Új üzletágakkal csökkentették a kockázatokat Mezőtúron: 500 hektáron terem rizs – videóval

Nagypál Zsolt, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója a cége egyik legnagyobb eredményének tartja, hogy idejében felismerték, hogy új tevékenységek felvételével kell kezelni a növénytermesztésben rejlő kockázatokat. A teljes nevén a Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zrt. a volt Mezőtúri Állami Gazdaság jogutódlásával jött létre röviddel a rendszerváltás után, 1993-ban. Ma 1000 hektáron szántóföldi kultúrákat termesztenek, közel 500 hektárnyi rizstermőterülettel rendelkeznek, valamint mintegy 100 hektáron ökológiai gazdálkodást folytatnak.

„A vállalkozást édesapám alapította, és testvéremmel azt gondoltuk, hogy azokat az értékeket visszük tovább, amit az előző generáció megteremtett. Ehhez szeretnénk mi is pluszt is adni a felnövekvő generáció részére” – mondta a cég vezérigazgatója, Nagypál Zsolt. Hozzátette, hogy a vállalkozás közel 30 éves múltja a partnerek és munkatársak számára is a stabilitást és a megbízhatóságot sugározza, ami kiemelten fontos a mai világban – számolt be róla az OTP Agrár.

„Fejlesztés nélkül hanyatlás következik” - mondta Nagypál Zsolt, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója
„Fejlesztés nélkül hanyatlás következik” – mondta Nagypál Zsolt, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója

Fejlődést és nagyobb biztonságot hoztak az új üzletágak

A vállalkozás legnagyobb eredményének Nagypál Zsolt azt tartja, hogy idejekorán felismerték: a növénytermesztés az esetükben eléggé kockázatos, mivel viszonylag gyenge, kötött, szikes talajon gazdálkodnak. Ahhoz, hogy megosszák, kezelhetővé tegyék ezt a kockázatot, bővítették tevékenységi körüket. Az alap persze továbbra is a növénytermesztés, amelyet közel 1000 hektáron folytatnak. 

Különlegességük, hogy közel 500 hektárnyi rizstermőterülettel rendelkeznek, valamint majdnem 100 hektáron ökológiai gazdálkodást folytatnak. Az elmúlt években azonban változtattak a korábban megszokott gyakorlaton, és a talajforgatás helyett a talajlazítást alkalmazzák.

Ennek eredményeként pedig sokkal több nedvességet meg tudnak őrizni, ami a hozamaikban is megmutatkozik. Továbbá csaknem 800 hektáros területről kisebb gazdálkodókat is integrálnak, vagyis a mezőgazdasági szolgáltatást és a szükséges inputanyagokat is ők biztosítják számukra, és ha kell, ki is juttatják partnereik területeire. Szintén jelentős üzletáguk a bértárolás: két telephelyükön közel 27 ezer tonnányi tárolókapacitással rendelkeznek, amelyet rendszeresen kiadnak üzleti partnereik számára. Legújabb tevékenységi körük az élelmiszeripar. Már két üzemük is működik, az elsőben csak konvencionális termékeket, vagyis gabonát és rizst dolgoznak fel puffasztott termékekké. A másik, újabb üzemüket 2019 novemberében adták át. Itt gluténmentes termékeket állítanak elő, egy idei évben megvalósult új beruházás eredményeként idén márciustól pedig már rizscsipszet is készítenek.

Két percben a MENTÉSZ Zrt.

A minőséghez fejleszteni kell

„Alapértéknek tekintjük, hogy vállalkozásunk családi gazdaság, és igyekszünk a kollégáink számára is családias hangulatot teremteni” – mondta Nagypál Zsolt. Azt is kiemelte, hogy hiteles és megbízható partnerei mind a szállítóiknak, mind a vevőiknek. „Nem létezik stagnáló vállalkozás” – fogalmazta meg azt a mondatot, ami eredményeik elérésében leginkább motiválta. 

Ha ugyanis valaki nem lép előre, nem fejleszt, attól fogva hanyatlásnak indul, mert az ügyfelek és a versenytársak is előre kívánnak lépni. A folyamatos előrelépést az is motiválja, hogy a társaságnak csaknem 40 munkatársa van, akiknek folyamatos megélhetést biztosítanak.

„Kiemelten fontosnak tartom a magyar agrárium fejlesztését, hiszen még hatalmas potenciál van az agrárágazat növekedésében” – mondta. Ezután arra is kitért, hogy a növekedés piaci alapjainak megteremtéséhez arra van szükség, hogy kiváló minőségű élelmiszerekkel lássák el a fogyasztókat.

Hosszú távú kapcsolat a pénzintézet agrárszakembereivel

Ha megszületik egy jó ötlet, mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy üzleti szempontból is megállja-e a helyét. „Aki úgy ítél meg egy beruházást, hogy az egy megtérülő fejlesztés, azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot az OTP Hungaro-Projekt Kft.-vel, amelyik az adott ötletre jó eséllyel tud ajánlani egy megfelelő pályázati lehetőséget” – adott tanácsot a fejlesztésben gondolkodóknak. A MENTÉSZ szinte már az alapítása óta kapcsolatban van az OTP Agrárral, az első nagyobb közös együttműködésük 2005-ben volt. Ekkor építették a közel 15 ezer tonnás tárolókapacitással rendelkező silórendszerüket.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a különleges rizstámogatás kifizetése... Az MVH megkezdte a különleges rizstámogatás kifizetését, és mintegy 60 rizstermelő részére összesen több mint 380 millió forintot folyósít. A fajlagos...
Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...