A mezőgazdaság hitelállománya 6,7 százalékkal 1036,9 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 69,7 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 30,3 százalékot tett ki 2023. június 30-án. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya csökkent, 5,9 százalékkal 381,8 milliárd forintra mérséklődött. A hitelállományon belül a beruházási hitelek voltak továbbra is túlsúlyban, bár állományuk 9,2 százalékkal visszaesett. 

Az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalója írta meg, hogy a hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 6,4 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbi értéknél.

A mezőgazdaság hitelállománya 6,7 százalékkal 1036,9 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a kedvezményes hitelek aránya 69,7 százalékot, a piaci hitelek részesedése pedig 30,3 százalékot tett ki - Fotó: Magro.hu, CSZS, Darnózseli

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 15,7 százalékkal 655,1 milliárd forintra emelkedett

A növekedés a beruházási és az éven belüli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett. A mezőgazdasági társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 28,1 milliárd forinttal volt több az egy évvel korábbi értéknél. A mezőgazdaság garantált hitelállománya dinamikusan nőtt. A lízingcégek szerződésszáma és a tőkekintlévőség összege is növekedett.

Az élelmiszeripar hitelhelyzete

Az élelmiszeripar hitelállománya a mezőgazdaságétól magasabb ütemben, 10,0 százalékkal bővült, ezáltal 729,1 milliárd forintra emelkedett 2023 második negyedévének végére. Az ágazat hitelállományában a kedvezményes hitelek aránya 58,4 százalékot tett ki.

Az egyéni vállalkozások hitelállománya 0,8 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszaki értékénél, ezáltal 6,6 milliárd forintra csökkent, a társas vállalkozásoké 10,2 százalékkal 722,5 milliárd forintra nőtt. A mezőgazdaságban és az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállományában is a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek növekedése volt a meghatározó. A szóban forgó szegmens hitelállományának legnagyobb részét (26,8 százalékát) az ún. egyéb élelmiszeripar szakágazatban tevékenykedő vállalkozások adták, 13,7 százalékát az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítással foglalkozók, 8,4 százalékát pedig az olaj gyártása szakágazatban tevékenykedők tudhatták magukénak.

Az élelmiszeripari társas vállalkozások újonnan felvett hiteleinek összege 35,4 milliárd forinttal volt több az egy évvel korábbi értéknél. Az ágazat garantált hitelállománya tovább bővült.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás