A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken.

Az Infostart írta meg, hogy a vizsgálat fő kérdése, hogy a külön-külön is hatékony kakaóösszetevők és komplettáló alkotórészek hatása egyszerűen csak összeadódik, vagy ezek szinergikusak, és képesek akár egymás kedvező tulajdonságait erősíteni. A csokoládé élettani hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztünk, melyek közül kiemelem az egyes zöldteák étcsokoládéval való kiegészítését – mondta Somogyi László tanszékvezető, egyetemi docens A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy antioxidáns aktivitásuk együttesen meghaladja a komponensek ilyen típusú hatását.

Csokoládé és egészség: kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem budai campusán - képünk illusztráció

Hasonló logika alapján épült fel az a kísérletsorozat is, amelyben kifejlesztették a rooibos teával dúsított ét- és tejcsokoládét. A termék nagy előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, ami szélesebb fogyasztói kör (gyerekek és koffeinre érzékenyek) elérését teszi lehetővé.

Fehér csoki, rozmaring, remek keverékek a fűszerekkel

Több zöldfűszer rendelkezik remek antioxidáns, gyökfogó tulajdonsággal. Ilyen például a rozmaring és a zsálya. A fejlesztés eredményeként fehércsokoládéba hengerelt rozmaring, illetve zsálya eredményezett sajátos ízhatású, kiváló minőségű, biológiailag aktív komponenseket tartalmazó termékeket. Szintén a fűszerek felhasználási lehetőségeinek sokféleségét mutatja a gyömbérpor, illetve a gyömbér illóolaj alkalmazása ét- és tejcsokoládé dúsítására. Az ezekből létrejött citrusos, csípős aromájú késztermék a gyömbér aktív antioxidáns anyagait (gingerol, zingiberén) is meg tudta őrizni – írta körül az antioxidánsok hatásait a tanszékvezető. A jótékony hatású anyagok között nagyon népszerű a méz is, amelynek kedvező élettani tulajdonságai vannak. Szakmai körökben az is köztudott, hogy a méz mintegy 18 százalékos nedvességtartalma jelentősen megnehezíti a csokoládéval való egyneműsítését. A kutatásban sikerült megoldani, hogy mézzel dúsított étcsokoládé jöjjön létre, elsősorban cukrászati krémként, illetve csokoládé-töltelékkrémként. A sokféle hazai méz közül a karakteres ízhatású gesztenye- és hársméz mutatott kellemes aromahatást.

A mézen kívül a gesztenye is kedvelt cukrászati alapanyag

Csokoládéval való együttes felhasználása azért is fontos, mert a gesztenye ásványianyag-tartalma jelentős. A gesztenye megfelelő formában való felhasználására végzett kísérletek eredményeként olyan cukrászati krémeket, illetve desszerttöltelékeket fejlesztettek ki, amelyek jótékony élettani hatásukon túl kiváló aromával is rendelkeznek – folytatta Somogyi László. A gesztenyéhez hasonlóan népszerű alapanyag a mák is. A fejlesztésekben sikerült olyan táblás terméket előállítani, amely fehércsokoládé és mákőrlemény összehengerlésének következtében kellemes ízhatású, analóg szerkezettel rendelkezik. Az olajos magvak közül számos, hazai forrásból is elérhető alapanyag létezik. A hagyományos mogyorón kívül a mandula és a dió felhasználásával is kísérleteznek a Szent István Egyetemen. Ez utóbbi esetében a legfontosabb megoldandó feladatot az avasodás meggátlása jelenti. A cél az olajos magvak együttes felhasználásának kutatása, ahol a mandula olajának avasodással szembeni hatása képes megóvni a dió avasodásra hajlamos olajtartalmát a károsodástól. Ez azért is különösen fontos, mert a dióolaj bővelkedik omega-3 zsírsavban – mondta a tanszékvezető. Hasonló kutatásokat végeznek a masszákban és a töltelékkrémekben a pálmaolaj egyre nagyobb mértékű helyettesítésének megvalósítására is. A kutatás középpontjában a megfelelő olajkomponensek megtalálása és azok természetes eljárások alkalmazásával történő állománymódosítása áll - írták.

Képzés azoknak, akik komolyan veszik az édességeket

A kutatások és fejlesztések a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzésben termékfejlesztési stúdiumba ágyazva, valamint szakdolgozati témaként jelennek meg. A 2017-től kétévente induló – Magyarországon egyedülálló – képzésen a hallgatók nem csak a csokoládé-, de a kávé- és teakészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. Komplex tudást kapnak a kémiai alapoktól, az érzékszervi-, jogi- és gazdasági ismereteken át egészen a technológiai tudnivalókig. Az ország első diplomával elismert képzése magas szintű technológiai és műszaki háttérrel valósul meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által aláírt együttműködési megállapodás is garantál. A partnerség a csokoládé világnapján, július 7-én jött létre a SZIE Budai Campusán. Ugyan a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés következő évfolyama csak 2021-ben indul, ezen az információs honlapon már most várják a képzés iránt érdeklődők jelentkezését.

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás