Az enyhébb téli napokon már érdemes elkezdeni a gyümölcsfák téli metszését, valamint a faápolási és a tisztogatási munkákat is. Fontos, hogy a metszés során is figyelni kell a növényvédelmi szempontokra. A besűrűsödött koronarészek ritkításának növényvédelmi jelentősége is van, mert a lazább korona nem kedvez a fertőzéseknek, ugyanakkor a permetlé jobban átjárja a lombot. Emiatt a növényvédő szerek hatása jobban érvényesül.

A Magyar Mezőgazdaság szakcikkét szemléztük. Eszerint a pajzstetvekkel és lisztharmattal fertőzött fás részek, a hernyófészkek és a fákon maradt gyümölcsök eltávolítása a metszés alkalmával jelentősen csökkenti a tavaszi fertőzések kialakulásának arányát. A moníliával fertőzött gyümölcsmúmiák tavasszal nagy szerepet játszanak az új fertőzések megindításában. Ezért azokat összegyűjtve el kell égetni, vagy mélyen a talajba forgatni. Lehetőség szerint a lehullott, fertőzött levelekkel is így kell eljárni. Az idős fákról először kéregkaparóval, majd drótkefével kell eltávolítani a felcserepesedett, elhalt kérget, illetve azzal az alatta megbújt kártevőket. Ilyenek például az almamolyok, az aknázómolyok, a sodrómolyok, a kéregmolyok, az almafaszitkár hernyói és bábjai, illetve a pajzstetvek és a takácsatkák áttelelő alakjai.

A gyümölcsfák téli védelme megalapozza a növények jó tavaszi fejlődését

Óvakodni kell a sérülések okozásától a gyümölcsfák téli védelme során

A kéregkaparás során arra is figyelni kell, hogy ne okozzunk sérüléseket, különösen óvatosan dolgozzunk a csonthéjasokon. A kaparék a károsítók szaporítóképleteit tartalmazza, ezért a munka csak akkor lesz eredményes, ha az eltávolított, fertőzött növényi részeket és a lekapart, összegyűjtött kéregtörmeléket azonnal megsemmisítjük. Nagyon fontos a metszéssel és fűrészeléssel ejtett nagyobb sebek kezelése. Az így keletkezett sebeket éles kacorkéssel érdemes simára faragni és szükség esetén meg kell tisztítani azokat, majd fasebkezelő anyaggal lezárni a felületet.

Fontos, hogy az eszközökkel (metszőolló, ágfűrész, hernyózóolló, kacor) ne vigyük át a fertőzést egyik fáról a másikra. Ezért ezeket fertőtlenítsük 25 százalékos hipóoldattal, vagy valamilyen növényvédelmi célú fertőtlenítőszerrel.

Lisztharmat, gyümölcsmúmiák, lepkekártevők

Már a metszés során érdemes eltávolítani a lisztharmattal fertőzött vesszőket, majd a kaliforniai pajzstetű tömeges fertőzését jelző fás részeket, ahol az áttelelő alakok szürke, réteges bevonatot képeznek. Fontos még továbbá az almafa-monília telelését szolgáló gyümölcsmúmiák, és ha előfordulnak, a nagy lepkék (pl. galagonyapille, aranyfarú pille, gyűrűspille) hernyófészkeinek, kúp alakú szürke tojásainak leszedése is. Gyapjaslepke-kártétel esetén a taplóra emlékeztető, sárgásbarna szőrökkel borított tojáscsomókat késsel távolítsuk el a fák törzséről és ágairól, majd semmisítsük meg azokat - írja a cikk.

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás