A távol-keleti – a népesség számát tekintve is – nagyhatalomban egyre nagyobb piaci részesedést szereznek a fehér tollú brojlerek. 2023-ban a baromfitenyésztés várhatóan stabilan 14,3 millió tonna marad, a fehér tollú brojlerek részesedésének növekedése várhatóan a sárga tollas brojlerek rovására következik be. Eközben a baromfiexport a kereslet újraindulásával valószínűleg növekedni fog.

A kínai csirketermelés magában foglalja a fehér tollú brojlereket (fehér brojler), a sárga tollú brojlereket (sárga brojler), az elhasznált tyúkokat és a hibrid (817) csirkéket. 2023-ban Kína baromfitermelése várhatóan stabilan 14,3 megatonna marad, mivel a fehér brojlerek termelésének növekedése kiszorítja a sárga brojlerek termelését.

A preferenciaváltás maradt az új normalitás, még akkor is, ha a sertéstermékek árai 2021-ben csökkentek, és 2022 első felében viszonylag stabilak maradtak (Fotó: Pixabay)

A baromfifogyasztás várhatóan nő Kínában

Mivel a kínai zéró tolerancia Covid-19 politika továbbra is érvényben marad, és a nagy összejövetelek, konferenciák és egyéb rendezvények várhatóan továbbra is elmaradnak, és elhalasztásra kerülnek, ez hatással lesz a csirketermékek fogyasztásának növekedésére.

A kínai sertésállományban 2018-ban kitört afrikai sertéspestis, valamint a magas sertéshúsárak azonban sok fogyasztót arra késztettek, hogy a baromfitermékek egyre nagyobb részét építsék be a napi étrendjükbe. Ez a preferenciaváltás maradt az új normlitás, még akkor is, ha a sertéstermékek árai 2021-ben csökkentek, és 2022 első felében viszonylag stabilak maradtak.

2023-ban a kínai baromfihúsfogyasztás várhatóan 1%-kal nő, mivel a fogyasztók vélhetően továbbra is több baromfiterméket építenek be étrendjükbe, különösen a HRI-ágazat előtt álló kihívások ellenére.

Kényelem: a felhasználásra kész, a főzhető és a fogyasztható

Kínában a továbbfejlesztett feldolgozási technológiák és a fogyasztásra kész baromfitermékek növelik a fogyasztók érdeklődését a baromfitermékek iránt. A vállalatok bővítik az élelmiszer-feldolgozó létesítményeket, és befektetnek a „3R”, azaz a „használatra kész”, „főzésre kész” és „fogyasztásra kész” élelmiszerek előállítását szolgáló technológiákba.

Fellendül a baromfitermékek behozatala

2023-ban a baromfihústermékek kínai importja várhatóan 750 000 megatonnára emelkedik vissza, azonban az olyan globális állatbetegségek, mint a madárinfluenza, ezt megállíthatják. A genetikai termékek behozatala ugyanebből az okból szintén bizonytalan marad. A fehér brojler nagyszülői állomány Kínába történő behozatala túlnyomórészt az Egyesült Államokból és Új-Zélandról származik. Az amerikai baromfibehozatalt várhatóan tovább korlátozza az erős amerikai dollár más beszállítókkal, például Brazíliával szemben, valamint a hazai termelés.

A baromfiexport is növekszik

2022 első félévében a csirkehústermékek kínai exportja közel 28%-kal nőtt az előző évhez képest. Kína 2023-as csirkehúsexportja várhatóan eléri az 575 000 megatonnát, mivel Japán és Hongkong újra normális működésbe kezd, és az új piacokon nő a kereslet. Várhatóan Hongkong marad a legnagyobb piac a friss/hűtött csirke és a feldolgozott csirkehúsból készült termékek kínai exportja számára. Az EU, az Egyesült Királyság és a délkelet-ázsiai országok várhatóan növekedési lehetőséget biztosítanak.

Csirkeláb

Kína csirkelábimportja az elmúlt 5 évben nőtt, és a kereslet várhatóan 2023-ban is folytatódik. Kína 2022 januárja és júliusa között közel 384 000 megatonna csirkelábat importált. Az Egyesült Államok volt a fő beszállító (155 000 megatonna), amelyet Brazília (96 000 megatonna) és Oroszország (48 000 megatonna) követett. Az Egyesült Államok uralja a kínai csirkepofaimport piacát az egyedülállóan nagy méretük miatt kedvelt „jumbo” csirkeláb miatt. Az amerikai baromfitermékekre vonatkozó jelenlegi madárinfluenza-korlátozások miatt azonban bizonytalan, hogy az Egyesült Államok 2023-ban milyen mértékben lesz képes csirkelábtermékeket szállítani Kínába.

A cikkben szereplő információk az USDA (United States Department of Agriculture, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) jelentéséből származnak.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás