John Deere, AGRITECHNICA, elektromos hajtású traktorok – itt a decemberi hírösszefoglaló

Nagyon sűrűn jelentek meg az agrárhírek rovatunkban a mezőgazdasági gépes anyagok novemberben. Ezek közül gyűjtöttünk egy nagyobb adagot a gépészeti megoldások és újdonságok iránt érdeklődő olvasóinknak. Több cikkben írtunk az AGRITECHNICA kiállításon bemutatott fejlesztésekről, valamint arról, hogy már a gyakorlatban dolgozik az elektromos üzemű Fendt 700 Vario Hollandiában. Hírt hoztunk még a HSCS K 50-55 traktorról, továbbá a Bosch gépi látású mezőgazdasági fejlesztéséről. Jó olvasást a hírösszefoglalóhoz!

Bemutatta az AGRITECHNICA 2023 kiállításra tervezett új standkoncepcióját a John Deere, amellyel újabb lépést tesz az intelligens ipari vállalattá válás útján. A standon a fő európai termelési rendszerek, az állattenyésztés és a gabonatermesztés – mellett megtekinthetők voltak más gyártók, például a Lemken, a Xarvio és a Yara által gyártott gépek is. Azzal, hogy a John Deere helyet adott standján ezeknek a márkáknak is, azt szeretné üzenni a vegyes flottával rendelkező és különböző technológiákat alkalmazó gazdálkodóknak, hogy őket is szívesen látják, és számítanak rájuk.

Bemutatta az AGRITECHNICA 2023 kiállításra tervezett új standkoncepcióját a John Deere - Fotó: KITE Zrt.
Bemutatta az AGRITECHNICA 2023 kiállításra tervezett új standkoncepcióját és a gépek egész sorát a John Deere – Fotó: KITE Zrt.

Agrár-műszaki rendszermérnök mesterszakkal bővül a MATE képzése

Új agrár-műszaki rendszermérnök mesterszakot indít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2024. februárjában, melyre agrárképzési területen szerzett alapdiplomával lehet felvételizni. ​​​​​​A három féléves új képzés elsősorban az agrárdigitalizáció, a termelésben megjelenő mesterséges intelligencia megoldások, a korszerű mezőgazdasági géprendszerek, valamint a műszaki, technológiai, adattudományi, menedzsment és gazdaságtani ismeretek terén bővíti a hallgatók agrártudományi alapismereteit. A képzésre – a MATE keresztfélévben meghirdetett további mesterszakjaihoz hasonlóan – a felvi.hu E-felvételi rendszerében lehet jelentkezni – írta az intézmény.

Váltás helyett szántsunk jól: megújult a Pöttinger SERVO 4000-es ekecsaládja

Rögös, hantos vagy elkent szántás, sok gyúrással, tiprással elvégezve – komoly, a talaj szerkezetét és termőképességét érintő hibák, azonban ezek nem a technológiából, sokkal inkább a rossz használatból és gyenge munkagépekből fakadnak. Forró Péter termékmenedzser, szerint ez az, amivel sosem találkoznak azok a gazdák, akik a mezőgazdasági talajművelés terén meghatározó osztrák Pöttinger talajművelő eszközeivel dolgoznak. A robusztus anyagokból, széles kiegészítő eszköztárral elérhető klasszikus ekéket a gyártónál ugyanis teljesen megújították, hogy a műszaki tartalom megfeleljen a kor kihívásainak. Ennek egyik zászlóshajóját ma a SERVO 4000-es széria jelenti. A márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. szakértőjével azt vettük végig, mi teszi előnyössé az új széria 4-5-6-fejes ekékkel szerelt Standard, NOVA, PLUS és PLUS NOVA modelljeit. (X)

Már a gyakorlatban az elektromos üzemű Fendt 700 Vario Hollandiában – képekkel

Hollandia egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, a Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) megkezdte egy 200 lóerős, elektromos hajtásúra átalakított Fendt 700 Vario erőgép gyakorlati tesztjét. A burgonya idei őszi betakarítása során munkába állított, nagy teljesítményű elektromos traktor használatának első tapasztalatai nagyon ígéretesek. Igazi áttörést az hozhatna, ha sikerülne megvalósítani jóval nagyobb, akár 200-350 lóerő teljesítményt, egész napos műszakokat és akár szántóföldi töltést is, reális időigénnyel és nem dízelgenerátorról.

A holland Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) elkezdte egy 200 lóerős, elektromos hajtásúra átalakított Fendt 700 Vario traktor gyakorlati tesztjét - Fotó: FB
A holland Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) elkezdte egy 200 lóerős, elektromos hajtásúra átalakított Fendt 700 Vario traktor gyakorlati tesztjét – Fotó: FB

Új elektromos traktor egy fiatal német startuptól

A Tadus német startup cég az Agritechnica kiállításon bemutatott egy lítium-ion akkumulátorral és 160 lóerős maximális teljesítménnyel rendelkező elektromos traktort. A traktor 130 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorral működik. Névleges teljesítménye 110 lóerő, a csúcsteljesítménye pedig 160 lóerő lehet. Két villanymotor hajtja a tengelyeket, így a traktor maximális sebessége 40 km/h. A traktor fokozatmentes mellékhajtással (PTO) van felszerelve, és opcionálisan első mellékhajtás is rendelhető hozzá. A Tadus hibrid megoldásokon is dolgozik, például elektromos és üzemanyagcellás technológiákon. A traktor 400 voltos háromfázisú csatlakozással vagy gyorstöltőállomáson keresztül tölthető. Az akkumulátor várhatóan elég nagy lesz ahhoz, hogy négy órán át kaszáljon vagy hat órán át gereblyézzen folyamatosan. A regeneratív fékezés energiát termel, amelyet visszatáplál az akkumulátorba.

A magyar gépgyártás valaha világhírű terméke, a HSCS K 50-55 traktor

A Hofherr–Schrantz–Clayton-Schuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. (HSCS) a 20. század első felében a hazai mezőgazdasági gépgyártás meghatározó szereplője volt. Ebben az időszakban a hazai gazdaságok döntő többsége HSCS márkájú traktort használt. A HSCS 15 évi traktorgyártási tevékenysége során több mint 20 Hofherr traktor típust eredményezett. A Gehilio’s Garage videójában a K traktorszéria egyik darabja, a K 50-55 látható.

A magyar járműgyártás egyik ikonikus darabja a HSCS, azaz a Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth K 50-55 a HSCS csúcsterméke, hiszen a hengerenkénti köbcentiméterben ez a legnagyobb. Egy hengerére 14 ezer köbcenti jut. Egy igazi csemege a különleges gépek kedvelőinek, ebben a traktorban ugyanis minden különleges. De leginkább az, hogy még itt van és mozgásképes. Ahogy tette ezt számtalan helyen a világban. Ausztráliától kezdve Új-Zélandon át Indiáig a mai napig megtalálható.

Irányt mutatunk 2.0 – a 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai

A Pest vármegyei Herceghalom határában volt a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatója, “Irányt mutatunk 2.0 – 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel. A rendezvény apropóját az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amelynek a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásai között helyet kaptak a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentését célzó szabályok is. (X)

Etanolos motort mutatott be a John Deere az Agritechnica kiállításon

A John Deere Leap Ambitions néven ambiciózus célokat tűzött ki maga elé. Ez azt jelenti, hogy a gyártó alacsony vagy semleges szén-dioxid-kibocsátású innovatív megoldásokon dolgozik. Vagyis a belsőégésű motorok, a hibrid és akkumulátoros-elektromos, valamint a megújuló üzemanyagok terén megvalósuló megoldásokon. A John Deere célja, hogy mindezt 2026-ig elérje.

A gépgyártó a megújuló üzemanyagok körében a biodízelt, a megújuló dízelüzemanyagot (HVO) és az etanolt tartja a legérdekesebb rövid távú integrációs lehetőségeknek. Az etanol alkohol alapú üzemanyag, amelyet olyan nyersanyagokból állítanak elő, mint a kukorica, a búza és a cukornád. Magas oktántartalma miatt az üzemanyag alkalmas szikragyújtású motorokhoz, amint arról a John Deere is beszámolt.

Big Data és gépi tanulás a Systems & Components rendezvényen

A digitális szolgáltatások fejlődését mutatta be a Systems & Components rendezvény a terepen dolgozó mezőgazdasági gépek szektorában az Agritechnicán Hannoverben. A gépi tanulás központi szerepet játszik. A technológiai szolgáltatók a mobil gépek hatékonyságának, megbízhatóságának, biztonságának és kényelmének növelésére használható intelligens megoldások széles skáláját mutatták be.

A mobil gépek, különösen a modern asszisztens rendszerekkel felszereltek, számos alkalmazásban nagy mennyiségű releváns adathoz férnek hozzá. Ez azt jelenti, hogy rengeteg lehetőség van az úgynevezett „Big Data” elemzésekre, ahol a nagy adathalmazok feldolgozása értelmes betekintést nyújthat. A kérdés az, hogy mit lehet hasznosan kezdeni mindezzel az információval? A jelenleg elérhető hozzáadott érték nagymértékben függ a technológiai szolgáltató alkalmazási tapasztalatától.

Gépi látással szereli fel a mezőgazdasági gépeket a Bosch

A szenzoralapú asszisztens rendszereknek nem csak az autókban, de a mezőgazdasági gépekben is helye van. A Bosch Engineering olyan szenzorokat mutatott be, amik a járművek „szemeiként” funkcionálva járulhatnak hozzá azok jobb és biztonságosabb navigációjához. A Bosch a hannoveri Agritechnica mezőgazdasági szakmai kiállításon, november 12-18. között mutatta be az érzékelőrendszereit, köztük az újonnan fejlesztett ultrahangos rendszert, illetve a teljesen átdolgozott magas felbontású radarrendszerét, amivel a korábbinál pontosabban deríthetőek fel az egymáshoz közeli objektumok.

A mezőgazdasági munka hatékony végzéséhez elengedhetetlenek a jó minőségű traktorok, hiszen ez az egyik legfontosabb eszközök a gazdálkodásban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A mezőgazdasági munka hatékony végzéséhez elengedhetetlenek a jó minőségű traktorok, hiszen ez az egyik legfontosabb eszközök a gazdálkodásban – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Átnézték a legjobb traktormárkákat

A mezőgazdasági munka hatékony végzéséhez elengedhetetlen egy vagy több jó minőségű traktor, hiszen ez az egyik legfontosabb eszköz a gazdálkodásban. A piacon számos kiváló márkát találni, közülük a legmegfelelőbb kiválasztása pedig nem egyszerű feladat. Fontos szempont a karbantartás és az alkatrészek elérhetősége és ára. Nem szabad kapkodni, érdemes megkérdezni más gazdákat is, és utánanézni az internetes véleményeknek.

Az első lépés, hogy meghatározzuk, pontosan milyen munkát szeretnénk az adott géppel elvégezni, milyen talajviszonyokon, és milyen plusz eszközt kell majd hozzáillesztenünk. Szintén fontos szempont a karbantartás és az alkatrészek elérhetősége, valamint ára. Hasznos megkérdezni a kereskedőt (esetleg a gyártót), hogy mennyire bonyolult a szervizelés és alkatrészbeszerzés, hiszen ez erősen befolyásolja, hogy a befektetés mennyire lesz hosszú távon is kifizetődő.

DLG aranyérmes lett a New Holland CR ikertengelyes rotoros kombájn – videóval

Véget ért az AGRITECHNICA mezőgazdasági szakkiállítás Hannoverben, Németországban. Ezen a szervező DLG (Németországi Gazdaszövetség) szakmai zsűrije által bírált technológiai fejlesztéseket is díjazták, az abszolút aranyérmet a New Holland új CR11 kombájnja vitte el. Megnéztük, mivel érdemelte ki a rangos elismerést. A szalmaaprító és -elosztó rendszer kamerás vezérlési technológiával felszerelt, amely növeli a kombájn energiahatékonyságát.

A New Holland új CR ikerrotoros kombájnjának átfogó koncepcióját a maximális teljesítménysűrűségre tervezték, miközben a gép megfelel minden korlátozásnak. Az új CR kombájn alapeleme a hajtástechnika, amelynek motorja a rotorok dőlésszögének megfelelően, hosszirányban van felszerelve. A középen elhelyezett osztott teljesítményű hajtómű a forgórészek és a vágóasztalok meghajtására szolgál a felhordóval egyenes vonalban vagy kardántengelyen keresztül. A bal oldali rotor az adagolódob ellentengelyeként szolgál.

Az ügyfélélmény a mezőgépek személyre szabott karbantartásával kezdődik – interjú

Gazdaságos munka és a partnerek hibátlan kiszolgálása a New Holland mezőgazdasági gépek szervizmunkáinál – az AGROTEC Magyarország Kft. orosházi központjának területi műszaki vezetője, Szűcs Eszter szerint egyforma alapelveket követel meg mindkettő. Az egyik, a karbantartási munkák „személyre szabása” a gyártói előírások és a vevőszolgálati ajánlások figyelembevételével, a partner rutinja, és a szervizes személyisége mentén, a másig pedig a kölcsönös tisztelet a kommunikációban.

A Békés és Csongrád-Csanád vármegye termelőiért dolgozó, 4 állással, 7 szervizessel és 4 alkatrészes munkatárssal üzemelő központ vezetőjét a jó ügyfélkiszolgálás bevált fogásairól és kihívásairól kérdeztük a mezőgépek szervizelése terén. (X)

Hidrogénüzemű traktort is bemutatott az indiai gyártó

Az indiai Tafe traktorgyártó egy elektromos traktort és egy hidrogénüzemű traktort mutatott be standján a hannoveri Agritechnica szakkiállításon. Mindkét gép fekete színű. Az elektromos traktor 2024 nyara után lesz megvásárolható. A hidrogénüzemű traktor egyelőre nem kerül forgalomba, de a koncepció teljes értékűnek tekinthető.

A Tafe az elektromos traktort E30-nak nevezi. Ez egy kompakt traktor 27 lóerővel, lítium-ion akkumulátorral és kétfokozatú sebességváltóval felszerelve. Ez lehetővé teszi, hogy a traktor 0-10 km/h-ig vagy magasabb fokozatban 0-24 km/h-ig közlekedjen. Az elektromos motornak köszönhetően a traktor úgy működik, mint egy fokozatmentes sebességváltó.

A kiállítás meglepetése az önjáró traktor prototípusa volt

A német CLAAS gépgyártó az Agritechnica 2023 kiállításon egy önjáró traktor, a Xerion prototípusával lepte meg a látogatókat. A prototípus neve: Xerion 12.590 TerraTrac. A traktor három Lidar-érzékelővel van felszerelve, és nyolc kamera veszi körül az akadályok észlelésére. A technológia lehetővé teszi, hogy a traktor automatikusan kövesse a vezetési nyomvonalakat, és figyelemmel kísérje a munkafolyamatokat.

A technológia, amellyel a traktor önállóan vezethet, már majdnem készen áll. A kihívás azonban továbbra is az, hogy biztonságosan és megfelelően tudjon dolgozni nehéz időjárási körülmények között, például erős napsütésben, ködben és fagyban. A kamerák nem szennyeződhetnek be, mivel ez megnehezíti az akadályok észlelését.

Csökkent a traktorvásárlási kedv: támogatásra várnak a gazdák

Jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon: az összesen eladott 184 az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat, tavaly októberben még 335 traktort vásároltak a gazdálkodók. A 2021-es adatokhoz képest is kisebb az idei eladások száma: két éve októberben 252 darabot értékesítettek, 27 százalékkal többet, mint múlt hónapban. Idén október végéig egyébként összesen 2657 traktor talált gazdára, ami 2022 első tíz hónapjához képest 29,5 százalékos csökkenést jelent, akkor ugyanis 3768-at értékesítettek.

Jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon: az összesen eladott 184 az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár
Jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon: az összesen eladott 184 az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

A gazdálkodók legfőképp akkor vesznek gépet, amikor erre támogatást kaphatnak, akkor nagyon felpörög az értékesítés, míg a másik hajtóerő az, amikor jövedelmező a gazdálkodás. Ha pedig ezek egybeesnek, az nagyon meg tudja dobni a piacot – mondta a Világgazdaságnak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (Megfosz) elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Júliusban és augusztusban megtorpanást érzékeltek a piacon, amiből talán most lábalnak ki a gépforgalmazók, legalábbis ezekben a hetekben az érdeklődés élénkül. Az Agrárminisztérium közzétette a pályázati menetrendet, hogy milyen ütemezésben milyen támogatások várhatók 2024-ben, így mindenki megpróbálja átgondolni a beruházásai szükségességét.

Milyen hatással van a mezőgazdaságra a technológiai fejlődés?

A technológiai fejlődés forradalmasítja a mezőgazdaságot, megnövelt kapacitást, precíziót és fenntartható fejlődést hozva magával. Ebben a cikkben azt néztük meg, hogyan adnak választ ezek a változások a globális kihívásokra, és hogyan alakítják a mezőgazdasági szektor jövőjét.

Az innovációk hamarosan drasztikusan átalakíthatják a mezőgazdaság ma ismert formáját, hogy az megfeleljen a klímaváltozás, a népességnövekedés és a fenntartható termelés iránti igény kihívásainak. Elkerülhetetlenné válik a fejlődés ezen a területen, hogy megfeleljünk a versenyképes piac egyre nagyobb elvárásainak és a biztonságos élelmiszerek iránti igénynek.

Az új kihívások tükrében a mezőgazdaságnak ötvöznie kell az innovatív technológiákat az ökologikus megoldásokkal. A fenntartható termelés és a megfelelő környezetvédelem eléréséhez elkerülhetetlenné válik a szinergia az alkatrészgyártók, a technológiai beszállítók és maguk a termelők között. (X)

2024-ben jön a Solis 38 C és N sorozata

2024 sok újdonságot tartogat a Solis traktorok háza táján, elsősorban 38-as modell C, illetve N sorozata révén, de bővül, változik az Odisys portfóliója a quadok terén is. Hernek Zoltán tulajdonos-ügyvezetővel beszélgettünk.

Tavaly 151.160 darab Solis-traktort gyártottak, amiből közel 40 ezer darab került exportra, hiszen minden kontinensen rendelkezésre áll a dealerhálózat. A 24 órás műszakban dolgozó gyárban három és fél percenként gördül le egy traktor a szalagról. Ilyen gyártási kapacitás, és ehhez kapcsolódóan, ilyen műszaki háttér és támogatás mellett, jó döntés a Solis traktorokat választani. (X)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...