Olyan növénykondicionáló készítmények bevezetésén dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amelyek felerősítik a szőlő ellenállóképességét a betegségekkel szemben. Ám ez csak egy része annak a szerteágazó folyamatnak, amelyben a vegyszermentes megelőzésre is válaszokat keresnek. A vizsgálatokban folyamatosan monitorozzák a szőlő kórokozóit, hogy hogyan fejlődik bennük az ellenálló képesség a klasszikus növényvédőszerekkel szemben.

A Növényvédőszer.hu írta meg, hogy a kemikália kijuttatása alaposan terheli a környezetet, ezért az egyetemi szinten zajló kutatások foglalkoznak azzal is, hogy miként lehetne csökkenteni a növényvédőszerek felhasználását. A vizsgálatok folyamatosan monitorozzák a szőlő kórokozóit, hogy hogyan fejlődnek bennük az ellenálló képességek a klasszikus növényvédőszerekkel szemben. Ez abból a szempontból is fontos, hogy kiderüljön, mennyire csökkenthető a mennyiségük. A vizsgálatok kiterjednek a növény immunizálására, amelynek köszönhetően a betegségek kevésbé erősen fejtik ki a hatásukat.

Olyan növénykondicionáló készítmények bevezetésén dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amelyek felerősítik a szőlő ellenállóképességét a betegségekkel szemben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Eger - illusztráció

A kísérletek története és jövője

Váczi Kálmán Zoltán, az egyetem rektorhelyettese szerint régebbi időkre nyúlik vissza a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatás az egyetemen, amelyeknek az eredményét is igyekeznek becsatornázni a szőlővel kapcsolatos kutatásokba. Vizsgálják például mentából származó polifenol összetevők hatásait és próbálnak kialakítani egy olyan kondicionáló szert, amelyik tényleg hatásos a különböző kórokozókkal szemben.

Az eddigi kísérleteink meglehetősen ígéretesek és reméljük, hogy hamarosan kész termékként tudunk megjelenni egy ilyen készítménnyel és segíteni tudjuk a szőlőtermelőket a kórokozókkal szembeni védekezésben. A gyógynövény készítményekkel és kifejezetten a lómentával kapcsolatban már 2015-től kezdve folyamatosak a vizsgálatok, és jól ismerjük azokat a vegyületeket, amelyekre kíváncsiak vagyunk és komoly botanikai háttér is kapcsolódik ehhez a kutatáshoz. Kiválasztottunk olyan növény egyedeket, amelyek nagy mennyiségben termelik a fontos molekulákat, majd a recept is összeállt és most már kellő mennyiségben lehet előállítani a hatékony biomolekulát. Megismertük a kórokozókkal szembeni és a növényre gyakorolt pozitív hatását. Szabadföldi kísérletekben kell folytatni a tesztelést, mielőtt általános használatba kerülnek - nyilatkozta a rektorhelyettes.

A csapadékkal jöttek a fertőzések is az idén

Június elején sok csapadék hullott országszerte, amelyet párás idő követett. Ez jelentős fertőzéseket hozott magával. Az eső miatt szinte nem is lehetett védekezni a kártevőkkel szemben, sőt soktáblát sem lehetett megközelíteni. Megjelent a peronoszpóra, amely a levelek mellett a fürt feletti részt is megtámadta, és a fürt rész ezáltal elhalt. Először a peronoszpóra fertőzött, utána a lisztharmat, amely ellen szintén kellett permetezni. Akadtak olyan termőterületek, amelyeket nem volt érdemes permetezni, mert a peronoszpóra elvitte a termést. Tavaly az aszály miatt volt kevés a termés, de idén ahhoz képest is kevesebb szőlő termett jó néhány borvidékünkön.

Az egyetem ezért azt kutatja, hogy hogyan lehet minél kevesebb vegyszert használni a szőlőkben – ez egyébként európai uniós elvárás is. Vannak kimutatások és gazdasági számítások, amelyek több milliárd dollárra teszik azt az összeget, amelyet hagyományos kemikáliákkal végzett szőlő növényvédelemre költenek szerte a világban. Nagyon jelentős iparág alakult ki ezért a növényvédőszerek forgalmazásán belül a szőlő tényleges növényvédelmének a megvalósítására. Ennek a fejlődésnek lehetünk a közeli jövőben a szemtanúi - írták. 

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás