Nem volt hatékony a karantén intézkedés – terjed a kéknyelv itthon

A hét elején még arról szóltak a hírek, hogy 13 gazdaságban, összesen 36 jószágnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében. Tegnap azonban már Békés megyéből is rossz hírek érkeztek, itt is megjelent a vírus.

Először Csongrád megyében bukkant fel itthon a fertőzés

A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár – írja az MTI. A fertőzések – amelyek jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény – három eset kivételével kis létszámú gazdaságokat érintettek Deszk, Hódmezővásárhely, Csanádpalota, Szatymaz, Balástya, Ásotthalom és Szeged-Szőreg térségében.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a telepek körül 20 kilométer sugarú körben – ahol 40 napig megfigyelési zárlat van érvényben – minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvosok, megvizsgálják az állományt, hogy jelentkeznek-e a betegségre utaló klinikai tünetek. A 3 kilométer sugarú körön belül található gazdaságokban vérmintát is vesznek az állatoktól. A 20 kilométeres zónában tartott állatvásárokra kérődző állatokat tilos bevinni.

Mivel szúnyog terjeszti a megbetegedést, a fertőzött állatok kiemelését követően az érintett állattartó telepek körül 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást rendelt el a hatóság, helyben pedig földi rovarirtást is végeznek.

Légi szúnyogirtás a gyakorlatban:

Már Békés megyében is vannak fertőzött állatok

Nagyszénás közelében, egy hobbiállattartó kisgazdaságban is kimutatták a kéknyelv fertőzést. A gócponttól számított 2 kilométer sugarú körben szerda délutánra elrendelték a légi szúnyogirtást. Nemes Imre elmondta, a nagyszénási gazdaság mindössze két anyajuhból és két bárányból áll, az állományban csupán az egyik anyajuhban mutatták ki a kéknyelv-vírust, az állatot a hatóság emberei leölték.

Az intézkedés során 2 kilométeres körben légi szúnyogirtást végeztek, 3 kilométeres körben pedig még a héten felkeresik az összes állattartót a szakemberek. A protokoll része, hogy a kitörési ponttól számított 20 kilométeres körben is vérvizsgálatot kell elrendelni az állatállományban, erre a hatóságnak 21 nap áll a rendelkezésére. A klinikai vizsgálatok már megkezdődtek.

A kéknyelvfertőzés emberre nem veszélyes, viszont az összes kérődző állat - szarvasmarha, juh és kecske, vadon élő kérődzők – fogékonyak rá. 
A kéknyelvfertőzés emberre nem veszélyes, viszont az összes kérődző állat – szarvasmarha, juh és kecske, vadon élő kérődzők – fogékonyak rá.

 

Még több megye is érintett lehet

A Békés megyében regisztrált megbetegedéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy része is a megfigyelési zónába került. Ez azt jelenti, hogy ahol kéknyelv-fertőzésre bukkannak, 100 kilométeres védőzónát, azon túl további 50 kilométeres megfigyelési zónát kell kialakítani. A zónát élőállat csak azonnali vágásra hagyhatja el, az állomány továbbtartásra csak a 100 kilométeren belül mozoghat.

Békés megyében a korábbi csongrádi megbetegedések miatt már több települést korlátozás alá vont területté nyilvánították, azaz a 150 kilométeres zóna részeivé váltak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Légi és földi rovarirtás lesz a Csongrád megyében ... Ahogyan arról már beszámoltunk, Magyarországon is felütötte a fejét a kéknyelv-betegség, ezért légi és földi rovarirtás lesz Csongrád megye déli részé...
Rég volt ennyire mozgalmas hetünk Jók vagyunk erdők tekintetében; sokan kínálhatnak kiváló minőségű sertéshúst; már utalják a területalapú- és tejtámogatásokat; jövőre nagyobb keretből...
Mindenki az őszi munkákkal van elfoglalva A belvíz miatt csúsznak az őszi munkák; több mint 2000 kárbejelentés érkezett; 9 millió tonna kukoricánál is többet takaríthatunk be; már javában zajl...
Hideg télre vágynak a gazdák Jók vagyunk pulykából; terjed a foltos szárnyú muslica és a kéknyelv betegség; kártevők fenyegetik az őszi termést az enyhe idő miatt; 5 év alatt 2500...
Leállt a marhaexport Kevés kivételtől eltekintve vesztegzárra vannak ítélve a húsmarha-, valamint a juh- és kecsketartók, miután a kéknyelv betegség terjedése miatt tilos ...