Csökkent a belföldi gyümölcsök bruttó termelői ára a vidéki nagybani piacokon

20-30 százalékot csökkent a meggy és a barack ára a 28. hétre a vidéki nagybani piacokon az egy héttel ezelőtti árakhoz viszonyítva. Hogy városonként és gyümölcsönként mi a jellemző, az alábbiakban elolvashatja.

Stabil, enyhén csökkenő volt az almák ára a vidéki nagybani piacokon. Az Idared, Gold és Jonagold 275-280 forintos áron kapható a 28. héten, de csak Debrecenben és Szegeden elérhetők. Kecskeméten a nyári alma viszont már 180 forintért elvihető.

Még tartja magát a cseresznye. Debrecenben 400 forintot kérnek egy kiló Bigarreau Burlat cseresznyéért, míg Miskolcon 500 forint a Germersdorfi cseresznye. Nem jelölt áru is kapható 275-300 forintért.

Mintegy 30 százalékkal csökkent a meggy ára. A korai meggy a Miskolci Nagybani Piacon 300, az Érdi meggy a Debreceni Nagybani Piacon 350, míg az Újfehértói meggy a Kecskeméti Nagybani Piacon 250 forintba kerül. A nem jelölt fajtájú meggy Szegeden 425 forintért cserél gazdát.

Nem jelölt szilva Kecskeméten 200 forintért kapható.

20-30 százalékot csökkent a kajszibarack ára. A Magyar kajszi Kecskeméten 280, a nem jelölt fajta Miskolcon és Szegeden 350 forintba kerül. Esett az őszibarack ára is és sok új, a múlt héten még nem kapható fajta jelent meg a piacokon. A fehér húsú őszibarack 300, a sárga húsú 225-400 forintos áron beszerezhető. Megjelent a Champion őszibarack 360 és a Dixired őszibarack 180 forintos kezdőáron. Előbbi Debrecenben, utóbbi Kecskeméten kapható. Debrecenben nem jelölt őszibarack 320 forintért is van.

Már vidéken is megvásárolható a hazai nektarin. A fehér húsú nektarin ára egységesen 400, a sárga húsúé 225 forint. Az Early sungrand fajtájú nektarin ára Kecskeméten 200 forint kilónként.

A szamóca (eper) ára Debrecenben már 800, Szegeden csak 400 forint.

Kis mértékben csökkent a pirosribiszke ára. 400-500 forintot kérnek érte. Debrecenben a legolcsóbb, míg Miskolcon a legdrágább.

A köszmétéért (egres) kilónként 300-400 forintért vihető.

A málna ára stabilan tartja magát, de piaconként nagy különbségek vannak az árakban. Szegeden a leggyakrabbi ára 1500 forint, míg Debrecenben csak 750.

Kecskeméten megjelent a szeder 1500 forintos nyitóáron.

A tisztított dió ára változatlanul 1900 és 3000 forint közé esik. Még mindig Kecskeméten a legdrágább és Szegeden a legolcsóbb.

Tisztított mogyoró Debrecenben kapható 800 forintért.

A földimogyoró Szegeden szintén 800 forintba kerül.

A mák ára 750-850 forint, míg akácmézet 2200, vegyes mézet 1600 forintért lehet beszerezni a Szegedi Nagybani Piacon.

Enyhén drágult a sárgított tojás. Szegeden 32, Debrecenben 20 forintba kerül egy darab. Kecskemét és Miskolc jelenti a középmezőnyt, ahol 25-26 forint a darabár.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Rekordtermést szüretelhetnek idén az ország cseres... A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is átlagon felüli termésre számítanak idén az ország cseresznyéskertjeként is eml...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...