A 2023-as év is egy hullámvasút volt, mindenki érezhette a gazdasági nehézségeket, az infláció és a háború hatásait - mondta Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. Hozzátette, mindezeket ők is megérezték a cégcsoportban, például különböző beszerzési nehézségek formájában, ugyanakkor továbbra is komoly hangsúlyt szeretnének fektetni az új technológiák bevezetésére is. Tehenészeti telepi beruházást valósítottak meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen 5 milliárd forint értékben.

 Szűcsné Szaniszló Zsuzsa a Siófokon rendezett szakmai konferencián elmondta, hogy a 2023-as év nehézségeit ők is megérezték a cégcsoportban, a különböző árak és egyéb beszerzési nehézségek formájában. Beszélt arról is, hogy a cég növekedő pályán van, és talán az volt a tavalyi év egyik legnagyobb kihívása, hogy ezt tudják és merjék is kommunikálni - számolt be róla az Agrárszektor. 

Középen Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse - Fotó: FB

Szűcsné Szaniszló Zsuzsa a jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kettős feladatuk van: a cégcsoport 2025-ben fogja ünnepelni a 75. születésnapját, amire fel kell készülniük, valamint továbbra is komoly hangsúlyt szeretnének fektetni az innovációra, az új technológiák bevezetésére is.

A legutóbbi nagy Nagisz fejlesztés

A Nagisz Csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. a VP2-4.1.1-20 kódszámú ”Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása” című felhívás keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával tehenészeti telepi beruházást valósított meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen. A beruházási projekt értéke összesen 5 milliárd forint - írta a vállalat még 2023 november végén.

A cégcsoport 2009-ben hosszú távú stratégiai döntést hozott az állattartó ágazatok fejlesztéséről, amelynek váza a meglévő telepek műszaki korszerűsítése, illetve új építésű állattartó épületek megvalósítása - közölték.

5 milliárdos telep épült

A Nagisz-Tej Kft. a Vidékfejlesztési Program által nyújtott forrás felhasználásával, sikeres pályázata révén a Nádudvar külterületén elhelyezkedő BÜTE-ben új szarvasmarha-telepet épített - írta a vállalat. 

A mintegy 5 milliárd forintos költséggel megvalósuló beruházás eredményeként egy modern, megközelítőleg 1000 tehén befogadására képes, fejőrobotos technológiát használó, két termelőistállóból, ellető istállóból és az ezeket kiszolgáló épületekből és berendezésekből álló komplexum jött létre.

Az 5 milliárd forintos Nagisz-fejlesztés átadása Nádudvaron

A jelenlegi termelő telep az 1970-es években épült, felújítása már gazdaságosan nem volt megoldható, így egy új terület zöldmezős fejlesztése mellett döntött a cégcsoport.

A BÜTE-i állattartó telepen a jelenlegi állatlétszám figyelembevételével a legkorszerűbb tartástechnológia és fejéstechnológia valósult meg.

A nádudvari tejtermelő technológia részletei

A beruházás során megépült 2 darab, egyenként 552 férőhelyes termelő istálló a hozzátartozó tejházi épülettel. Továbbá megépült egy az előkészítő csoportot és az ellés körüli időszakot kiszolgáló istálló 162 darab állat részére. Ezen felül a teljes telepi infrastruktúra fejlesztése megtörtént, beleértve a trágyakezelést, a takarmánytárolást, az úthálózatot és az elektromos és vízhálózatot is.

A projekt keretében a termelő istállókban beépítésre került 1104 tehénmatrac és pihenőboksz a pihenőbokszos tartástechnológiához igazodó komplett hígtrágya kezelő rendszerrel együtt. Az állatok komfortját egy automatikusan működő oldalfüggöny rendszer, 80 ventilátor és 16 forgó tehénkefe biztosítja. Az itatási rendszer kialakítása 40 nyílt vízterű és temperált szarvasmarha itatóval történt. Az etetőasztalra kijuttatott takarmány folyamatos feltolásáról és frissítéséről 2 takarmány visszaforgató robot gondoskodik. A takarmány keverését és kiosztását 2 vontatott 12 m3-es takarmánykeverő/kiosztó kocsi végzi.

https://www.youtube.com/watch?v=IdiAou6NmOs
Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián adott interjút

A folyamatos fejést összesen 17 darab VMS V300 fejőrobot végzi irányított tehénforgalmi rendszerben. Az állatok természetes igényeit és tanulási képességeit is figyelembe véve az állatok stresszmentesen, igényeik teljeskörű kielégítése mellett tarthatóak.

A tehén a pihenőtérről egy válogató kapun áthaladva érheti el az etető területet. Az állatok a pihenő területre már bármikor szabadon visszamehetnek. Fontos, hogy az állatok mozgása nem korlátozott, hanem irányított.

A fejéssel együtt az állatok a tejtermelésüknek megfelelően a plusz abrak mennyiséget is megkapják, ezáltal a tejtermelés is gazdaságosabbá válik. Ideális körülmények között 1 darab VMS V300 fejőrobot akár napi kb. 180 darab fejés elvégzésére és napi kb. 3500 liter tej kifejésére is alkalmas.

A tejadatokon felül az állományról a létező összes információ rendelkezésre áll. Ha a rendszer bármilyen problémát érzékel üzenet formájában azonnal figyelmeztetést küld a felhasználó számára. Így az állatok jólléte érdekében a személyzet bármikor megfelelő módon tud szakmai döntéseket hozni - írták.

Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse fényképez egy siófoki agrárkonferencián - Fotó: FB

A fejlesztés adatai:                                            

A terület nagysága 10 hektár, amelyen összesen 10 különálló építmény készült el. 

Összességében a teljes beruházás alatt

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás