Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukorica eredetéről, és a magyarországi éghajlattal való kapcsolatáról. Mire készülhet a következő években, ha kukoricatermesztéssel foglalkozik? Íme a 2. rész!

A korábban leírtaknak megfelelően – ha az éghajlati forgatókönyvekben leggyakrabban szereplő változási tendenciákkal számolunk, akkor – a szén-dioxid szint emelkedése és a melegedés hatása alapvetően kedvező lehet, ha a csapadék (vízellátás) nagyobb bizonytalanságaira és a jelentékenyebb párolgási viszonyok ellensúlyozására felkészülünk. Legnehezebben az extrém éghajlati események gyakoriságának növekedésének hatásaira lehet felkészülni.

Azt se felejtsük azért el, hogy a klímaszakértők a jelentősebb változásokat a XXI. század második felére valószínűsítik, s a most tapasztalható változási tendenciák lényegében a természetes változékonyság keretein belül vannak. Ennek számottevő megváltozása a következő években sem várható.

Szükség van a megfelelő fejlődéshez elegendő csapadékra is!
 

Ugyanakkor kimutatható, hogy 1 fokos hőmérsékletemelkedés kb. 300 km-rel tolja el a kukoricatermesztés északi határát, s a termesztési területen belül is a melegedés hatására változhat a termesztett hibridek éréscsoportok szerinti megoszlása. Egy kifejezett melegedés következtében növekedhet a hosszabb tenyészidejű hibridek aránya a hazai termesztésben, ami a hosszabb vegetációs időszak miatt magasabb terméseket jelenthet. Hazánkban az utóbbi 30 évben több mint egy héttel megnőtt a kukorica bázishőmérsékletét jelentő 10 Celsius fok feletti időszak hossza, azaz a növény hőmérsékletileg lehetséges vegetációs periódusa. Ennek jobb kihasználására felmerülhet például a 400-as és 500-as FAO számú hibridek arányának növelése. Másfelől a rövidebb tenyészidejű hibridek alkalmazásának is vannak előnyei:

  • az általában kisebb betakarítási nedvesség és
  • a korábbi érés.

A hibrid megválasztását annyi egyéb, döntően nem meteorológiai jellegű szempont befolyásolja, ami miatt ebben a kérdésben én nem vállalkoznék prognózis megfogalmazására.

A tavaszi felmelegedés korábbra tolódása vagy az őszi lehűlés kitolódása – amelyek már most kimutatható változási tendenciák – szintén befolyásolhatják a hazai termesztési gyakorlatot.

Gondolkozzon hosszútávon!
 
Mivel, hogyan lehet felkészülni, alkalmazkodni a változásokhoz?

A termesztőknek alapvetően két dolgot javasolnék:

  1. Gondolkozzanak hosszútávon, azaz dolgozzanak ki stratégiát, s a munkájuk során meghozandó operatív/taktikai döntéseket a hosszú távú tervekbe illesszék be.
  2. Akár taktikai, akár stratégiai döntésekről van szó, azok meghozatalakor próbáljanak minél körültekintőbben tájékozódni: az intuícióra vagy tapasztalatokra alapozott döntések helyett részesítsék előnyben a szakszerűen gyűjtött adatokra és azok feldolgozásával kinyert információkra alapozott döntéseket.
Ne hagyja, hogy a megszokások irányítsák!

A mezőgazdaság folyamatosan változó körülmények között zajlik, s ennek a változó feltételrendszernek az egyik legváltozékonyabb és egyik legkevésbé befolyásolható részét jelentik a meteorológiai viszonyok. Ez azt jelenti, hogy minél jobban figyelembe kell venni az éghajlati/időjárási információkat (is) a tervezéskor, mert utólag már sokkal nehezebb lesz helyrehozni egy rossz döntés következményeit.

Szerző: Dr. Varga Zoltán, egyetemi docens, agrometeorológus, Nyugat-magyarországi Egyetem

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás