Javunkra válik, ha még többet eszünk ebből az egyébként is kedvelt zöldségből

Lehet, hogy a szüleinknek volt igazuk, amikor azt mondták, hogy együnk több zöldséget. Egy új tanulmány kimutatta, hogy az általunnk is rendszeresen fogyasztott brokkoli tartalmaz bizonyos molekulákat, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását. Ez tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban szuperélelmiszer.

A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját.

A Pittsburghi Gyermekkórház szerint kulcsfontosságú, hogy jól működő vékonybéllel rendelkezzünk, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét
A Pittsburghi Gyermekkórház szerint kulcsfontosságú, hogy jól működő vékonybéllel rendelkezzünk, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét (Fotó: Pixabay)

Egészségmegőrző bélbolyhok

Megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor „számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését”.

Vannak bizonyos sejtek, amelyek a bélbolyhokat bélelik, és amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében. Ezek közé a sejtek közé tartoznak a pókhálósejtek, amelyek a bélfal mentén egy „védő nyálkaréteget” képeznek, valamint a Paneth-sejtek, amelyek emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek.

A kutatók összefüggést találtak a brokkoli fogyasztása és az ilyen típusú sejtek megléte között.

A Pittsburghi Gyermekkórház szerint kulcsfontosságú, hogy jól működő vékonybéllel rendelkezzünk, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét.

Más kutatások szerint a több keresztesvirágú zöldség, például brokkoli fogyasztása segíthet a rák és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási arányának csökkentésében.

„Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk?” – tette fel a kérdést közleményében Gary Perdew, a Penn State Állami Egyetem H. Thomas és Dorothy Willits Hallowell Mezőgazdasági Tudományok Tanszékének vezetője.

Majd így folytatta: „Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is. Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük.”

A vizsgálat elvégzése érdekében – az eredményeket a Laboratory Investigation című folyóiratban tették közzé – a kutatók egerek egy csoportját olyan étrenddel etették, amely 15% brokkolit tartalmazott, ami az emberek esetében körülbelül napi három és fél csésze zöldségnek felel meg.

Egy kontrollcsoport egeret is etettek egy olyan „tipikus laboratóriumi étrenddel”, amely nem tartalmazott brokkolit.

Milyen mértékben aktiválódtak a receptorhoz kötődő molekulák?

Miután az egereket a különböző étrendekkel etették, a tudósok elemezték az állatok szöveteit különböző tulajdonságok szempontjából. Többek között azt is, hogy milyen mértékben aktiválódtak az arilhidrogén-receptor ligandumok, vagyis a receptorhoz kötődő molekulák.

A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak 15% brokkolit tartalmazó étrendet, nem volt AHR-aktivitás, és ez „megváltozott bélgátfunkciót” eredményezett.

Konkrétan, a brokkolit nem kapó egereknél kisebb volt a pókhálósejtek és a védő nyálka száma a vékonybélben, valamint kisebb volt a táplálék tranzitideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszóma-termelés szintje.

„A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók a betegségekkel” – mondta Perdew.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...