Amerikában csökkenhet idén a marhahús kibocsátás; Brazíliában és Argentínában áremelkedés várható marhahús terén, míg globálisan nőhet a marhahústermelés.

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ marhahústermelése 2015-ben 154 ezer tonnával emelkedhet az egy évvel korábbihoz képest, így 68 millió tonnányi marhahús kerülhet előállításra. Érdekes módon termeléscsökkenés pont a legjelentősebb szarvasmarhatartó országokban várható, mint például az USA-ban, Kínában és Ausztráliában.

Az Amerikai Egyesült Államokban a gazdák abban bíznak, hogy az alacsony takarmányáraknak hála nagyobb súlyúra tudják majd hizlalni állataikat, ezzel ellensúlyozhatják a terméscsökkenést. Ausztráliában idén az állomány bővítésére koncentrálnak, ezért kevesebb a vágóállat, ezért csökken a kibocsátás.

Ausztráliában az állománybővítés miatt csökken a vágásra szánt állatok száma
 

A globális marhahústermelés bővülésének hatására jelentősen élénkülhet a globális kereskedelem. A marhahúsexport 1,8 százalékkal, az import 0,7 százalékkal emelkedhet idén a 2014-es adatokhoz képest. Kína marhahús importja akár 13 százalékkal is emelkedhet, ami így elérheti és meg is haladhatja az 1,3 millió tonnát. Ennek oka a fogyasztók fizetőképességének javulása és a fogyasztói szokások átalakulása.

Az USDA adatai szerint 2015 első négy hónapjában a marhahús-kibocsátás 4 százalékkal, a borjúhústermelés 23 százalékkal csökkent az előző évi azonos időszakhoz képest. A szarvasmarha vágások mennyisége is csökkent az előző hónapokban, 6 százalékkal kevesebbet vágtak, mint egy évvel ezelőtt, eközben a vágóhídra került állatok átlagos súlya 2 százalékkal emelkedett. A bikák ára 9,6 százalékkal emelkedett, így 5,76 dollár/kg lett.

Brazíliában a szarvasmarha ára 20 százalékkal emelkedett 2015 áprilisában az egy évvel ezelőttihez képest. Eközben a brazil marhahúskivitel 6 százalékkal csökkent. A legnagyobb importőrei a Brazíliából származó szarvasmarha húsnak Hongkong, Oroszország és Egyiptom voltak. Az előzetes adatok szerint a brazil marhahús-termelés 1,5 százalékkal nőhet idén a 2014-eshez képest, így a 9,9 millió tonnát is elérheti. A kivitel 6 százalékkal növekedhet, így elérheti a 2 millió tonnát is.

Argentínában is növekedett a szarvasmarha ára, méghozzá 11 százalékkal. A FAO szakértői az argentin marhahústermelés bővülését várják, ami így 2,9 millió tonna lehet. A bővülés ellenére, de a kormány exporttilalmának köszönhetően a kibocsátás több, mint 90 százaléka a belső piacon marad.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás