December 13-tól minden uniós tagállamban kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken. Kibúvó nincsen, illetve csak egy esetben: ha nem előre csomagolt élelmiszerről van szó.

Komoly változást hozott az év vége, ugyanis mostantól minden, az Európai Unió területén értékesített, előre csomagolt élelmiszeren kötelező feltüntetni a tápértékjelölést. Az új rendelet célja, hogy a vásárlókat ’megtanítsák’ megalapozott döntéseket hozni a saját étrendjükkel kapcsolatosan. Az élelmiszergyártókra viszont mindez plusz terheket ró.

Mostantól kötelező a tápértékjelölés az előre csomagolt élelmiszereken
 

Azt, hogy a vásárlók hol találják a termékeken a tápértéktáblázatot, azt nem lehet előre megmondani. Az információk helyét a törvény nem szabályozza. A tápanyagokat (fehérje, vitaminok, ásványi anyagok, rost, keményítő, stb.) azonban továbbra is önkéntes módon tüntethetik fel a gyártók.

Az új szabályzás a webáruházakra is vonatkozik. A törvény ugyanis kimondja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkat még a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni. Az FM sajtóközleménye szerint ez azt jelenti, hogy az információk meg kell, hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz - weboldal vagy katalógus - által szolgáltatott anyagon.

A jelölés a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében nem kötelező. Továbbá azokon a termékeken sem kell a tápértéktáblázatot feltűntetni, melyek csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket. Kivétel továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás