Mészáros Lőrinc vállalkozó a nemzetközi építőiparban tett bővítés után a külföldi mezőgazdasági terjeszkedést is megalapozta: megalakult a Talentis International Construction Investments Kft. A felcsúti cégvezető mezőgazdasági beruházásokra készül az ország határain kívül is. Hogy pontosan mit és hol fognak külföldön beruházni a mezőgazdaságban, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív.

Mivel a felcsúti milliárdos Magyarország egyik legnagyobb földesura, vélelmezhető volt, hogy nem elégszik meg csupán a nemzetközi építőiparral, hanem az agráriumban is külföldi hódítást tervezhet. Ennek céges nyomai már egyre jobban kirajzolódnak - írta az Mfor.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án - Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Mészáros Lőrinc vállalkozó megalakította a a Talentis International Agriculture Investments Kft. céget is. 

A Talentis International Agriculture Investments Kft. május 8-án alakult meg és május 15-én jegyezte be a bíróság a nyilvános adatbázisok információi szerint. Központja a Váci utca 38. szám alatt található, ami a Mészáros-birodalom egyik fellegvára. Fő tevékenysége a vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, mint a vállalkozó számos más cégének is, a tulajdonosa pedig a Talentis Group Zrt., amely a felcsúti üzletember érdekeltsége.

Hogy pontosan mit és hol fognak külföldön beruházni a mezőgazdaságban, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív. Szintén a lap írta meg tavaly októberben, hogy egy nagy zágrábi ügyvédi iroda segítette Mészáros Lőrinc új cégét abban, hogy megvegye Horvátország legnagyobb almatermelő vállalkozásának részvényeit. A felcsúti milliárdos és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a Rabo d.o.o. vállalatban.

A horvát gyümölcságazatban lévő érdekeltség

A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo komplexumnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. Az ország legnagyobb almatermelője a Rabo, ami dél-nyugati szomszédunk almatermelésének 12  százalékát adja, például termékeinek jelentős részét Ázsiába exportálja - írta a cikk.

Nagy mennyiség, nemzetközi célok

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja. A holding célja, hogy hazai és világpiaci előnyöket szerezzen a jól szervezett, volumentermelésre alkalmas berendezkedéssel. A mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak a növénytermesztéstől az állattenyésztésig, így vélelmezhető, hogy a nemzetközi, vagy inkább régiós piacon is hasonló felállás megalapozása a cél - írták. Ennek egyik eleme lehet, hogy a hírek szerint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett a horvát Fortenovia cég megvásárlására. A regionális élelmiszeripari gigacég tulajdonába tartozik többek között a legnagyobb horvát bolthálózat, a Konzum is - írta a cikk.

Van még egy fejlemény

Szintén köze lehet a mezőgazdasághoz a  Gallarius Project Kft.-nek, amely ugyancsak a Váci utca 38. szám alatt működik, május 16-án jegyezték be, ügyvezetője Gombai Gabriella, tulajdonosa pedig a Prime Deal Magántőkealap és az MBH Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési magántőkealap. Azt már a Válasz Online is megírta, hogy a Prime Deal magántőkealapot a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy hivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje, még a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA alapítói jogait is gyakorolja - írta a cikk.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás