Április hónapjában is több, a mezőgazdasági gépek témáiról szóló hírrel jelentkeztünk a weboldalunkon. Ezekből készítettünk egy összefoglalót, amit minden gazdának érdemes megnéznie, aki szereti a technológiához és a gépekhez kapcsolódó tartalmakat. Írtunk róla, hogy ömlenek a forintmilliárdok az öntözésfejlesztés támogatására és célkeresztben láttuk a John Deere permetezőgép technológiát. Beszámoltunk arról, hogy kevesebb traktor fogy, kivárnak a gazdák, valamint a permeteződrónokról, valamint arról is, hogy 20 ezer literes műtrágyaszóró készült közös fejlesztésben. Szeretettel ajánljuk az idei ötödik gépes hírösszefoglalónkat minden kedves Magro-olvasónak!

Ömlenek a forintmilliárdok az öntözésfejlesztés támogatására. A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és egyben növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését. A Vidékfejlesztési Program keretében éppen ezért újabb 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg – fogalmazott Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A Vidékfejlesztési Program keretében 40 vízgazdálkodási projekt részesült hozzávetőlegesen 19,5 milliárd forint támogatásban, így a konstrukcióban összesen mintegy 110 milliárd forint összegű támogatás odaítélése történt meg

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója (x)

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel. A 700-as családba tartozó permetezők a magyar gazdák között a legnépszerűbb modellek, amit a kompakt kialakításuk (permetlétartály 2400-4000 l, szórókeret 18-30 m), egyszerű kezelhetőségük és a minőségi anyaghasználat miatt érdemeltek ki - írta a KITE Zrt. összefoglalója.

A felszereltségi szintet a széria előtt feltüntetett M és R karakterek szimbolizálják.
Az M700 vegyszerezők alváza masszív, jól kiegyensúlyozott, amely alkalmas a nagy sebességű munkavégzésre. A gép alacsony súlypontja és függetlenül állítható nyomtávja tovább javítja a stabilitást. Poliuretán rugókkal van megoldva a tengelyrugózása, ami karbantartásmentes, egyben simább járást biztosít szántóföldön és közúton egyaránt. Acél szórókerete prémium lengéscsillapítókkal van szerelve, továbbá ultrahangos szenzorok is garantálják, hogy a keret mindig az ideális magasságban dolgozzon. A permetlétartály polietilén anyagú, kiképzéséből adódóan hullámtörőkre nincs szükség. Tartós és időtálló, hosszú élettartamra és kemény munkára tervezve.

A precíziós permetezéshez hozzátartozik, hogy az elvégzett munkák bármikor visszakövethetők legyenek a gazdák számára, erre nyújt megoldást a John Deere ingyenesen használható gazdaságirányítási rendszere - Fotó: KITE Zrt.

A folyadékrendszer nyomás- és áramlásmérő szenzorral is szerelve van, így egyszerre figyeli a szórókereten kiáramló folyadék mennyiségét és nyomását a tökéletes szóráskép végett. Amennyiben valamelyik fúvóka már kopott vagy eltömődött, a rendszer azonnal értesíti a gépkezelőt, ezzel kiküszöbölve a hibázás lehetőségét. (x)

Mennyi mesterséges és mennyi emberi intelligencia visz előbbre?

Lehet, hogy összesen 800 milliárdot költöttek a hazai mezőgazdasági szereplők okoseszközökre az utóbbi években, de az ágazat sokak szerint még így sem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban. Amikor pedig ez bekövetkezik, kérdés, hogy lesz-e ember, aki működteti a korszerű gépeket. Izgalmas és szókimondó kerekasztal-beszélgetésen mondta el véleményét a hazai IT-technológia, infokommunikációs és precíziós mezőgazdasági technika piacának néhány neves képviselője egy siófoki szakmai rendezvényen.

Az agrárágazat sokak szerint még nem tart ott, hogy a mesterséges intelligencia megelőzze természetes ész és kurázsi hasznát a gazdaságokban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Lajoskomárom

A drónok és a permetezés: miért és hogyan hasznos?

Számtalan, rendkívül biztató eredményű kísérletet követően az első permeteződrónok 6-7 évvel ezelőtt kerültek piacra. Előbb-utóbb minden gazdálkodónak el kell gondolkodnia majd azon, hogy esélyt ad-e az innovatív technológiának, ugyanis a drónipar robbanásszerű fejlődése és térhódítása világszerte megfigyelhető. A modern mezőgazdaság és a precíziós gazdálkodás hatékony eszközei a drónok. Adott a kérdés: milyen esetekben éri meg elgondolkodni a drónvásárláson?

A növényvédelem sikeressége az előrejelzésekre támaszkodva, a megfelelő időben és technológiával megkezdett hatóanyagok kijuttatásán alapszik. A klasszikus gépi permetezés csak abban az esetben megvalósítható, ha azt az adott talaj fizikai, illetve a terület domborzati adottságai lehetővé teszik. Magyarországon nagy az elöntéseknek kitett talajok aránya, így a belvíz hazánk jelentős területén okoz problémát.

Mivel használat közben egy drón soha nem érintkezik a talajjal, így segítségével talajállapottól függetlenül juttathatunk ki permetszert – ezáltal időben avatkozhatunk be. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell feledkeznünk a talajállapot javításáról: egy belvizes területen a felázott növények gyökérfulladás vagy gombás fertőzés áldozatává is válhatnak.

Agrárdigitalizáció a HUN-REN szervezésében: az értékelés és a kutatásokat segítő mesterséges intelligencia is téma volt

A 2024. március 20–21-én megtartott, immár harmadik HUN-REN Stratégiai Workshop rendezvényen számos kiváló előadó és előadás volt hallható a kutatóhelyeket érintő átfogó tudományos értékelésről, újabb nemzetközi „benchmark” példák ismertetéséről. Továbbá a kutatók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó témákról, többek között az adminisztrációs terhek csökkentéséről, a kutatói bérekről és a szintlépéshez szükséges körülmények biztosításáról is beszéltek.

A szekcióüléseken az élettudományok (LIFE), a matematikai és természettudományok (STEM), illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok (SHAPE) területein tevékenykedő kutatóintézetek vezetői lehetőséget kaptak a közös eszmecserére olyan kulcsfogalmakról, mint a stratégiai vízió, az innováció, a hatás, az együttműködések jelentősége – írta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.

Húsz ezer literes műtrágyaszóró készült közös fejlesztésben

A Nexat GmbH az ugyancsak német Amazone gyártóval együttműködve új műtrágyaszórót fejlesztett ki a Nexat szerszámtartóhoz. A két szórótárcsa akár 54 méteres munkaszélességet is lehetővé tesz. A műtrágyaszóró prototípusát hat hónapos fejlesztési időszakot követően idén tavasszal gyakorlati körülmények között tesztelték.

A Nexat munkaeszköztartó keretének hátulján az ismerős Amazone TS szóróegység található. Ez az egység két szórótárcsából áll, amelyek akár 54 méteres munkaszélességet tesznek lehetővé. A TS szóróegység precíz határszórási rendszerekkel (AutoTS és ClickTS), valamint innovatív ArgusTwin és WindControl technológiákkal rendelkezik, amelyek autonóm módon korrigálják a műtrágya oldalirányú eloszlását, alkalmazkodva az olyan tényezőkhöz, mint a szél.

A Nexat C-alakú tartókeretének tetejére két-két garat található mindkét oldalon, egyenként 10 000 literes kapacitással. Együtt jó 20 000 literes a tartály kapacitása. Ezeket a garatokat az Amazone vontatott szórógépeihez igazították, és azokkal integrálták.

Kevesebb traktor fogy, kivárnak a gazdák

2024 márciusában mintegy 57 százalékkal kevesebb traktort vettek a magyar gazdák, mint egy évvel korábban, 2022 harmadik hónapjához képest pedig 54 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka márciusban a CLAAS volt, amelyből 29-et adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 22 darab fogyott.

A népszerűségi lista harmadik helyén a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Fendt volt az év harmadik hónapjában. A sok éven át mindig vezető John Deere most már második hónapja nincs a lista élén.

2024 márciusában az öt legnépszerűbb traktormárka Magyarországon a CLAAS, a John Deere, a Solis, a New Holland és a Fendt voltak.

Új EU-s szabályok jönnek: csere helyett javíttatás

A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások. Az Európai Parlament 2024. április 23-án 584 szavazattal, 3 ellenében és 14 tartózkodás mellett elfogadta azt az irányelv-javaslatot, amely megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát. A szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek hasznos élettartamát.

Az új szabályok értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás