A Halak Napján, 2024. március 20-án mutatták be hivatalosan a Magyar Halkönyvet, melynek négy szerkesztője, Ferincz Árpád, Staszny Ádám, Dérer István és Urbányi Béla közül három a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet munkatársa. A hiánypótló kiadvány az elérhető legfrissebb nemzetközi szakirodalmi adatokra, a lehető legteljesebb elterjedési térképekre, illetve a szerzők saját terepi tapasztalataira támaszkodva mutatja be a Magyarországon napjainkban előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

„Hosszú, hároméves és korántsem zökkenőmentes, de mindenképp izgalmas alkotási folyamat, amelynek talán legkönnyebb része volt megtalálni és koordinálni azt a 22 nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szerző kollégát, akik közreműködtek az egyes halfajok leírásának elkészítésekor” – jellemezte a munkát Dr. Ferincz Árpád, a MATE AKI Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője, a kötet vezető szerkesztője.

A halak fotózása terepen történt - Fotó: Dr. Staszny Ádám

„Nem ért mindenki minden halhoz egyformán, így igyekeztünk úgy „kiosztani” az egyes halfajokat a kollégák között, hogy lehetőleg mindenki arról írhasson, amivel korábbi munkája során már foglalkozott. Az egyes fejezetek szerzőitől azt kértük, hogy ne vegyék elő a „nagy elődök” (pl. Berinkey László, Pintér Károly, Harka Ákos és Sallai Zoltán) könyveit, hanem tudatosan törekedjen az eredeti forrásmunkák (szakcikkek és saját terepi élményanyag) szintetizálására, hogy ne csak a külcsínt tekintve szülessen 21. századi minőségű, friss könyv” – tette hozzá a szakember a MATE közleménye szerint.

Mint mondta, további szempont volt a legújabb tudományos eredmények egységes, közérthető nyelvezetre való „lefordítása” is, hogy ne csak a tudományos közösség és az egyetemi hallgatók, hanem a horgászok és halbarátok kíváncsiságát is ki tudják elégíteni.

Képek, rajzok és habitusfotók

A kötet nagyon gazdagon illusztrált, a szükséges magyarázó rajzokon és elterjedési térképeken kívül minden egyes halfaj esetében találunk egy-egy művészi grafikát, illetve habitusfotót is – ilyen kiadvány korábban soha nem készült. A könyv természetesen tartalmazza az egyes fajok általános leírását, információt a növekedésről, szaporodásmódról, táplálkozásról és az élőhelyről, amelyet releváns esetekben kiegészít a horgászati és gasztronómiai jelentőség is. A tények mellett kevéssé ismert adatokat, érdekességeket is lehet olvasni minden egyes fajról a „Ma is tanultam valamit” című fejezetben.

A Magyar Halkönyv borítója és egy oldalpárja

A Magyar Halkönyv jelenleg a kiadónál, a Magyar Országos Horgász Szövetségnél kapható, a következő e-mail címen: megrendeles@mahor.hu

Nem volt könnyű feladat

„Hogy miért tartott három évig? Többek közt azért, mert meg kellett fogni a teljes magyar halfaunát, ahhoz, hogy lefényképezzük őket. Halat fotózni önmagában sem egyszerű, a megfelelő technika kifejlesztésével is több hetet eltöltöttünk. A ritka fajok közül volt olyan, amellyel szerencsénk volt és gyakorlatilag elsőre előkerült, de volt olyan is, amelyet hat kolléga három halászgéppel felszerelkezve hajnalig „kergetett” a Mura erősen szúnyogos árterében, miután addigra már „végighalásztuk” miatta a Hernád hazai szakaszát. Sokkal kevésbé kalandosak, de annál izgalmasabbak voltak a szerzők, a szerkesztők és a lektorok közötti szakmai viták, amelyek egyes esetekben kifejezetten hosszúra nyúltak, de mindenképpen hozzájárultak az kivitelezését tekintve impozáns végeredményhez” – zárta ajánlóját Dr. Ferincz Árpád.

Természetfilm Budapest halairól

https://www.youtube.com/watch?v=FR3IJFsOGiM
Szendőfi Balázs halkutató első filmje, amit egy darab GoPro Hero 3+ kamerával, egy darab Panasonic HC-V700 kézikamerával, egy kerékpárral és némi leleménnyel forgatott

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás