Ha egy gazdálkodás környezetében biogazdálkodást folytatnak, az jelentős növekedést eredményez a növényvédő szerek, köztök a peszticidek használatában a hagyományos gazdálkodást folytató területeken. A bioföldeken ugyanis nagyobb mennyiségben találhatók rovarkártevők és azok természetes ellenségei, amelyek átterjednek más területekre.

Ez az egyik figyelemreméltó következtetés a Science folyóiratban megjelent friss tanulmányból. A kutatók a kaliforniai Kern megyében hét év alatt 14 000 szántóföldi növényvédőszer-használati és termésadatot használtak fel, az ökológiai mezőgazdaságról és a növényvédőszer-használatról szóló USA-beli adatok mellett.

A kutatók szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása a mezőgazdaság környezeti lábnyomának csökkentése - többek között a peszticidek használatának visszaszorításával - a hozamok fenntartása vagy javítása mellett. (Fotó: Pixabay)

Az Egyesült Államokban és Kanadában az UC Santa Barbara, a British Columbia Egyetem és a Colorado Boulder Egyetem tudósaiból álló csapat felfedezte, hogy az ökológiai gazdálkodás jelentősen befolyásolja a szomszédos területeken használt peszticidek mennyiségét.

Aggasztó és nem kívánt hatás

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az új bioföldek kialakítására és a rovarok előfordulásának magasabb szintjéra a hagyományos gazdálkodók gyakran reagálnak a peszticidek használatának növelésével. Ez kétségessé teszi a növényvédő szerek csökkentésének előnyeit az ökológiai területeken, és az új ökológiai területek végső soron a peszticidek használatának növekedéséhez vezethetnek.

Ez a biogazdálkodás növekedésének aggasztó és nem szándékos hatása. A fogyasztók és a döntéshozók gyakran úgy tekintenek a gazdálkodásnak erre a módjára, mint a mezőgazdaság fenntarthatóságának javítására természetesebb termelési módszerek révén, különös tekintettel a peszticidekre és a kártevők elleni védekezésre. Bár az ökológiai termelés a globális mezőgazdasági területek kevesebb mint 2%-át fedi le, a 2000-es 15 millió hektárról mára több mint 73 millió hektárra nőtt.

Tovagyűrűző hatások

A kontinentális politikai kezdeményezések, mint például az Európai Unió Farmtól asztalig stratégiája, valamint olyan regionális célok, mint a California Air Resource Board hatóköri terve a karbonsemlegesség elérésére, előrevetítik az ökológiai termelés további és jelentősebb növekedését.

Bár az ökológiai termelés általában javítja a környezeti feltételeket, például a talaj- és vízminőséget, ezek a fejlesztések gyakran jelentős hozamkiváltással járnak, ami az ökológiai termelés általános környezeti hatását kétértelművé vagy legalábbis kontextusfüggővé teszi.

A kutatók szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása a mezőgazdaság környezeti lábnyomának csökkentése a hozamok fenntartása vagy javítása mellett. „Az ökológiai termelési gyakorlatok környezeti hatásai azonban csak részben ismertek, és továbbra sem tudni, hogy az ilyen termelési gyakorlatoknak van-e átgyűrűző hatásuk, előnyösek-e vagy sem a környező termelőkre.”

Az ökológiai növénytermesztés a hagyományos gazdálkodási technikáktól eltérő, a gazdaságon belüli gyakorlatokat foglalja magában. A kutatókat a környező ökológiai termőföld közvetlen és tovagyűrűző hatásai érdekelték a növényvédőszer-használatra mind az ökológiai, mind a hagyományos növényeken.

A legtöbb előny minden gazdálkodó számára.

Azt találták, hogy a környező biogazdálkodás kis arányban, de szignifikáns mértékben növeli a növényvédőszer-használatot a hagyományos szántóföldeken, miközben a szituációtól függően nagyobb és egyben jelentős vagy csekély mértékben csökkenti a növényvédőszer-használatot az ökológiai táblákon.

„Azt találtuk, hogy az ökológiai szántóföldek általában a növényvédőszer-használat csökkenéséhez vezetnek a közeli bioföldeken” – mondja Ashley Larsen, a vezető szerző, az UCSB Bren Környezettudományi és Menedzsment Egyetemének ökológusa. „Ezzel szemben az ökológiai mezőgazdaság kicsi, de szignifikáns mértékben növeli a növényvédőszer-használatot a közeli hagyományos területeken.”

A szerzők azt gyanítják, hogy a különböző válaszok a természetes kártevőirtási módszerekre való eltérő támaszkodást tükrözik, bár elismerik, hogy a mechanizmusokat adataikkal nehéz tesztelni.

A Science-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a hatás az ökológiai és a hagyományos szántóföldek sűrűségétől és távolságától függ, és az ökológiai táblák csoportosítása nyújthatja a legtöbb előnyt minden gazdálkodó számára.

Előnyök a klaszteres biogazdálkodás számára

A tanulmány szerint az ökológiai termőterületeken a 0%-ról 5%-ra történő áttérés az alapérték 109%-ára növeli a rovarölőszer-használatot, ha az ökológiai táblákat szétszórják. Az ökológiai termőterületek 20%-ánál az inszekticid-használat az alaphasználat 83%-ára csökken.

Az eredmények azt mutatják, hogy a biomezőkön nagyobb arányban találhatók rovarkártevők és természetes ellenségek, amelyek átterjednek más területekre. A hagyományos fókuszmezők több negatív hatást érhetnek el, akár az alacsonyabb kezelési küszöbök, akár a természetes ellenségek hagyományos mezőkön való csökkent perzisztenciája miatt.

Ezzel szemben az ökológiai táblák hasznosak lehetnek a környező ökológiai termőterületek számára, mivel a csökkentett szintetikus növényvédőszer-tartalmú táj hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a természetes ellenségek ellen.

A kutatók kifejtik, hogy a környező szerves termőföld elsősorban a rovarkártevők elleni védekezést befolyásolja. Több évtizedes kutatások azt sugallják, hogy a rovarkártevőket és a természetes ellenségeket a hely és a táj összetétele és konfigurációja befolyásolja.

Nem világos, hogy pontosan miért lépnek fel a tovagyűrűző hatások – vagy a mezők közötti kölcsönhatások. A kutatók szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy az ökológiai gazdaságok kártevőirtó intézkedései hogyan hatnak a nagyobb ökoszisztémára.

„Az ökológiai mezők kihasználják a természetes ellenségek előnyeit, amelyek csökkentik a kártevők számát a táblájukon, például a madarak és a poloskák, amelyek megeszik a kisebb, problémás kártevőket” – magyarázza a tanulmány társszerzője, Claire Powers, a Bren egykori végzős hallgatója, aki most doktorátus a CU Boulderben. „Ezek a ragadozók és kártevők aztán a szomszédos mezőkre merészkednek menedéket és élelmet keresni.”

A kártevőik természetes ellenségei

Az ökológiai gazdálkodók számára előnyös lehet a kártevőik természetes ellenségeinek nagyobb bősége vagy kitartása, amelyeket a hagyományos területeken károsíthatnak a növényvédő szerek. Így az ökológiai gazdálkodók hasznot húzhatnak a csoportosulásból.

Másrészt az ökológiai területekről beáramló rovarok megnövelhetik a peszticidek használatát a hagyományos területeken, mivel ezeken a területeken kisebb, kevésbé hatékony populációk találhatók ezekből a hasznos fajokból.

Sajnos, amikor az ökológiai és a hagyományos gazdaságok egyenletesen oszlanak el, gyakran mindkét fajta gazdálkodó veszít. „Az ökológiai táblák csoportosítása a kártevőirtás előnyeit az ökológiai növényekre koncentrálja, és csökkenti a hagyományos területek költségeit” – mondja Larsen. „És ahogy növekszik a biogazdálkodás részaránya, úgy kezd dominálni a bioföldek egymásra gyakorolt ​​jótékony hatása.”
„Ebből a kutatásból az a legfontosabb, hogy az ökológiai táblákat az ökológiai táblák mellé rakjuk, a hagyományos szántókat pedig a hagyományos mezők mellé” – teszi hozzá Powers. Ezzel összességében csökkenhet a peszticidhasználat, ami mind a környezet, mind a gazdálkodók bankszámlái számára előnyös.

A növényvédő szerek használatának csökkentése

A rovarirtó szerek a legszélesebb körben használt peszticidek Kalifornia mezőgazdaságában, és ebben a rendszerben ritkán használnak gyomirtó szereket bioföldeken. Bár a helyi és tájjellemzők, beleértve a környező biomezőket, befolyásolják a gyomokat és a gyomirtószer-használatot más rendszerekben, nem teljesen meglepő, hogy itt csekély hatás figyelhető meg.

A bioföldek csoportosítása csökkentheti a növényvédőszer-használatot mind az ökológiai, mind a hagyományos területeken. Az ökológiai táblákra fókuszálva a kutatók azt találták, hogy a környező ökológiai táblák hatása a legnagyobb a fókuszmezőtől 0,5 km-en belüli területeken, amelyek elsősorban közvetlenül szomszédos táblák vagy más növénykultúrák többkultúrás táblákban.

A klaszterezés nagy helyi haszna segíthet megmagyarázni, hogy az ökológiai táblák miért általában nagyobb gazdaságok részét képezik, és miért sokkal gyakrabban több növényt termesztenek. Mindazonáltal továbbra is előnyös, ha egyes ökológiai földeken 1–2,5 km-es távolságban körülveszi az ökológiai mezőgazdaság, ami azt sugallja, hogy az ökológiai gazdálkodásnak is van tájszintű hatása a nettó kártevőkre és a kártevők elleni védekezésre.

Miközben a gazdálkodók és a döntéshozók azt fontolgatják, hogyan lehetne növelni az ökológiai termelést, fontos szempont lehet a klaszteres ökológiai termelésből kiaknázható kártevőirtás előnyeinek kihasználása. Életképesebb ökológiai és hagyományos mezőgazdaságot eredményezhet, kevesebb környezetszennyezéssel a növényvédő szerek használatából eredően.

Organikus célok

A klaszterezés előnyei akkor is jelentősek, ha az ökológiai mezőgazdaság a termőterület 25%-át eléri. Így hasznos lehet az ökológiai területek helyi csoportosításának ösztönzése, hogy csökkentsék a peszticidek használatát mind az ökológiai, mind a hagyományos gazdaságokban, függetlenül az ökológiai céloktól.

Az eredmények azt sugallják, hogy az ökológiai termőterületek növelésére irányuló erőfeszítések a peszticidek használatának csökkenéséhez vezethetnek, de ez valószínűbb a táj magasabb szintű ökológiai termőterületein. Az ökológiai termőterületek alacsony szintjén ennek az ellenkezője várható. A biomezők térbeli csoportosítása, valamint az ökológiai és a hagyományos szántóföldek térbeli elkülönítése csökkentheti mind az ökológiai, mind a hagyományos termőföldek környezeti lábnyomát.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás