Karácsonyra 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el Magyarországon évente. A sorsuk, hogy karácsonyfa legyen belőlük a kereszténység egyik legnagyobb ünnepén. Az árak idén várhatóan nem változnak majd.

Mintegy 2 ezer hektáron termesztik a fenyőfákat karácsonyra. Ebből 4-500 hektárnyi területet vágnak ki évente, hogy a magyarországi otthonokba karácsonyfa kerülhessen. A fákat 5-10 évig nevelik főként Zala, Vas és Somogy megyében. A karácsonyra eladott 2 - 2,5 millió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, de a termelők 600-700 ezer darabot exportálnak is.  Az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége a Magyar Távirati Iroda érdeklődésére.

4-500 hektár magyar fenyőt vágnak ki évente, hogy karácsonyfa legyen belőlük - Fotó: Pixabay, Paul Steuber

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett, több száz kistermelő foglalkozik. Ők sokszor "csak a kert végében" vagy 1-2 hektáron termelnek.

A legkedveltebb a nordmann fenyő. Az ezüst az utóbbi években ismét népszerűvé vált, az alacsony árkategóriában pedig változatlanul leginkább a lucot keresik. Magyarországra az import főként Dániából és Németországból érkezik. A magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca pedig Ausztria és Olaszország.

Mennyibe kerül a karácsonyfa?

A termelői árak fajtól függően változnak, méterenként 1500-4000 forint között mozognak. Ebben az évben a növekvő dán import miatt a termelői árak várhatóan csökkennek majd. Így a fenyőfák ára - például: a luc-, az  ezüst- és a nordmann is - változatlanok lehetnek. A luc ára: 2500-3000 forint lesz folyóméterenként, ezüsté 4500-5000 forint, a nordmanné pedig 7-8000 forint között mozog majd. A nagyobb fákat pedig a korábbi évekhez hasonlóan darabárban számolják.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a vásárlók figyelmét, hogy célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki. Ezért ezek tartósabbak és szebbek. A szakemberek tapasztalata alapján az értékesítésnél visszatérő probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát, és ezeket a fákat azonban általában már november második felében kivágják. Ezáltal frissességüket és szépségüket gyorsan elvesztik - közölte a szakmai szervezet.

A fenyőfa-kereskedelem buktatóiról itt találja korábbi anyagunkat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás