Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) húspiaci jelentéséből kiderült, hogy Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr maradt. A tavaly elindított mohácsi vágóhíd csak idén éri el a 100 százalékos termelési kapacitását, de a szívóereje már most érződik a behozott élősertések számán. A hazai élősertés termelés pedig messze lemaradva kullog a nyomában. A tavalyi évben az élősertés-behozatal 35 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. A legnagyobb beszállítóink Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. Ebbe az állatmennyiségbe a továbbhizlalásra szánt malacok éppúgy beletartoznak, mint a vágnivaló sertések. A növekedés nagysága azonban kiugró, a mohácsi vágóhíd üzembe helyezése mindenképpen érződik rajta - írja az Agrárszektor anyaga.
Az élősertés és a sertéshús tekintetében Magyarország nettó importőr maradt
Elmaradt a várakozástól a sertésexportunk
A külföldre értékesített sertéshús mennyisége ezzel együtt is csak 3 százalékkal, értéke pedig 8 százalékkal emelkedett tavaly. Ez pedig jócskán elmarad a várakozásoktól. A Kínába szállított hús mennyisége különösen rosszul alakult, mivel 26 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi értéket. Ezáltal pedig Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt 2017-ben. Ez sajnos nem először fordult elő. Az Agrárszektor Raskó György agrárpolitkust és sertéstartót kérdezte a témáról.
"Az, hogy Mohács ennyire beindult, a többi állattartónak is új távlatokat nyit. Viszont egyre nehezebb ezt a vágóhidat hazai sertéssel ellátni. A kistermelői szektorból gyakorlatilag eltűnt a disznó, valahol 600 ezer alatt lehet a számuk. Kisüzemi szinten ugyanis lehetetlen ilyen magas gabonaárak mellett úgy hizlalni, hogy megérje. A kukoricának évek óta stabilan magas az ára, de a búzának is jó ára van. Ez pedig nem jó az állattartónak. A hollandok és a dánok a hizlalást moslékos technológiával oldják meg, a magyarok viszont drága gabonát etetnek a jószággal."
Raskó György az általános nagyüzem-ellenességet - nem csak itthon, de uniós szinten is - azért tartja problémásnak, mert a kistermelők jóval nehezebben termelik ki a szükséges működési költségeket. Az önfoglalkoztatás helyett pedig jobb megoldásnak tartja a cégek munkahelyteremtési kezdeményezéseit. Mi most is szívesen vágunk bele telepfejlesztésekbe. Építünk egy 1200 kocás telepet, ahol tenyészteni, hizlalni és feldolgozni is fogunk - mondta. Az AKI Élőállat és hús jelentését ide kattintva olvashatja el.

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás