Szarvasmarha-tbc: növekszik a védőoltás reménye, de az előfordulási arány 20 éve a legmagasabb

Egyre nő a remény, hogy a szarvasmarha-tuberkulózis elleni vakcina elérhető közelségbe kerülhet. Az Egyesült Királyság kormánya ugyanis bejelentette a terepi kísérletek és egy új bőrteszt megkezdését. A bejelentés egy olyan időszakban történt, amikor Észak-Írországban (NI) egyre több állományban fordult elő tbc, és egyre több a vizsgálaton reaktív állatok száma.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium novemberi statisztikái szerint a szarvasmarha-tuberkulózis előfordulása 20 év óta először 10% fölé kúszott.

Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina és a DIVA bőrteszt biztonságos, és a teszt jól teljesít az APHA által ellenőrzött körülmények között.
Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina és a DIVA bőrteszt biztonságos, és a teszt jól teljesít az APHA által ellenőrzött körülmények között. (Fotó: Pixabay)

Magas arányok, vakcinaértékelés és -kísérletek

Az újonnan vizsgált állományok arányában az állományok felbomlása 9,95%-ról 10,14%-ra emelkedett októberhez képest. A novemberig tartó 11 hónapban összesen 15 583 szarvasmarhát távolítottak el a vizsgálat során.

Eközben az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség (APHA) közölte, hogy a terepi kísérletek második szakaszában a szarvasmarhák BCG-vakcinájának biztonságosságát, valamint a DIVA bőrvizsgálat biztonságosságát és teljesítményét értékelik a beoltott szarvasmarhákon. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina és a DIVA bőrteszt biztonságos, és a teszt jól teljesít az APHA által ellenőrzött körülmények között.

A szántóföldi kísérletek országszerte kereskedelmi állattartó gazdaságokban zajlanak, és várhatóan még ebben az évben befejeződnek. Ebben a fázisban legalább 5 gazdaság vesz részt 600 állattal, amelyek közül 300 állatot szarvasmarha-BCG-vel oltanak be, míg a fennmaradó fele placebót kap.

Dr. Phil Hogarth, az APHA tbc-vel foglalkozó vezető kutatója szerint a következő lépés jelentős mérföldkövet jelent. „Ez sokéves kutatásra épül, és az APHA továbbra is a tudomány által vezérelve, fáradhatatlanul dolgozik majd a betegség felszámolásáért folytatott küzdelemben.”

A szarvasmarha-tuberkulózis nehéz állatbetegség

Anglia, Skócia és Wales főállatorvosai közös nyilatkozatban mondták: „A szarvasmarha-tuberkulózis a világ egyik legnehezebb állatbetegséggel kapcsolatos kihívása. Az új szarvasmarha-vakcinával és a DIVA bőrteszttel jelentős előrelépést értünk el a betegség felszámolását segítő további eszköz kifejlesztésében. Nagyon hálásak vagyunk a résztvevő állatorvosoknak és gazdáknak, hogy erőfeszítéseikkel hozzájárultak ehhez.”

Ha ez a második fázis sikeres lesz, remélhetőleg a következő néhány évben mindkettő bevethető lesz, jelentős eszközökkel bővítve a jelenleg rendelkezésre álló eszköztárat. Az APHA a kísérletekből származó információkat a forgalomba hozatali engedélyek és a nemzetközi elismerés iránti kérelmek támogatására fogja felhasználni. Ez évente több ezer olyan szarvasmarha megmentését fogja elősegíteni, amelyeket a betegség terjedésének megakadályozása érdekében le kellett volna vágni.

A hírt üdvözölte a Brit Állatorvosi Szövetség (BVA) elnöke, Malcolm Morley, aki a következő lépést fontos mérföldkőnek nevezte az állatorvosok, a tudományos közösség, a kormányzat és az ipar által a betegség leküzdésére tett folyamatos közös erőfeszítésekben.

„A BVA a vakcina és a teszt kifejlesztését olyan kutatási prioritásként határozta meg, amely más járványvédelmi intézkedések mellett jelentős hatással lehet a szarvasmarha-tuberkulózis felszámolására az Egyesült Királyságban és világszerte. Kíváncsian várjuk a kísérletek eredményeit.”

A szarvasmarha-tuberkulózis az egyik legnehezebb és legnehezebben megoldható állat-egészségügyi kihívás, amellyel az Egyesült Királyságnak jelenleg szembe kell néznie, és amely évente 100 millió fontba (112 millió euró) kerül az adófizetőknek. Angliában és Walesben 2021-ben több mint 38 000 szarvasmarhát vágtak le a betegség leküzdése érdekében.

(Forrás: dairyglobal.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Jön az újabb pénz szarvasmarha és juh tenyésztőkne... Folytatódik a kifizetés a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból f...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...