Világszerte segíthet megjósolni a folyók áradását mesterséges intelligenciájával a Google. Ezzel lehetőséget és időt ad az árvizek elleni hatékonyabb védekezésre. Komoly előrelépést ért el a Google, a Nature-ben megjelent írás szerint mesterséges intelligencia-alapú eszközük jó előre, bizonyos esetekben akár hét nappal korábban is képes volt előrejelezni a folyók áradását. Mivel az árvíz számít a természeti katasztrófák leggyakrabban előforduló típusának, így ez fontos fejlemény.

A HVG szemléje írta meg a Nature cikkével kapcsolatban, hogy az árvizeket azért is nehéz megjósolni, mert a legtöbb folyón nincs vízhozammérő állomás. A Google úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy a gépi tanulás segítségével mutatta meg a mesterséges intelligenciának a legfontosabb adatokat, többek között a korábbi áradások adatait, a vízszint változására vonatkozó információkat, vagy például a domborzati viszonyokat. Ezt követően a cég egy térképet generált, majd több százezer szimulációt futtatott le minden helyszínen.

Világszerte segíthet megjósolni a folyók áradását mesterséges intelligenciájával a Google, ezzel lehetőséget és időt ad az árvizek elleni hatékony védekezésre

A folyók áradásának modellezése

A Google szerint a megközelítéssel nagyon pontos modelleket lehetett építeni egyes helyszíneken, és a terv az, hogy globálisan ki lehessen terjeszteni az eszköz képességeit. A vállalat MI-je akár hét nappal is előre tudta jelezni az áradást, de az átlagos előrejelzési idő öt nap volt. A cég jelenleg 80 ország mintegy 460 millió lakosának segít a fejlesztésével.

https://www.youtube.com/watch?v=ET04pDj-RvM
Videó arról, hogyan segít a mesterséges intelligencia az időjárás előrejelzésével

A mérések és az előrejelzések gyakorlati haszna a megelőzésben van

Az eredményeket a helyiek elérhetik a Google keresőjében, és androidos értesítést is kapnak, ha közeleg egy áradás. Ez elérhető a Flood Hub nevű szolgáltatásban is, amit még 2022-ben indított el a Google a folyók megfigyelésére alapozva.

https://www.youtube.com/watch?v=Klu3zlbUy0Y
A Flood Hub árvíz előrejelző programról

Az Európai árvíz-előrejelző rendszer

Az Európai Bizottság „A katasztrófákra adott uniós válasz erősítése felé” című, az Európai Tanács által 2010-ben elfogadott és jóváhagyott közleménye kiemeli a természeti katasztrófákra adott együttes fellépés fontosságát, külön kitérve az árvizekre, amelyek a legköltségesebb természeti katasztrófák közé tartoznak az Európai Unióban.

Az európai árvíz-előrejelző rendszer – amelyet azért fejlesztettek ki, hogy Európában akár 10 nappal a bekövetkezésük előtt is előre jelezhetők legyenek az árvizek és nyomon követhető legyen azok alakulása – hozzájárul az európai polgárok, a környezet, a javak és a kulturális örökség jobb védelméhez.

Az európai árvíz-előrejelző rendszer 2011 óta képezi a veszélyhelyzet-kezelési szolgáltatás részét, és 2012-ben vált operatív szolgáltatássá. Végrehajtásáért az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) felel. Az európai árvíz-előrejelző rendszer Európa első működő hidrológiai hálózata.

Az európai árvíz-előrejelző rendszer fő céljai a következők:

  • hozzáadott értéket képviselő termékeivel segíti a korai árvíz-előrejelzést hidrológiai szolgálatok számára, valamint
  • egyedülálló módon rálátást biztosít az Európában már dúló és a legalább 3 nappal előre jelezhető árvizekre.

További információkért az európai árvíz-előrejelző rendszer portálján találhatók. Az európai árvíz-előrejelző rendszer archivált árvíz-előrejelzéseiért érdekes ide kattintani.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás