A belvíz miatt csúsznak az őszi munkák; több mint 2000 kárbejelentés érkezett; 9 millió tonna kukoricánál is többet takaríthatunk be; már javában zajlanak a vetések; Békésben még mindig pusztít a pocok; tovább fertőz a kéknyelv betegség; azeri és szerb kapcsolatok előtérben; hétvégi programajánló. Részletek heti agrárhír-összefoglalónkban!

Időjárás

A gazdák eddig 2010 db jogos kárbejelentést tettek. Az összesen 43 ezer hektárra vonatkoztatott kárigény nagy része a belvíz miatt jött létre. A kárenyhítési alap 15 milliárd Ft, úgy tűnik tehát, hogy minden jogos kárigény kielégítésre kerül majd. A belvíz jelentősen hátráltatja az őszi munkákat is. Sok helyen a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolása árán lehetne dolgozni. Emiatt a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése és trágyázása is tolódik. A november várhatóan kedvezőbb időjárást hoz, így még van esély arra, hogy mindenhol időben végezzenek a munkákkal.

Dömsödnél (Pest megye) így néz ki egy mezőgazdasági terület jelenleg Fotó: Sárosi Gyula
 
Betakarítás

Idén akár több mint 9 millió tonna kukoricát is betakaríthatunk a mintegy 1,224 millió hektáros területről. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a belvizes és jelentősen átnedvesedett területekről is be tudják takarítani a termést. A munkák a kedvezőtlen körülmények miatt több helyen nagy csúszásban vannak, valahol 40%-on, valahol 60%-on állnak. A termésátlag viszont kifejezetten jónak tűnik, 7,56 tonna/hektár, ami 9 éve nem volt tapasztalható. A napraforgó betakarítása 98%-os, gyakorlatilag befejeződött, mivel a maradék 2%-ot várhatóan a földeken hagyják. A termésátlag 2,65 tonna/hektár, ami magasnak mondható. 1,6 millió tonnát takarítottak be, ami az elmúlt 5 év átlagát is meghaladja. A cukorrépa 2/3-át szedték fel, a termésátlag 62 t/ha, ami jó hozamnak számít, bár a cukortartalommal gondok vannak.

Vetés

Káposztarepcét 211 ezer hektáron, őszi árpát 207 ezer hektáron vetettek. Őszi búzát 1,089 millió hektáron terveznek vetni, de némi csúszás miatt eddig a terület 2/3-án készültek csak el a munkával. Vas megyében már 80-85%-on állnak, a hétvégén itt befejeződhet a vetés. Azonban az őszi növényvédelmi tevékenységekkel gond van a megyében.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem jobb a helyzet Fotó: Borbély Sándor
 
Kártevők

Békés megyében továbbra is aggasztó a pockok kártétele a mezőkön. Létszámuk nem csökken, a folyamatos védekezés pedig többletköltséggel jár. A Békés megyei kamara jelzi a NAK-nak, hogy előrelépés történjen a rendkívüli kártétel vizsgálatát illetően. A NÉBIH közben engedélyezte a többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását a korlátozó intézkedések betartása mellett. Így az eddig kiadott 800 tonnán felül további 400 tonnányi Redentin75RB kerülhet forgalomba. Alkalmazni azonban továbbra is kizárólag mezőgazdasági földhasználók jogosultak. Ők is csak azt követően, ha regisztráltak a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A termelők november 1-től, 2015. február 28-ig használhatják a szert szántóföldi, kertészeti és mezőgazdaságilag nem művelt területeken, összesen 15 megyében, kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével.

A karantén intézkedések ellenére elterjedt itthon is a kéknyelv betegség, immáron 14 megyét érint. Eddig Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében találtak kevesebb, mint 100 beteg állatot, de korlátozó intézkedések további 11 megyére is vonatkoznak. Az első megbetegedések októberben történtek Csongrád megyében, az enyhe időjárás azonban elősegítette a tovaterjedését. A betegségben érintett állatok elhullásáért, vagy leöléséért állami kártérítés jár azon állattartóknak, akik eleget tesznek bejelentési kötelezettségüknek. További feladatuk, hogy állatvédelmi tervet készítsenek a betegség kordában tartása érdekében.

Nyár óta tart a pocokinvázió okozta kártétel.
 
Partnerségek, külföld

Hazánk stratégiai partnerségre léphet Azerbajdzsánnal, melynek részeként a mezőgazdaságban az élő állat szállítás terén számíthatunk szorosabb együttműködésre. A magyar-szerb kapcsolatok is előtérbe kerültek a héten. Szerbia a segítségünkkel fejlesztené saját mezőgazdaságát, mellyel a falvakból elvándorlást szeretné megakadályozni.

Tíz európai országból függesztette fel Oroszország a marhahústermékek importját. Az intézkedésre egy német, lépfenével fertőzött marhahústermék miatt kerülhetett sor. A lépfene fertőzést először Szlovákiában mutatták ki, majd Lengyelországban, de több más országba (Belgium, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Németország) is jutottak a termékekből.

Először Szlovákiában mutatták ki marhahúsban a lépfene fertőzést.
 
Programajánló

November 11-én lesz Márton napja, így most hétvégén tartják több helyen is a libaünnepet. Budapesten, a Vajdahunyadvárban péntektől vasárnapig kóstolhatunk libából készült ételeket (libaleves, libakása, libakocsonya, füstölt libamell), vagy simogathatunk libákat az ingyenes hagyományőrző rendezvényen. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum is külön programokkal készül gyermekeknek és felnőtteknek is, melyet külön jegy ellenében lehet igénybe venni.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás