Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukorica eredetéről, és a magyarországi éghajlattal való kapcsolatáról. Mire készülhet a következő években, ha kukoricatermesztéssel foglalkozik? Íme a 2. rész!

A korábban leírtaknak megfelelően – ha az éghajlati forgatókönyvekben leggyakrabban szereplő változási tendenciákkal számolunk, akkor – a szén-dioxid szint emelkedése és a melegedés hatása alapvetően kedvező lehet, ha a csapadék (vízellátás) nagyobb bizonytalanságaira és a jelentékenyebb párolgási viszonyok ellensúlyozására felkészülünk. Legnehezebben az extrém éghajlati események gyakoriságának növekedésének hatásaira lehet felkészülni.

Azt se felejtsük azért el, hogy a klímaszakértők a jelentősebb változásokat a XXI. század második felére valószínűsítik, s a most tapasztalható változási tendenciák lényegében a természetes változékonyság keretein belül vannak. Ennek számottevő megváltozása a következő években sem várható.

Szükség van a megfelelő fejlődéshez elegendő csapadékra is!
 

Ugyanakkor kimutatható, hogy 1 fokos hőmérsékletemelkedés kb. 300 km-rel tolja el a kukoricatermesztés északi határát, s a termesztési területen belül is a melegedés hatására változhat a termesztett hibridek éréscsoportok szerinti megoszlása. Egy kifejezett melegedés következtében növekedhet a hosszabb tenyészidejű hibridek aránya a hazai termesztésben, ami a hosszabb vegetációs időszak miatt magasabb terméseket jelenthet. Hazánkban az utóbbi 30 évben több mint egy héttel megnőtt a kukorica bázishőmérsékletét jelentő 10 Celsius fok feletti időszak hossza, azaz a növény hőmérsékletileg lehetséges vegetációs periódusa. Ennek jobb kihasználására felmerülhet például a 400-as és 500-as FAO számú hibridek arányának növelése. Másfelől a rövidebb tenyészidejű hibridek alkalmazásának is vannak előnyei:

  • az általában kisebb betakarítási nedvesség és
  • a korábbi érés.

A hibrid megválasztását annyi egyéb, döntően nem meteorológiai jellegű szempont befolyásolja, ami miatt ebben a kérdésben én nem vállalkoznék prognózis megfogalmazására.

A tavaszi felmelegedés korábbra tolódása vagy az őszi lehűlés kitolódása – amelyek már most kimutatható változási tendenciák – szintén befolyásolhatják a hazai termesztési gyakorlatot.

Gondolkozzon hosszútávon!
 
Mivel, hogyan lehet felkészülni, alkalmazkodni a változásokhoz?

A termesztőknek alapvetően két dolgot javasolnék:

  1. Gondolkozzanak hosszútávon, azaz dolgozzanak ki stratégiát, s a munkájuk során meghozandó operatív/taktikai döntéseket a hosszú távú tervekbe illesszék be.
  2. Akár taktikai, akár stratégiai döntésekről van szó, azok meghozatalakor próbáljanak minél körültekintőbben tájékozódni: az intuícióra vagy tapasztalatokra alapozott döntések helyett részesítsék előnyben a szakszerűen gyűjtött adatokra és azok feldolgozásával kinyert információkra alapozott döntéseket.
Ne hagyja, hogy a megszokások irányítsák!

A mezőgazdaság folyamatosan változó körülmények között zajlik, s ennek a változó feltételrendszernek az egyik legváltozékonyabb és egyik legkevésbé befolyásolható részét jelentik a meteorológiai viszonyok. Ez azt jelenti, hogy minél jobban figyelembe kell venni az éghajlati/időjárási információkat (is) a tervezéskor, mert utólag már sokkal nehezebb lesz helyrehozni egy rossz döntés következményeit.

Szerző: Dr. Varga Zoltán, egyetemi docens, agrometeorológus, Nyugat-magyarországi Egyetem

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás