A hazai ökológiai gazdálkodás nemzetközi versenyképességének elősegítése érdekében oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata. A szervezet és a város bekapcsolódik az egyetem ökológiai gazdálkodás területén folytatott kísérleteibe, valamint gyakorlati helyet kínál az intézmény agrárképzésében részt vevő hallgatóknak – hangzott el a megállapodás és az idei Öko Expo kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

 A Debreceni Egyetem (DE), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata ebben az évben már ötödik alkalommal szervezi meg az Öko Expót. Az ország legnagyobb, kifejezetten az ökológiai gazdálkodásra fókuszáló szakmai konferenciáját és kiállítását idén szeptember 12-én és 13-án rendezik Hajdúnánás-Kendereskertben. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentették: az idei program az együttműködési megállapodás révén egy előrendezvénnyel gazdagodik.

Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke (balra), Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere és Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója - Fotó: Unideb.hu
Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke (balra), Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere és Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója - Fotó: Unideb.hu

Jelentős szerepet kap az ökogazdálkodás Debrecenben 

A Debreceni Egyetem kiemelten foglalkozik az ökológiai gazdálkodással. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság több mint száz hektáron folytat ökológiai növénytermesztést. Szeretnénk azonban ezen a területen az oktatási és kutatási tevékenységünket tovább szélesíteni, összekapcsolva a precíziós gazdálkodással. Hiszünk ugyanis abban, hogy ennek a gazdálkodási formának az alapját képezhetik a precíziós autonóm eszközök. Az Öko Expo előrendezvényeként megrendezett fajtabemutatókon a nagyközönség előtt is bemutathatjuk majd ezeknek a rendszereknek a működését és hatékonyságát – mondta a partneri megállapodás aláírásakor Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója.

Az Öko Expo előrendezvényeként tervezett nagyszabású fajtabemutató június 14-én, pénteken lesz a kiállítás és konferencia helyszínén, a Kendereskertben - írta a Debreceni Egyetem közleménye.

Hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg ebben az évben a bemutatót, amelyen az ökológiai termesztésben is jól alkalmazható növényeket, precíziós eszközöket és technológiai megoldásokat gyakorlatban is láthatják majd az érdeklődők. A Debreceni Egyetem az egyik legfontosabb partnerünk, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság pedig több évtizedes, az ökológiai és a precíziós gazdálkodás területén szerzett szakmai tapasztalatát mutatja majd be – mondta Szólláth Tibor, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke.

Jól képzett szakemberek kerülnek ki az együttműködésnek köszönhetően a képzésekből

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere az együttműködéshez kapcsolódóan kiemelte: Hajdúnánás elkötelezett az egészséges élelmiszer-előállítás és az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítása iránt.

 Városunk több mint tíz éve végez ökológiai gazdálkodást. Úgy gondolom, hogy a Debreceni Egyetemmel és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel együttműködve, a szakmai kapcsolatunk révén az a szemléletváltás, amelyet meg tudunk valósítani, hatékonyan hozzájárul az ökológiai gazdálkodás népszerűsítéséhez. Örömmel tölt el, hogy a partneri megállapodás révén egy kicsit mi is tehetünk azért, hogy sikeres és jól felkészült szakemberek kerüljenek ki a Debreceni Egyetemről és így Hajdúnánásról – tette hozzá Nagyné Legény Ildikó.

Az ötödik alkalommal megrendezett Öko Expón a szakmai konferencia keretében az ágazat elismert hazai és nemzetközi szakemberei vitatják majd meg a legaktuálisabb kérdéseket. Idén kiemelt szerepet kap a rövid ellátási lánc megvalósítása, valamint a hatékony és intenzív, versenyképes ökotermelés, a kapcsolódó kiállításon pedig ökológiai termelők, feldolgozók és innovátorok mutatják majd be termékeiket - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás