Április hónapjában is több, a mezőgazdasági gépek témáiról szóló hírrel jelentkeztünk a weboldalunkon. Ezekből készítettünk egy összefoglalót, amit minden gazdának érdemes megnéznie, aki szereti a technológiához és a gépekhez kapcsolódó tartalmakat. Írtunk róla, hogy ömlenek a forintmilliárdok az öntözésfejlesztés támogatására és célkeresztben láttuk a John Deere permetezőgép technológiát. Beszámoltunk arról, hogy kevesebb traktor fogy, kivárnak a gazdák, valamint a permeteződrónokról, valamint arról is, hogy 20 ezer literes műtrágyaszóró készült közös fejlesztésben. Szeretettel ajánljuk az idei ötödik gépes hírösszefoglalónkat minden kedves Magro-olvasónak!

Ömlenek a forintmilliárdok az öntözésfejlesztés támogatására. A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és egyben növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését. A Vidékfejlesztési Program keretében éppen ezért újabb 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg – fogalmazott Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A Vidékfejlesztési Program keretében 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója (x)

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel. A 700-as családba tartozó permetezők a magyar gazdák között a legnépszerűbb modellek, amit a kompakt kialakításuk (permetlétartály 2400-4000 l, szórókeret 18-30 m), egyszerű kezelhetőségük és a minőségi anyaghasználat miatt érdemeltek ki - írta a KITE Zrt. összefoglalója.

A felszereltségi szintet a széria előtt feltüntetett M és R karakterek szimbolizálják.
Az M700 vegyszerezők alváza masszív, jól kiegyensúlyozott, amely alkalmas a nagy sebességű munkavégzésre. A gép alacsony súlypontja és függetlenül állítható nyomtávja tovább javítja a stabilitást. Poliuretán rugókkal van megoldva a tengelyrugózása, ami karbantartásmentes, egyben simább járást biztosít szántóföldön és közúton egyaránt. Acél szórókerete prémium lengéscsillapítókkal van szerelve, továbbá ultrahangos szenzorok is garantálják, hogy a keret mindig az ideális magasságban dolgozzon. A permetlétartály polietilén anyagú, kiképzéséből adódóan hullámtörőkre nincs szükség. Tartós és időtálló, hosszú élettartamra és kemény munkára tervezve.

A precíziós permetezéshez hozzátartozik, hogy az elvégzett munkák bármikor visszakövethetők legyenek a gazdák számára, erre nyújt megoldást a John Deere ingyenesen használható gazdaságirányítási rendszere - Fotó: KITE Zrt.

A folyadékrendszer nyomás- és áramlásmérő szenzorral is szerelve van, így egyszerre figyeli a szórókereten kiáramló folyadék mennyiségét és nyomását a tökéletes szóráskép végett. Amennyiben valamelyik fúvóka már kopott vagy eltömődött, a rendszer azonnal értesíti a gépkezelőt, ezzel kiküszöbölve a hibázás lehetőségét. (x)

Mennyi mesterséges és mennyi emberi intelligencia visz előbbre?

Lehet, hogy összesen 800 milliárdot költöttek a hazai mezőgazdasági szereplők okoseszközökre az utóbbi években, de az ágazat sokak szerint még így sem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban. Amikor pedig ez bekövetkezik, kérdés, hogy lesz-e ember, aki működteti a korszerű gépeket. Izgalmas és szókimondó kerekasztal-beszélgetésen mondta el véleményét a hazai IT-technológia, infokommunikációs és precíziós mezőgazdasági technika piacának néhány neves képviselője egy siófoki szakmai rendezvényen.

Az agrárágazat sokak szerint még nem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom

A drónok és a permetezés: miért és hogyan hasznos?

Számtalan, rendkívül biztató eredményű kísérletet követően az első permeteződrónok 6-7 évvel ezelőtt kerültek piacra. Előbb-utóbb minden gazdálkodónak el kell gondolkodnia majd azon, hogy esélyt ad-e az innovatív technológiának, ugyanis a drónipar robbanásszerű fejlődése és térhódítása világszerte megfigyelhető. A modern mezőgazdaság és a precíziós gazdálkodás hatékony eszközei a drónok. Adott a kérdés: milyen esetekben éri meg elgondolkodni a drónvásárláson?

A növényvédelem sikeressége az előrejelzésekre támaszkodva, a megfelelő időben és technológiával megkezdett hatóanyagok kijuttatásán alapszik. A klasszikus gépi permetezés csak abban az esetben megvalósítható, ha azt az adott talaj fizikai, illetve a terület domborzati adottságai lehetővé teszik. Magyarországon nagy az elöntéseknek kitett talajok aránya, így a belvíz hazánk jelentős területén okoz problémát.

Mivel használat közben egy drón soha nem érintkezik a talajjal, így segítségével talajállapottól függetlenül juttathatunk ki permetszert – ezáltal időben avatkozhatunk be. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell feledkeznünk a talajállapot javításáról: egy belvizes területen a felázott növények gyökérfulladás vagy gombás fertőzés áldozatává is válhatnak.

Agrárdigitalizáció a HUN-REN szervezésében: az értékelés és a kutatásokat segítő mesterséges intelligencia is téma volt

A 2024. március 20–21-én megtartott, immár harmadik HUN-REN Stratégiai Workshop rendezvényen számos kiváló előadó és előadás volt hallható a kutatóhelyeket érintő átfogó tudományos értékelésről, újabb nemzetközi „benchmark” példák ismertetéséről. Továbbá a kutatók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó témákról, többek között az adminisztrációs terhek csökkentéséről, a kutatói bérekről és a szintlépéshez szükséges körülmények biztosításáról is beszéltek.

A szekcióüléseken az élettudományok (LIFE), a matematikai és természettudományok (STEM), illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok (SHAPE) területein tevékenykedő kutatóintézetek vezetői lehetőséget kaptak a közös eszmecserére olyan kulcsfogalmakról, mint a stratégiai vízió, az innováció, a hatás, az együttműködések jelentősége – írta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

Húsz ezer literes műtrágyaszóró készült közös fejlesztésben

A Nexat GmbH az ugyancsak német Amazone gyártóval együttműködve új műtrágyaszórót fejlesztett ki a Nexat szerszámtartóhoz. A két szórótárcsa akár 54 méteres munkaszélességet is lehetővé tesz. A műtrágyaszóró prototípusát hat hónapos fejlesztési időszakot követően idén tavasszal gyakorlati körülmények között tesztelték.

A Nexat munkaeszköztartó keretének hátulján az ismerős Amazone TS szóróegység található. Ez az egység két szórótárcsából áll, amelyek akár 54 méteres munkaszélességet tesznek lehetővé. A TS szóróegység precíz határszórási rendszerekkel (AutoTS és ClickTS), valamint innovatív ArgusTwin és WindControl technológiákkal rendelkezik, amelyek autonóm módon korrigálják a műtrágya oldalirányú eloszlását, alkalmazkodva az olyan tényezőkhöz, mint a szél.

A Nexat C-alakú tartókeretének tetejére két-két garat található mindkét oldalon, egyenként 10 000 literes kapacitással. Együtt jó 20 000 literes a tartály kapacitása. Ezeket a garatokat az Amazone vontatott szórógépeihez igazították, és azokkal integrálták.

Kevesebb traktor fogy, kivárnak a gazdák

2024 márciusában mintegy 57 százalékkal kevesebb traktort vettek a magyar gazdák, mint egy évvel korábban, 2022 harmadik hónapjához képest pedig 54 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka márciusban a CLAAS volt, amelyből 29-et adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 22 darab fogyott.

A népszerűségi lista harmadik helyén a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Fendt volt az év harmadik hónapjában. A sok éven át mindig vezető John Deere most már második hónapja nincs a lista élén.

2024 márciusában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a CLAAS, a John Deere, a Solis, a New Holland és a Fendt voltak.

Új EU-s szabályok jönnek: csere helyett javíttatás

A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások. Az Európai Parlament 2024. április 23-án 584 szavazattal, 3 ellenében és 14 tartózkodás mellett elfogadta azt az irányelv-javaslatot, amely megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát. A szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek hasznos élettartamát.

Az új szabályok értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás