A 2023-as év is egy hullámvasút volt, mindenki érezhette a gazdasági nehézségeket, az infláció és a háború hatásait - mondta Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián. Hozzátette, mindezeket ők is megérezték a cégcsoportban, például különböző beszerzési nehézségek formájában, ugyanakkor továbbra is komoly hangsúlyt szeretnének fektetni az új technológiák bevezetésére is. Tehenészeti telepi beruházást valósítottak meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen 5 milliárd forint értékben.

 Szűcsné Szaniszló Zsuzsa a Siófokon rendezett szakmai konferencián elmondta, hogy a 2023-as év nehézségeit ők is megérezték a cégcsoportban, a különböző árak és egyéb beszerzési nehézségek formájában. Beszélt arról is, hogy a cég növekedő pályán van, és talán az volt a tavalyi év egyik legnagyobb kihívása, hogy ezt tudják és merjék is kommunikálni - számolt be róla az Agrárszektor. 

Középen Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse - Fotó: FB

Szűcsné Szaniszló Zsuzsa a jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kettős feladatuk van: a cégcsoport 2025-ben fogja ünnepelni a 75. születésnapját, amire fel kell készülniük, valamint továbbra is komoly hangsúlyt szeretnének fektetni az innovációra, az új technológiák bevezetésére is.

A legutóbbi nagy Nagisz fejlesztés

A Nagisz Csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. a VP2-4.1.1-20 kódszámú ”Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása” című felhívás keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával tehenészeti telepi beruházást valósított meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen. A beruházási projekt értéke összesen 5 milliárd forint - írta a vállalat még 2023 november végén.

A cégcsoport 2009-ben hosszú távú stratégiai döntést hozott az állattartó ágazatok fejlesztéséről, amelynek váza a meglévő telepek műszaki korszerűsítése, illetve új építésű állattartó épületek megvalósítása - közölték.

5 milliárdos telep épült

A Nagisz-Tej Kft. a Vidékfejlesztési Program által nyújtott forrás felhasználásával, sikeres pályázata révén a Nádudvar külterületén elhelyezkedő BÜTE-ben új szarvasmarha-telepet épített - írta a vállalat. 

A mintegy 5 milliárd forintos költséggel megvalósuló beruházás eredményeként egy modern, megközelítőleg 1000 tehén befogadására képes, fejőrobotos technológiát használó, két termelőistállóból, ellető istállóból és az ezeket kiszolgáló épületekből és berendezésekből álló komplexum jött létre.

Az 5 milliárd forintos Nagisz-fejlesztés átadása Nádudvaron

A jelenlegi termelő telep az 1970-es években épült, felújítása már gazdaságosan nem volt megoldható, így egy új terület zöldmezős fejlesztése mellett döntött a cégcsoport.

A BÜTE-i állattartó telepen a jelenlegi állatlétszám figyelembevételével a legkorszerűbb tartástechnológia és fejéstechnológia valósult meg.

A nádudvari tejtermelő technológia részletei

A beruházás során megépült 2 darab, egyenként 552 férőhelyes termelő istálló a hozzátartozó tejházi épülettel. Továbbá megépült egy az előkészítő csoportot és az ellés körüli időszakot kiszolgáló istálló 162 darab állat részére. Ezen felül a teljes telepi infrastruktúra fejlesztése megtörtént, beleértve a trágyakezelést, a takarmánytárolást, az úthálózatot és az elektromos és vízhálózatot is.

A projekt keretében a termelő istállókban beépítésre került 1104 tehénmatrac és pihenőboksz a pihenőbokszos tartástechnológiához igazodó komplett hígtrágya kezelő rendszerrel együtt. Az állatok komfortját egy automatikusan működő oldalfüggöny rendszer, 80 ventilátor és 16 forgó tehénkefe biztosítja. Az itatási rendszer kialakítása 40 nyílt vízterű és temperált szarvasmarha itatóval történt. Az etetőasztalra kijuttatott takarmány folyamatos feltolásáról és frissítéséről 2 takarmány visszaforgató robot gondoskodik. A takarmány keverését és kiosztását 2 vontatott 12 m3-es takarmánykeverő/kiosztó kocsi végzi.

https://www.youtube.com/watch?v=IdiAou6NmOs
Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián adott interjút

A folyamatos fejést összesen 17 darab VMS V300 fejőrobot végzi irányított tehénforgalmi rendszerben. Az állatok természetes igényeit és tanulási képességeit is figyelembe véve az állatok stresszmentesen, igényeik teljeskörű kielégítése mellett tarthatóak.

A tehén a pihenőtérről egy válogató kapun áthaladva érheti el az etető területet. Az állatok a pihenő területre már bármikor szabadon visszamehetnek. Fontos, hogy az állatok mozgása nem korlátozott, hanem irányított.

A fejéssel együtt az állatok a tejtermelésüknek megfelelően a plusz abrak mennyiséget is megkapják, ezáltal a tejtermelés is gazdaságosabbá válik. Ideális körülmények között 1 darab VMS V300 fejőrobot akár napi kb. 180 darab fejés elvégzésére és napi kb. 3500 liter tej kifejésére is alkalmas.

A tejadatokon felül az állományról a létező összes információ rendelkezésre áll. Ha a rendszer bármilyen problémát érzékel üzenet formájában azonnal figyelmeztetést küld a felhasználó számára. Így az állatok jólléte érdekében a személyzet bármikor megfelelő módon tud szakmai döntéseket hozni - írták.

Szűcsné Szaniszló Zsuzsa, a Nagisz Csoport marketing és kommunikációs felelőse fényképez egy siófoki agrárkonferencián - Fotó: FB

A fejlesztés adatai:                                            

A terület nagysága 10 hektár, amelyen összesen 10 különálló építmény készült el. 

Összességében a teljes beruházás alatt

  • 6704 m3 beton, (14 245 tonna összsúllyal, ami 95 kékbálna súlyának felel meg)
  • 700 tonna acélszerkezet,
  • 18 000 m2 szendvicspanel és trapézlemez,
  • 66 700 m elektromos kábel és csővezeték épült be.

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás