Már fiatal korában is a gombát szeretett volna termeszteni, mára pedig a cége meghatározó szereplővé vált itthon és az exportpiacokon is. A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat. Jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító kiemelte, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70 százalékát exportálják.

Mutsy Árpád öccsével és egy gyerekkori barátjukkal közösen alapította a gombatermesztéssel foglalkozó cégét 1991-ben. Az induláskor hagyományos módon, pincében termeltek, ma termesztő házakban állítják elő a gombát és a Bio-Fungi Kft. tevékenysége kiterjed a gombakomposzt gyártásra is - írta az OTP Agrár. 

A Mutsy Árpád által vezetett Bio-Fungi Kft. nemrég Kertészet kategóriában nyerte el az Agráriumért OTP díjat - Fotó: OTP Agrár

A család és az ágazat múltja

A mezőgazdaság iránti vonzalom és a gombatermesztés nem a semmiből jött, hiszen Mutsy Árpád felmenői – a dédszülőket is beleértve – mind agrárvállalkozással és földműveléssel foglalkoztak. A gombatermesztés apja révén került a családba, és bár szerette volna lebeszélni erről a pályáról, „de a Kertészeti Egyetemet elvégezve elég egyenes út vezetett ahhoz, hogy kertészetben, azon belül is a gombaiparban maradjak” – idézte fel a kezdeti motivációkat. A családi kötődésen kívül a hazai gombatermesztés múltja is hozzájárult a döntéséhez. Budafokról ma a legtöbb embernek először a pezsgő és a bor jut eszébe, kevesen tudják, hogy onnan erednek a magyar gombatermesztés 1900-as évek elejére visszanyúló hagyományai is.

Mint meséli, „szinte a budafoki szőlő- és bortermeléssel párhuzamosan alakult ki egy virágzó gombaipar, aminek köszönhetően a két világháború között a világ legnagyobb gombatermesztői közé tartoztunk, ezt a hagyományt pedig sikerült átörökíteni”.

Kezdeti nehézségek és jó csapat

A cégalapítás időpontjában sok nehézséggel kellett szembe nézniük: a rendszerváltozás idején sok új vállalkozás indult, a gombatermesztők közül pedig a hagyományoknak köszönhetően már sokan kialakították a saját piaci kapcsolataikat, saját pincével és termesztési struktúrával működtek. „Nekünk pedig, a mai szóval élve, akkori startupként nehezebb volt elindulni, de azért az első 9-10 évet elég jól abszolváltuk”. Az ezredfordulón kezdték meg a gombakomposztgyártást, amivel elindultak a vertikális integráció felé, ami az akkori gombatermesztési struktúrában rendhagyó út volt.”

Úgy véli, sokféle mérőszámmal le lehet írni egy vállalkozás sikerességét. A Bio-Funginál is kiolvasható a számokból a folyamatos növekedés, jelenleg több mint havi egymilliárd forint árbevételt realizálnak. A cégalapító mégis azt emelte ki, hogy a hazai kertészetben szinte egyedülálló módon teljesen el tudják látni Magyarországot az általuk termelt gombával és termékeik több mint 70%-át exportálják. Az évente előállított, 100 ezer tonnát meghaladó mennyiségű gombakomposztjukat is több mint 20 országba szállítják, köztük például Malajziába is. Az erős export óriási hajtóerőt, egyben biztonságot is jelent, amit a Bio-Fungi a környezetében továbbad az általa integrált vállalkozásoknak és közel 400 munkavállalójának.

https://www.youtube.com/watch?v=71sZpLw6LTY
Mutsy Árpád 1991-ben alapította a gombatermesztéssel foglalkozó Bio-Fungi Kft.-t öccsével és egy gyerekkori barátjukkal

A fejlesztési tervek

Hogy ezt a fejlődő pályát meg is tartsák, a vállalkozás jövőképének kialakítása során arra koncentrálnak, hogy tevékenységüket minél hatékonyabban tudják működtetni. A fókusz a csiperkegomba-termesztésen van, ezt szeretnék még jobb minőségben, kedvezőbb költségkörnyezetben fejleszteni. Ezen kívül más, innovatív területeken is elindultak, mint például a laskagomba-termelés, a laskagomba-alapanyaggyártás és egyéb egzotikus gombák termesztése. A terveik között szerepel a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a robottechnológia alkalmazása is. 

„Mivel mi nem luxustereméket, hanem alapélelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a termék ár-érték aránya, vagyis az, hogy a gomba minden család asztalára oda tudjon kerülni, jó minőségben és megfizethető áron” – mondta.

„Alapos és folyamatosan érlelődő folyamat” – röviden így jellemezte az OTP Agrárral való együttműködésüket. Az elmúlt években váltak ügyféllé, és azt érzékelik, hogy „olyan agrár tapasztalattal és banki tudással rendelkező szakemberek dolgoznak az OTP Agrárnál, akik értik a gombaipar kihívásait, fejlesztési elképzeléseinket, és ebben próbálnak támogatni”.

Több pályázatban is részt vesznek

Jelenleg három nagyobb nyertes pályázaton is közösen dolgoznak az OTP Agrárral. Az egyik a gombakomposztálás technológiájának modernizálását, illetve az energiahatékonyság növelését célozza. Egy másik projekt a jelenlegi legmodernebb technológia beszerzése a gombatermesztésbe, ami a termelés digitalizációját hozza el, beleértve azt is, hogy a gombát robotokkal szedik. Ehhez kapcsolódik egy hűtőházi fejlesztés, amelynek célja, hogy a leszedett gomba optimális tárolása az értékesítés előtt. Ez a 3 fejlesztés önmagában több mint 10 milliárd forint beruházást jelent, amit a következő években szeretnének megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás