Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési szezon. A kínálat széles, a növények száma már-már követhetetlen.

Sok időt tölthet az ember a magvak bogarászásával. Főleg az, aki nem tudatosan keres egy-egy zöldség- vagy virágfajtát, hanem csak azt tudja, hogy valamilyen paprikát meg paradicsomot, miegyebet akar vetni kertjébe. Így járhat az is, aki elfeledte, tavaly milyen fajta vetőmagja jött be – nos, ők akár órákat is eltölthetnek az üzletekben.

Ha gazdaboltban járunk, ott a legtöbbször az eladó tud segíteni, és átolvashatjuk az apró betűkkel a tasakokra felírt segítő szöveget, piktogramokat is. De ezek nem adnak annyi információt, amennyire egy jó kertésznek szüksége van. Így inkább jegyezzük fel a kínálatban található fajták nevét, aztán otthon szánjunk rá néhány órát és keressünk rá az interneten az egyes fajták jellemzőire. Ezekből jobban kiderül, hogy mire képes az adott növény, mennyire ellenálló az egyes betegségekkel szemben, milyen és mekkora termést, virágot hoz, mekkora a növekedési erélye stb.

Vigyázat! A hamis vetőmag még eddig sem jut el...
 

Higgyék el, megéri e kis fáradság, s van is még néhány hetünk a válogatásra. Így elkerülhetjük, hogy kertünk talajába nem illő növényt próbáljunk termeszteni. Fontos szempont a fajták víz- és térigénye. Ügyeljünk, hogy ne vágjanak át minket, ne vásároljunk piacon vetőmagot! Hamisítványokról, lejárt minőségmegőrzési idővel bíró szaporítóanyagok is előfordulnak. A hivatalos üzletekben ilyennel általában nem találkozunk. Az ott forgalmazott magvak tasakján jól olvasható a végső felhasználási határidő. A hamisítványok azt sem garantálják, hogy arról a fajtáról van szó, amit termeszteni akarunk.

Ez sokszor csak nyár végén derül ki: hónapokig ápoljuk e növényeket, aztán azzal szembesülünk, hogy tölteni való helyett cseresznyepaprikát termesztünk.

Ezt a bosszantó kellemetlenséget elkerülhetjük. De a bizonytalan eredetű vetőmaggal az is megesik, hogy ki sem kel. Ez az „újracsomagolt” vagy helytelenül tárolt vetőmagvakkal fordul elő, melyek elvesztették csírázóképességüket. Igazából mindez nem nagy anyagi veszteség, hiszen egy-egy tétel 100-200 forint, ám az igazi kár abból adódik, hogy nem tudjuk megtermelni magunknak a zöldséget, virágot.

Forrás: szabadfold.hu

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás