A távol-keleti – a népesség számát tekintve is – nagyhatalomban egyre nagyobb piaci részesedést szereznek a fehér tollú brojlerek. 2023-ban a baromfitenyésztés várhatóan stabilan 14,3 millió tonna marad, a fehér tollú brojlerek részesedésének növekedése várhatóan a sárga tollas brojlerek rovására következik be. Eközben a baromfiexport a kereslet újraindulásával valószínűleg növekedni fog.

A kínai csirketermelés magában foglalja a fehér tollú brojlereket (fehér brojler), a sárga tollú brojlereket (sárga brojler), az elhasznált tyúkokat és a hibrid (817) csirkéket. 2023-ban Kína baromfitermelése várhatóan stabilan 14,3 megatonna marad, mivel a fehér brojlerek termelésének növekedése kiszorítja a sárga brojlerek termelését.

A preferenciaváltás maradt az új normalitás, még akkor is, ha a sertéstermékek árai 2021-ben csökkentek, és 2022 első felében viszonylag stabilak maradtak (Fotó: Pixabay)

A baromfifogyasztás várhatóan nő Kínában

Mivel a kínai zéró tolerancia Covid-19 politika továbbra is érvényben marad, és a nagy összejövetelek, konferenciák és egyéb rendezvények várhatóan továbbra is elmaradnak, és elhalasztásra kerülnek, ez hatással lesz a csirketermékek fogyasztásának növekedésére.

A kínai sertésállományban 2018-ban kitört afrikai sertéspestis, valamint a magas sertéshúsárak azonban sok fogyasztót arra késztettek, hogy a baromfitermékek egyre nagyobb részét építsék be a napi étrendjükbe. Ez a preferenciaváltás maradt az új normlitás, még akkor is, ha a sertéstermékek árai 2021-ben csökkentek, és 2022 első felében viszonylag stabilak maradtak.

2023-ban a kínai baromfihúsfogyasztás várhatóan 1%-kal nő, mivel a fogyasztók vélhetően továbbra is több baromfiterméket építenek be étrendjükbe, különösen a HRI-ágazat előtt álló kihívások ellenére.

Kényelem: a felhasználásra kész, a főzhető és a fogyasztható

Kínában a továbbfejlesztett feldolgozási technológiák és a fogyasztásra kész baromfitermékek növelik a fogyasztók érdeklődését a baromfitermékek iránt. A vállalatok bővítik az élelmiszer-feldolgozó létesítményeket, és befektetnek a „3R”, azaz a „használatra kész”, „főzésre kész” és „fogyasztásra kész” élelmiszerek előállítását szolgáló technológiákba.

Fellendül a baromfitermékek behozatala

2023-ban a baromfihústermékek kínai importja várhatóan 750 000 megatonnára emelkedik vissza, azonban az olyan globális állatbetegségek, mint a madárinfluenza, ezt megállíthatják. A genetikai termékek behozatala ugyanebből az okból szintén bizonytalan marad. A fehér brojler nagyszülői állomány Kínába történő behozatala túlnyomórészt az Egyesült Államokból és Új-Zélandról származik. Az amerikai baromfibehozatalt várhatóan tovább korlátozza az erős amerikai dollár más beszállítókkal, például Brazíliával szemben, valamint a hazai termelés.

A baromfiexport is növekszik

2022 első félévében a csirkehústermékek kínai exportja közel 28%-kal nőtt az előző évhez képest. Kína 2023-as csirkehúsexportja várhatóan eléri az 575 000 megatonnát, mivel Japán és Hongkong újra normális működésbe kezd, és az új piacokon nő a kereslet. Várhatóan Hongkong marad a legnagyobb piac a friss/hűtött csirke és a feldolgozott csirkehúsból készült termékek kínai exportja számára. Az EU, az Egyesült Királyság és a délkelet-ázsiai országok várhatóan növekedési lehetőséget biztosítanak.

Csirkeláb

Kína csirkelábimportja az elmúlt 5 évben nőtt, és a kereslet várhatóan 2023-ban is folytatódik. Kína 2022 januárja és júliusa között közel 384 000 megatonna csirkelábat importált. Az Egyesült Államok volt a fő beszállító (155 000 megatonna), amelyet Brazília (96 000 megatonna) és Oroszország (48 000 megatonna) követett. Az Egyesült Államok uralja a kínai csirkepofaimport piacát az egyedülállóan nagy méretük miatt kedvelt „jumbo” csirkeláb miatt. Az amerikai baromfitermékekre vonatkozó jelenlegi madárinfluenza-korlátozások miatt azonban bizonytalan, hogy az Egyesült Államok 2023-ban milyen mértékben lesz képes csirkelábtermékeket szállítani Kínába.

A cikkben szereplő információk az USDA (United States Department of Agriculture, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) jelentéséből származnak.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás