A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról. Egyrészt sajnos a kereskedők és forgalmazók ezt nem kommunikálják megfelelően, másrészt pedig az e-permetezési napló idejét éljük, amikor minden adat, ha nem is azonnal, de visszamenőleg beérkezik a hatósághoz, úgyhogy érdemes mindent szabályosan végezni.

A terbutilazin rendeletet az EU adta ki 2021-ben, ennek értelmében 2022-től korlátozva van ennek a hatóanyagnak a felhasználása - írta a Növénydoktor. A részleteket az alábbiak szerint foglalták össze: Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett.

A kukorica vetése és a gyomirtó kezelések során napi szinten szembesülnek azzal a növényorvosok, hogy a gazdálkodók nagy része még ma sem hallott a terbutilazin korlátozásról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A három év szervezése és a büntetések

Azaz, ahol tavaly alkalmaztak terbutilazin tartalmú gyomirtót, arra a területre legközelebb csak 3 év múlva kerülhet. A vetésváltás tekintetében nehézséget az okoz, hogy kerülhet ugyanoda kukorica ismét 3 év alatt, illetve nem csak kukoricában, hanem mondjuk cirokban is van engedélye egy-egy terbutilazinos gyomirtónak. Így a feltételesség által előírt vetésváltási szabályok (a terület egyharmadán kell éves vetésváltást végezni) figyelembe vétele mellett erre a növényvédelmi kérdésre is érdemes időt szánni, különben a hatóság jogosan járhat el a büntetéssel.

A terbutilazin tartalmú gyomirtó szerekre érdemes rákeresni például az Agromedium alkalmazásban.

A szer használati engedélye lejárt, a meghosszabbításának elmaradását a következőkkel indokolta az EU. A szennyeződések toxikológiai szempontból aggályosak, ezért koncentrációjuk a műszaki minőségű anyagban nem haladhatja meg a következő szinteket:
Propazin: maximum 9 g/kg.
Atrazin: maximum 1 g/kg.
Szimazin: maximum 9 g/kg.

Kizárólag gyomirtó szerként engedélyezhető. Ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 gramm terbutilazint tartalmazó dózis használata engedélyezett - írták.

Az átfogó értékelésben a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a következőkre:

  • a terbutilazin metabolitjainak való expozícióra vonatkozó fogyasztói kockázat-értékelés;
  • a felszín alatti vizek védelme, ha a hatóanyagot érzékeny talaj-, illetve éghajlati adottságú régiókban alkalmazzák;
  • az emlősökre és a földigilisztákra jelentett kockázat.


A használati feltételek között adott esetben szerepelniük kell kockázatcsökkentő intézkedéseknek, valamint olyan kötelező ellenőrzési programok végzésének, amelyeknek az érzékeny régiókban a felszín alatti vizek lehetséges szennyezésének ellenőrzése a feladata - írták.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás