A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról. Egyrészt sajnos a kereskedők és forgalmazók ezt nem kommunikálják megfelelően, másrészt pedig az e-permetezési napló idejét éljük, amikor minden adat, ha nem is azonnal, de visszamenőleg beérkezik a hatósághoz, úgyhogy érdemes mindent szabályosan végezni.

A terbutilazin rendeletet az EU adta ki 2021-ben, ennek értelmében 2022-től korlátozva van ennek a hatóanyagnak a felhasználása - írta a Növénydoktor. A részleteket az alábbiak szerint foglalták össze: Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett.

A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A három év szervezése és a büntetések

Azaz, ahol tavaly alkalmaztak terbutilazin tartalmú gyomirtót, arra a területre legközelebb csak 3 év múlva kerülhet. A vetésváltás tekintetében nehézséget az okoz, hogy kerülhet ugyanoda kukorica ismét 3 év alatt, illetve nem csak kukoricában, hanem mondjuk cirokban is van engedélye egy-egy terbutilazinos gyomirtónak. Így a feltételesség által előírt vetésváltási szabályok (a terület egyharmadán kell éves vetésváltást végezni) figyelembe vétele mellett erre a növényvédelmi kérdésre is érdemes időt szánni, különben a hatóság jogosan járhat el a büntetéssel.

A terbutilazin tartalmú gyomirtó szerekre érdemes rákeresni például az Agromedium alkalmazásban.

A szer használati engedélye lejárt, a meghosszabbításának elmaradását a következőkkel indokolta az EU. A szennyeződések toxikológiai szempontból aggályosak, ezért koncentrációjuk a műszaki minőségű anyagban nem haladhatja meg a következő szinteket:
Propazin: maximum 9 g/kg.
Atrazin: maximum 1 g/kg.
Szimazin: maximum 9 g/kg.

Kizárólag gyomirtó szerként engedélyezhető. Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett - írták.

Az átfogó értékelésben a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a következőkre:

  • a terbutilazin metabolitjainak való expozícióra vonatkozó fogyasztói kockázat-értékelés;
  • a felszín alatti vizek védelme, ha a hatóanyagot érzékeny talaj-, illetve éghajlati adottságú régiókban alkalmazzák;
  • az emlősökre és a földigilisztákra jelentett kockázat.


A használati feltételek között adott esetben szerepelniük kell kockázatcsökkentő intézkedéseknek, valamint olyan kötelező ellenőrzési programok végzésének, amelyeknek az érzékeny régiókban a felszín alatti vizek lehetséges szennyezésének ellenőrzése a feladata - írták.

További híreink

A NAK-elnökkel erősödött a magyar küldöttség és a gazdák érdekképviselete az Európai Parlamentben

2024.06.21.

A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sivatagból az otthonainkba: 5 gyakorlati tipp a pozsgás növények beltéri gondozásához

2024.06.21.

Akinek volt valaha jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a poszgás növények gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a beltéri életben tartásukhoz, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig.

Ez már nem játék, két vármegyére harmadfokú riasztást adtak ki mára

2024.06.21.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Áder János szerint víztározók és csatornák kellenek az árvíz elleni védekezéshez

2024.06.21.

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Bővül a kínálat Keszthelyen: Növényvédelmi szakmérnök képzés indul az ősszel

2024.06.21.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás