Zaklatásnak minősítette Bige László, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), kartellgyanúra vonatkozó sorozatos vizsgálatait. A  legnagyobb magyarországi műtrágyaipari vállalkozás ellen immár a negyedik ilyen eljárás zajlik. Most a negyedik ilyen eljárás zajlik a Nitrogénművek Zrt.-nél – mondta Bige László. A GVH kartellgyanú miatt vizsgálódik tavaly szeptember óta a műtrágyagyártó és agrárintegrátor cégnél. A versenyhivatal az előző eljárást a múlt év augusztusában zárta le, aztán néhány nap múlva újat indított – tette hozzá Bige. A Portfolio-nak a GVH megerősítette, hogy "kartellgyanú miatt eljárás van folyamatban a Nitrogénművek Zrt.-vel és más vállalkozásokkal szemben, amely 2017 szeptemberében indult." A témáról a hvg.hu számolt be.
A tulajdonos az eljárást nem tartja törvényesnek és tisztességesnek, melyet konkrétan zaklatásnak minősített. Az ügy miatt ügyészségi panaszt nyújtottak be, de ezt elutasították. Bige szerint az eddigi GVH-vizsgálatok semmit nem állapítottak meg, és a Nitrogénművek részesedése nem is tenné lehetővé, hogy a vállalat visszaéljen a helyzetével.
A Nitrogénművek a legnagyobb műtrágyaipari vállalkozás Magyarországon
Hazánk legnagyobb műtrágyaipari vállalkozása a 2000-es évek elején került Bige László tulajdonába. A több mint 80 éve működő pétfürdői gyár árbevétele ennek megfelelően elsősorban a műtrágyagyártásból keletkezik, azonban az elmúlt években elmozdult a termény, vetőmag és növényvédő szerek forgalmazásának irányába is. Jelenleg ez az ország legértékesebb családi vállalkozása, a Forbes számításai szerint 127 milliárd forintot ér. A vállalkozás 2004 óta közel 150 milliárd forintot költött a cégfejlesztésre. A társaság legjelentősebb exportpiaca a 2016-os éves jelentés szerint Szlovákia, Ausztria, Románia, Németország, Csehország, Lengyelország, Szerbia és Horvátország volt - írta a Portfolio.
A legutóbb salétromsav üzemmel bővített a Nitrogénművek
Arról pedig, hogy a gyártó az utóbbi években sorra fejleszti telephelyeit, itt írtunk korábban, amikor egy salétromsav üzemet adtak át. A Pétfürdőn megvalósított beruházás 10 év alatt már a második ezen a településen, amelyik 60 százalékos töménységű salétromsav gyártását teszi lehetővé az elérhető legjobb (ún. dual pressure – kétnyomásos) technológiával és legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően. A beruházás közben megépült még két, 2000 köbméteres, kármentővel ellátott salétromsav tartály, valamint egy 3 cellás hűtőtorony. Az új üzem új munkahelyeket is teremtett: működtetése közvetlenül 10 új munkahelyet hozott létre, de a karbantartás, a logisztika, a minőség-ellenőrzés és a beszerzés területén is többeknek ad így munkát a vállalat.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás