Már fiatal korában is a gombát szeretett volna termeszteni, mára pedig a cége meghatározó szereplővé vált itthon és az exportpiacokon is. A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat. Jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító kiemelte, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70 százalékát exportálják.

Mutsy Árpád öccsével és egy gyerekkori barátjukkal közösen alapította a gombatermesztéssel foglalkozó cégét 1991-ben. Az induláskor hagyományos módon, pincében termeltek, ma termesztő házakban állítják elő a gombát és a Bio-Fungi Kft. tevékenysége kiterjed a gombakomposzt gyártásra is - írta az OTP Agrár. 

A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat - Fotó: OTP Agrár

A család és az ágazat múltja

A mezőgazdaság iránti vonzalom és a gombatermesztés nem a semmiből jött, hiszen Mutsy Árpád felmenői – a dédszülőket is beleértve – mind agrárvállalkozással és földműveléssel foglalkoztak. A gombatermesztés apja révén került a családba, és bár szerette volna lebeszélni erről a pályáról, „de a Kertészeti Egyetemet elvégezve elég egyenes út vezetett ahhoz, hogy kertészetben, azon belül is a gombaiparban maradjak” – idézte fel a kezdeti motivációkat. A családi kötődésen kívül a hazai gombatermesztés múltja is hozzájárult a döntéséhez. Budafokról ma a legtöbb embernek először a pezsgő és a bor jut eszébe, kevesen tudják, hogy onnan erednek a magyar gombatermesztés 1900-as évek elejére visszanyúló hagyományai is.

Mint meséli, „szinte a budafoki szőlő- és bortermeléssel párhuzamosan alakult ki egy virágzó gombaipar, aminek köszönhetően a két világháború között a világ legnagyobb gombatermesztői közé tartoztunk, ezt a hagyományt pedig sikerült átörökíteni”.

Kezdeti nehézségek és jó csapat

A cégalapítás időpontjában sok nehézséggel kellett szembe nézniük: a rendszerváltozás idején sok új vállalkozás indult, a gombatermesztők közül pedig a hagyományoknak köszönhetően már sokan kialakították a saját piaci kapcsolataikat, saját pincével és termesztési struktúrával működtek. „Nekünk pedig, a mai szóval élve, akkori startupként nehezebb volt elindulni, de azért az első 9-10 évet elég jól abszolváltuk”. Az ezredfordulón kezdték meg a gombakomposztgyártást, amivel elindultak a vertikális integráció felé, ami az akkori gombatermesztési struktúrában rendhagyó út volt.”

Úgy véli, sokféle mérőszámmal le lehet írni egy vállalkozás sikerességét. A Bio-Funginál is kiolvasható a számokból a folyamatos növekedés, jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító mégis azt emelte ki, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70%-át exportálják. Az évente előállított, 100 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gombakomposztjukat is több mint 20 országba szállítják, köztük például Malajziába is. Az erős export óriási hajtóerőt, egyben biztonságot is jelent, amit a Bio-Fungi a környezetében továbbad az általa integrált vállalkozásoknak és közel 400 munkavállalójának.

https://www.youtube.com/watch?v=71sZpLw6LTY
Mutsy Árpád 1991-ben alapította a gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Fungi Kft.-t öccsével és egy gyerekkori barátjukkal

A fejlesztési tervek

Hogy ezt a fejlődő pályát meg is tartsák, a vállalkozás jövőképének kialakítása során arra koncentrálnak, hogy tevékenységüket minél hatékonyabban tudják működtetni. A fókusz a csiperkegomba-termesztésen van, ezt szeretnék még jobb minőségben, kedvezőbb költségkörnyezetben fejleszteni. Ezen kívül más, innovatív területeken is elindultak, mint például a laskagomba-termelés, a laskagomba-alapanyaggyártás és egyéb egzotikus gombák termesztése. A terveik között szerepel a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a robottechnológia alkalmazása is. 

„Mivel mi nem luxustereméket, hanem alapélelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a termék ár-érték aránya, vagyis az, hogy a gomba minden család asztalára oda tudjon kerülni, jó minőségben és megfizethető áron” – mondta.

„Alapos és folyamatosan érlelődő folyamat” – röviden így jellemezte az OTP Agrárral való együttműködésüket. Az elmúlt években váltak ügyféllé, és azt érzékelik, hogy „olyan agrár tapasztalattal és banki tudással rendelkező szakemberek dolgoznak az OTP Agrárnál, akik értik a gombaipar kihívásait, fejlesztési elképzeléseinket, és ebben próbálnak támogatni”.

Több pályázatban is részt vesznek

Jelenleg három nagyobb nyertes pályázaton is közösen dolgoznak az OTP Agrárral. Az egyik a gombakomposztálás technológiájának modernizálását, illetve az energiahatékonyság növelését célozza. Egy másik projekt a jelenlegi legmodernebb technológia beszerzése a gombatermesztésbe, ami a termelés digitalizációját hozza el, beleértve azt is, hogy a gombát robotokkal szedik. Ehhez kapcsolódik egy hűtőházi fejlesztés, amelynek célja, hogy a leszedett gomba optimális tárolása az értékesítés előtt. Ez a 3 fejlesztés önmagában több mint 10 milliárd forint beruházást jelent, amit a következő években szeretnének megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás