Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat kilogrammonként a tenyésztők, de az ár folyamatosan csökken!

Pontosabban csak el szeretnék adni a gazdák az állatokat, de még ilyen nyomott áron sem veszik meg tőlük. Ezért aztán a sertéstenyésztők érdekvédelmi szervezete az állami árutartalékok igazgatóságához fordult: azt követelik, hogy vásárolják fel a piaci felesleget 160 dináros (400 forintos) kilónkénti áron, ellenkező esetben a tenyésztők a csőd szélére sodródnak.

A tenyésztők szerint a kereslethiány és az árcsökkenés oka még tavaly decemberből ered, amikor 20 ezer vágóállatot importáltak az Európai Unió országaiból Szerbiába.

A felmérések szerint Szerbiában évi 3-3,5 millió darab sertést tenyészt ki a közel 600 ezer családi gazdaság. A tenyészállatok után évi egyszeri, 4000 dináros támogatást kapnak a gazdák, továbbá a vágóhidak minden leadott állat után 1000 dinárt adnak. Az önköltségi ár a tenyésztők szerint kilogrammonként eléri a 150-160 dinárt is!

A hízókkal ellentétben a malacok árában nem mutatkozik csökkenés
 

Legutóbb 2007-ben voltak hasonlóan alacsonyak a sertésárak Szerbiában, de akkor sem csökkent le 123 dinár alá a kilogrammonkénti ár. Minimális pozitívum a jelenlegi helyzetben, hogy a malac ára nem csökken, továbbra is 2-2,2 eurót kell fizetni érte kilónként. A malacok iránti kereslet folyamatos, de nem hízlalásra, hanem azonnali fogyasztásra vásárolják az emberek, ugyanis most van a szerb családi ünnepek időszaka, amikor a malac nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem.

Forrás: napigazdasag.hu

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás