Amerikában csökkenhet idén a marhahús kibocsátás; Brazíliában és Argentínában áremelkedés várható marhahús terén, míg globálisan nőhet a marhahústermelés.

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ marhahústermelése 2015-ben 154 ezer tonnával emelkedhet az egy évvel korábbihoz képest, így 68 millió tonnányi marhahús kerülhet előállításra. Érdekes módon termeléscsökkenés pont a legjelentősebb szarvasmarhatartó országokban várható, mint például az USA-ban, Kínában és Ausztráliában.

Az Amerikai Egyesült Államokban a gazdák abban bíznak, hogy az alacsony takarmányáraknak hála nagyobb súlyúra tudják majd hizlalni állataikat, ezzel ellensúlyozhatják a terméscsökkenést. Ausztráliában idén az állomány bővítésére koncentrálnak, ezért kevesebb a vágóállat, ezért csökken a kibocsátás.

Ausztráliában az állománybővítés miatt csökken a vágásra szánt állatok száma
 

A globális marhahústermelés bővülésének hatására jelentősen élénkülhet a globális kereskedelem. A marhahúsexport 1,8 százalékkal, az import 0,7 százalékkal emelkedhet idén a 2014-es adatokhoz képest. Kína marhahús importja akár 13 százalékkal is emelkedhet, ami így elérheti és meg is haladhatja az 1,3 millió tonnát. Ennek oka a fogyasztók fizetőképességének javulása és a fogyasztói szokások átalakulása.

Az USDA adatai szerint 2015 első négy hónapjában a marhahús-kibocsátás 4 százalékkal, a borjúhústermelés 23 százalékkal csökkent az előző évi azonos időszakhoz képest. A szarvasmarha vágások mennyisége is csökkent az előző hónapokban, 6 százalékkal kevesebbet vágtak, mint egy évvel ezelőtt, eközben a vágóhídra került állatok átlagos súlya 2 százalékkal emelkedett. A bikák ára 9,6 százalékkal emelkedett, így 5,76 dollár/kg lett.

Brazíliában a szarvasmarha ára 20 százalékkal emelkedett 2015 áprilisában az egy évvel ezelőttihez képest. Eközben a brazil marhahúskivitel 6 százalékkal csökkent. A legnagyobb importőrei a Brazíliából származó szarvasmarha húsnak Hongkong, Oroszország és Egyiptom voltak. Az előzetes adatok szerint a brazil marhahús-termelés 1,5 százalékkal nőhet idén a 2014-eshez képest, így a 9,9 millió tonnát is elérheti. A kivitel 6 százalékkal növekedhet, így elérheti a 2 millió tonnát is.

Argentínában is növekedett a szarvasmarha ára, méghozzá 11 százalékkal. A FAO szakértői az argentin marhahústermelés bővülését várják, ami így 2,9 millió tonna lehet. A bővülés ellenére, de a kormány exporttilalmának köszönhetően a kibocsátás több, mint 90 százaléka a belső piacon marad.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás