Csak üres szavak azok, melyek azt állítják, hogy csak a nagyüzemi mezőgazdaság tarthatja el a világ népességét. Az ökológiai gazdálkodás is tökéletesen alkalmas lehet ennek a feladatnak az ellátására.

A nagyüzemi mezőgazdaság a minőség rovására a mennyiséget tartja szem előtt. A tápanyagokban gazdag élelmiszerekből azonban kevesebb is elegendő volna, ami ráadásul az egyre kórosabb elhízási járványt is megfékezhetné. Az intenzív mezőgazdaság elképzelhetetlen vegyszerek és műtrágya használata nélkül. Ezek által válik ugyanis lehetővé a monokultúrás termesztés, ami viszont a talaj további szegényedését okozza. Emiatt pedig csökken a rajta termelt növényekben a szervezetünk számára elengedhetetlenül szükséges vitamin és ásványi anyag mennyisége. Világszerte kialakult a minőségi éhezés.

A vegyszerek egyrészt azért veszélyesek, mert egészségkárosító mivoltukra – és ez már számos esetben bebizonyosodott – csak évekkel, évtizedekkel a bevezetésüket követően derül fény. Bizonyíthatóak egyes növényvédő szerek rákkeltő hatása, szerepe az immun-, a hormon- és az idegrendszer gyengítésében, az asztma kialakulásában.

Az ökológiai gazdálkodás is képes lehet ellátni bolygónk lakóit élelemmel (Fotó: hir6.hu)
 

A másik fő veszélyük a hatásuk összeadódása. Egyenként hiába határérték alatti az ételeinkben lévő szermaradvány mennyisége, ha valamennyiünk szervezetében tucatnyi vegyszer mutatható ki. Ezek összeadódó hatásának a vizsgálata nem kötelező, pedig így néha sokszor mérgezőbbek, mint az egyedi vegyszerek.

A megoldás mindenképpen a biotermékeket előállító, helyi termelőkre alapozó ökogazdaságok erősítése. Ezek által ugyanis megteremthető az élelmiszer-önrendelkezés, ami nem a nagyvállalatok érdekeit veszi figyelembe, hanem a helyi termelőkét és fogyasztókét. ENSZ-tanulmány igazolta, hogy e módszerrel a Földön ma élő mintegy 7,4 milliárd emberen felül több milliárdot is el lehetne látni minőségi élelmiszerrel.

Ehhez azonban véget kellene vetni a pazarlásnak: egyes régiókban a megtermelt élelmiszer csaknem fele kárba vész. A pazarlás döntő részben a nagybirtokokat, a multinacionális élelmiszer-ipari cégeket, valamint az üzletláncokat jellemzi. A lehetőleg helyben, illetve közelben termelt és fogyasztott élelmiszer esetében azonban visszaszorítható a pazarlás. Jellemző az ökogazdaságokra a fajgazdagság is. A világ népességének 80 százaléka ma körülbelül húsz faj alapanyagából készíti étkeinek java részét – miközben jóval ezren fe- lüli faj alkalmas emberi fogyasztásra.

A biogazdálkodás életképességét Hernádszentandrás polgármestere, Üveges Gábor a faluja példáján keresztül igazolta. A települést hivatalosan halmozottan hátrányos helyzetűként tartják számon, miközben kiváló adottságokkal rendelkezik.

Öt év alatt felépítették a biogazdálkodáson alapuló Bioszentandrás márkanevet, mindössze két és fél hektáron gazdálkodva is komoly bevételeket produkálnak. Hosszabb távon sem szeretnének tíz hektárnál nagyobb területet igénybe venni, amelyről nemcsak a helybelieket látnák el munkával és élelmiszerrel, de jócskán jutna a városi piacokra is. Ez a lehetőség szinte minden falu számára nyitva áll. Mert bármennyire is elképzelhetetlen ma még, a jövő a biotermékeké és az ökológiai gazdálkodásé.

Forrás: szabadfold.hu

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás