskagomba-termelés, a laskagomba-alapanyaggyártás és egyéb egzotikus gombák termesztése. A terveik között szerepel a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a robottechnológia alkalmazása is. 

„Mivel mi nem luxustereméket, hanem alapélelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a termék ár-érték aránya, vagyis az, hogy a gomba minden család asztalára oda tudjon kerülni, jó minőségben és megfizethető áron” – mondta.

„Alapos és folyamatosan érlelődő folyamat” – röviden így jellemezte az OTP Agrárral való együttműködésüket. Az elmúlt években váltak ügyféllé, és azt érzékelik, hogy „olyan agrár tapasztalattal és banki tudással rendelkező szakemberek dolgoznak az OTP Agrárnál, akik értik a gombaipar kihívásait, fejlesztési elképzeléseinket, és ebben próbálnak támogatni”.

Több pályázatban is részt vesznek

Jelenleg három nagyobb nyertes pályázaton is közösen dolgoznak az OTP Agrárral. Az egyik a gombakomposztálás technológiájának modernizálását, illetve az energiahatékonyság növelését célozza. Egy másik projekt a jelenlegi legmodernebb technológia beszerzése a gombatermesztésbe, ami a termelés digitalizációját hozza el, beleértve azt is, hogy a gombát robotokkal szedik. Ehhez kapcsolódik egy hűtőházi fejlesztés, amelynek célja, hogy a leszedett gomba optimális tárolása az értékesítés előtt. Ez a 3 fejlesztés önmagában több mint 10 milliárd forint beruházást jelent, amit a következő években szeretnének megvalósítani.

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás