A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnunk, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni.

Leendő gazda? Tapasztalt állattenyésztő? A kérdés egyaránt sokakat foglalkoztat, manapság az interneten is egyre többen teszik fel a kérdést.

A legfontosabb tényező, hogy a leendő sertéstartónak/tenyésztőnek van-e saját takarmánya? 1 kg sertéshús előállításához 3-4 kg takarmány szükséges. A mai terményárak mellett könnyen kiszámítható, hogy egy 150 kilós sertés felneveléséhez több tízezer forintos beruházásra van szükség, ha nincsen saját terménye a gazdának. Saját termény esetén van esélye arra a tenyésztőnek, hogy gazdaságosan fel tudja nevelni állatait, de még ilyenkor is adódhatnak problémák!

Kifoghat az ember olyan malacot is, amelynek a takarmány-értékesítő képessége nem túl jó, így ehet bármennyit, nagyon lassan fog növekedni, sokkal több takarmányt fog elfogyasztani, amíg vágósúlyát eléri. Továbbá a véletlenszerűen megjelenő betegségekkel is számolni kell, amelyek oka akár a kezdő gazda ismereteinek hiánya is lehet, de a takarmány rossz minőségétől is előfordulhatnak emésztőszervi megbetegedések. Ezek kezelése is súlyos forintokat emészthet fel, az esetleges állatelhullásról nem is beszélve.

Megéri vagy sem sertést tartani? A kérdésre egyáltalán nem egyszerű a válasz.
 

A saját termény kérdés mellett nagyon fontos az is, hogy a tenyésztő megtalálja a megfelelő piacot az általa előállított hús számára. A háztáji sertés húsa finomabb, mint a nagyüzemi keretek között tenyésztett állatoké, de ez az árában is meglátszik!

Mindent összevetve megéri sertést tenyészteni annak, aki rendelkezik saját terménnyel és megfelelő ismeretekkel rendelkezik a takarmányozás és a tartási körülmények terén.

További hasznos információkat a sertéstenyésztés irányszámaival foglalkozó cikkünkből is megtudhat.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás