A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról. Egyrészt sajnos a kereskedők és forgalmazók ezt nem kommunikálják megfelelően, másrészt pedig az e-permetezési napló idejét éljük, amikor minden adat, ha nem is azonnal, de visszamenőleg beérkezik a hatósághoz, úgyhogy érdemes mindent szabályosan végezni.

A terbutilazin rendeletet az EU adta ki 2021-ben, ennek értelmében 2022-től korlátozva van ennek a hatóanyagnak a felhasználása - írta a Növénydoktor. A részleteket az alábbiak szerint foglalták össze: Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett.

A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A három év szervezése és a büntetések

Azaz, ahol tavaly alkalmaztak terbutilazin tartalmú gyomirtót, arra a területre legközelebb csak 3 év múlva kerülhet. A vetésváltás tekintetében nehézséget az okoz, hogy kerülhet ugyanoda kukorica ismét 3 év alatt, illetve nem csak kukoricában, hanem mondjuk cirokban is van engedélye egy-egy terbutilazinos gyomirtónak. Így a feltételesség által előírt vetésváltási szabályok (a terület egyharmadán kell éves vetésváltást végezni) figyelembe vétele mellett erre a növényvédelmi kérdésre is érdemes időt szánni, különben a hatóság jogosan járhat el a büntetéssel.

A terbutilazin tartalmú gyomirtó szerekre érdemes rákeresni például az Agromedium alkalmazásban.

A szer használati engedélye lejárt, a meghosszabbításának elmaradását a következőkkel indokolta az EU. A szennyeződések toxikológiai szempontból aggályosak, ezért koncentrációjuk a műszaki minőségű anyagban nem haladhatja meg a következő szinteket:
Propazin: maximum 9 g/kg.
Atrazin: maximum 1 g/kg.
Szimazin: maximum 9 g/kg.

Kizárólag gyomirtó szerként engedélyezhető. Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett - írták.

Az átfogó értékelésben a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a következőkre:

  • a terbutilazin metabolitjainak való expozícióra vonatkozó fogyasztói kockázat-értékelés;
  • a felszín alatti vizek védelme, ha a hatóanyagot érzékeny talaj-, illetve éghajlati adottságú régiókban alkalmazzák;
  • az emlősökre és a földigilisztákra jelentett kockázat.


A használati feltételek között adott esetben szerepelniük kell kockázatcsökkentő intézkedéseknek, valamint olyan kötelező ellenőrzési programok végzésének, amelyeknek az érzékeny régiókban a felszín alatti vizek lehetséges szennyezésének ellenőrzése a feladata - írták.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás