A tojás máig az emberiség egyik legjelentősebb táplálékforrása. Ezért sem érdektelen, hogyan alakul a piaca. Mennyi az Európai Unió tojásimportja? Hogyan alakult a tojás ára itthon és külföldön? Hová importálja a legtöbb tojást az EU? Ezekre és még számos egyéb kérdésre választ kaphat cikkünkből!

Globális tojáspiaci jelentés

A világon a legtöbb tojást Kína állítja elő és a második helyen az USA áll. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a világ harmadik legnagyobb tojástermelője India. 2013-ban csaknem 48 millió dollár értékben adott el tojásterméket a világpiacon. Fő exportországai közé tartozik Németország, Indonézia, Japán és az Egyesült Arab Emírségek is.

Az Európai Unió tojásimportja 43,8 százalékkal csökkent 2014. januártól szeptemberig terjedő időszakban az előző évihez képest. Észrevehető volt, hogy adott időszakban egyre kevesebb friss tojás került behozatalra az EU területére. Az import 43 százaléka Indiából származik, ez összesen 3,9 ezer tonnát jelentett 2014 szeptemberéig. Érdekesség, hogy ez a szám 52 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel párhuzamosan nagymértékben visszaesett a tojásimport az USA, Norvégia és Argentína irányából.

Amíg az import csökkent, a tojás exportja 7,7 százalékkal emelkedett, így mintegy 165,3 ezer tonna tojás került kivitelre 2014. harmadik negyedévéig. A legnagyobb exportpiacoknak Japán és Svájc számítanak, összesen 88 ezer tonna tojást vásároltak fel az Európai Uniótól. A kivitelben meghatározó a tojásfehérje, a friss tojás, illetve a keltetőtojás.

A tojás exportja 7,7 százalékkal emelkedett az Európai Unióban
 

Az Európai Bizottság adatai alapján a Közösségben átlagosan 126,54 euró/100 kg volt a tojás ára az előző 48 hétben, ami 1,5 százalékkal bizonyult olcsóbbnak az előző évhez képest.

Jöjjenek a KSH adatai a magyar tojásimportról, exportról és árakról: jelentősen növekedett a tojásimport 2014. január-szeptember között. 43 százalékkal több héjas tojást és 54 százalékkal több étkezési tojást vásároltunk a nemzetközi piacról, mint az előző évben.

A héjas tojás importjának jelentős része Szlovákiából, Németországból és Litvániából és Lengyelországból származik. Amíg az import nőtt, a héjas tojás exportja 8 százalékkal csökkent, melynek java része az Európai Unióba irányult.

Magyarországon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége és a csomagolóhelyi ára (21,26 forint/db) is 3,2 százalékkal nőtt 2014 1-48. hetében a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás