A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében több mint egy évtizede sok ezer határon inneni és túli magyar gazda segíti évről-évre a rászoruló családokat. Ezek mellett a program szervezőjévé és közvetítőjévé kíván válni az agráriumon belüli szakmai együttműködéseknek, az információ és a tudás áramlásának. Ezen célok mentén első alkalommal hirdették meg tehetséges magyar fiatalok boldogulását segítendő a „Magyarok Kenyere a Jövőért” ösztöndíjprogram, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatásával.

Az eddig elért eredmények arra sarkallnak és köteleznek minden közreműködőt, hogy még nagyobb erőket mozgósítson a program fejlesztéséért, bővítéséért és kiterjesztéséért – írta a NAK. Első évében az ösztöndíjprogram 12 fiatalnak nyújt anyagi támogatást a fejlődéshez, köztük öt kárpátaljai, két erdélyi és öt anyaországi hallgatónak, illetve fiatal gazdálkodónak. Az ösztöndíjakat jelképező támogatói okiratokat 2023. október 30-án Budapesten, a Parlamentben adták át.

első alkalommal hirdették meg tehetséges magyar fiatalok boldogulását segítendő a „Magyarok Kenyere a Jövőért” ösztöndíjprogram, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatásával - Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Ezeket támogatja az ösztöndíj

A „Magyarok Kenyere a Jövőért” program célja támogatni a kárpát-medencei magyar agrárium megújítását, fenntartható fejlődését és innovatív működését elősegítő – elsősorban fiatal gazdálkodók által, illetve a jövő („zöldebb”) mezőgazdasága és a biztonságos élelmiszer-termelés érdekében folytatott – tevékenységet, az ehhez szükséges tudás megszerzését.

Az ösztöndíj célja továbbá
  • a tehetséges és elkötelezett fiatal agrárdiákok támogatása,
  • kapcsolati hálójuk bővítése,
  • a hagyományos értékeken alapuló vidéki életforma népszerűsítése,
  • a fenntartható gazdálkodás fontosságának bemutatása,
  • a környezet-, illetve a klímavédelemmel kapcsolatos tudatosság megerősítése.

Az ünnepségen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy nehézség mindig adódhat, de a fiataloknak a jövőre kell felkészülniük, melyhez a mi feladatunk megadni az alapokat, segíteni az indulásukat, részben anyagi terheket is átvállalva.

„A nemzet ott áll mögöttetek. Ne felejtsétek el, hogy szolgálatra kaptunk felhatalmazást, a nemzet szolgálata valamennyiünk közös ügye. Ha segítjük egymást, a siker sem marad el. Kívánom, hogy legyetek nagyon sikeresek, melyhez adjon a Jóisten erőt, hitet.”

Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az alapítvány számára megtiszteltetés, hogy részese lehet a „Magyarok Kenyere a Jövőért” kezdeményezés elindításának, továbbá segítheti a jövő generációjának tanulmányait és szakmai fejlődését. Az ösztöndíjprogram által igyekszik felkarolni a kárpát-medencei magyar agrárium megújítását. Kihangsúlyozta, az AVHGA elsődleges célja, hogy kezességvállalása révén gyors és hatékony segítséget, támogatást nyújtson az mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára, ezáltal évente 10 ezernél több gazdálkodó jut forráshoz.

Balról Győrffy Balázs, Dr. Herczegh András, Jakab István és az egyik fiatal díjazott - Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy örvendetes, hogy a Magyarok Kenyere program – a szép számú felajánlónak, a kialakuló kapcsolatrendszereknek hála – egyre szélesebb körben biztosíthat és biztosít támogatást. Kiemelte, hogy az új elem, az ösztöndíjtámogatás egyúttal az agrárágazat generációs megújulásának fontosságát is hangsúlyozza. Mint fogalmazott, jövőnket a jelenünkben alapozzuk meg, gazdaként és nemzetként is.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás