Stefano Boeri, az utrechti élő erdő mögött álló olasz építész az Európai Tüdőalapítvány (ELF) díját kapta a városi környezet levegőminőségének javítása iránti elkötelezettségéért. A 66 éves férfi egy évtizeddel ezelőtt Milánóban az első függőleges erdővel indított el egy új folyamatot. A hollandiai Utrecht a legújabb város, ahol az építész – akinek projektjei az élő természetet integrálják a városi környezetbe – zöldítési projektet hajtott végre. 

Az NRGreport írta meg az Euronews hírére hivatkozva, hogy egy ribizlibokorral és egy körtefával kezdődik minden. Ezek az elsők a 300 fa és 10 000 növény közül, amelyek ezt a holland toronyházat élő erdővé változtatják. A Porta Nuova kerületben található Bosco Verticale a városi erdőtelepítési projektek új generációját inspirálta, és Boeri építészirodája azóta számos helyen aktív – Olaszországtól Franciaországig, Svájctól Albániáig, Kairóig és Dubajig.

A hollandiai Utrecht a legújabb város, ahol Stefano Boeri építész zöldítési projektet hajt végre, függőleges erdő készül 2024. nyarára - Fotó: FB

A „Wonderwoods Vertical Forest” a Croeselaan és a Jaarbeursboulevard közötti utrechti negyedben található, és 2024 nyarára készül el.

„Az építészet és az élő természet virtuóz integrációjának modellje lesz, amely reményeink szerint eszköz lesz a városok egyre zöldebbé tételéhez” – mondta Francesca Cesa Bianchi építész, a Stefano Boeri Architetti építésziroda partnere és projektigazgatója. Boeri zöld alkotásait a levegőminőség javításáért díjazták, ami pozitív hatással van a tüdő egészségére. Emellett segítenek a városoknak a városi hőszigethatás elleni küzdelemben is. Számos nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy a fákkal és növényekkel szoros kapcsolatban élve és dolgozva alacsonyabb stressz-szintet és jobb fizikai és mentális egészséget is eredményezhet az embereknek.

Milyen előnyei vannak a függőleges erdőnek?

A torony – homlokzatán 30 különböző fajból álló 300 fával és több ezer növénnyel – egy hektárnyi erdő növényzetének felel meg. Ez a városi ökoszisztéma az építészek becslése szerint évente mintegy 41 tonna oxigént képes termelni, miközben elszívja a CO2-t és felfogja a finom porszemcséket. A növények a levegő tisztítása mellett a város zajszennyezését is csillapítják. Nyáron a lombozat árnyéka csökkenti a hőszigethatást – alacsonyabbá téve a hőmérsékletet a homlokzaton és az épület belsejében.

Az Utrechtse Heuvelrug Nemzeti Park növényzete által inspirált, a Van den Berk faiskolákból származó fákkal telepített épület különleges növényzete egyedi gondoskodást igényel. A Royal Ginkel Group „repülő kertészek” egy csoportja az épület tetejéről ereszkedik majd le, hogy gondozza a torony élővilágát, ahogyan ez ma a milánói Bosco Verticale-ban történik.

Kinek szól a Wonderwoods Vertical Forest?

A Wonderwoods projekt két, 105 és 70 méter magas toronyból áll, amelyekben lakások és irodák kapnak majd helyet. A magasabb torony lesz az, amelyik függőleges erdővé válik. Összességében 200 különböző típusú lakás és 15 000 négyzetméternyi iroda kap majd helyet a helyszínen.

https://www.youtube.com/watch?v=WNrRn_6IlfI
Így néz ki a függőleges erdő egy városban

„A Wonderwoods Vertical Forest egy olyan projekt, amelyre különösen büszkék vagyunk, mivel a város és a lakosok számára egyaránt nyitott funkcióknak ad majd otthont. Így hozzájárul a városi és függőleges erdősítéssel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez, lehetővé téve, hogy egyre több felhasználó részesüljön a növények és fák közelsége által kiváltott pozitív hatásokból” – mondta Cesa Bianchi.

Utrecht nem az első holland város, amely függőleges erdőt kap. A Stefano Boeri építésziroda további projektjei között van a Trudo Vertical Forest, amely Eindhovenben épült 2021-ben.

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás