A hónap elején az FDA (Food and Drug Administration – az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyta a genommal szerkesztett szarvasmarhák hústermelésben való felhasználását. Az éghajlatváltozást szem előtt tartva tenyésztették ki ezeket az állatokat. Rendkívül sima, rövid szőrük van, ami állítólag segít az állatoknak hatékonyabban megbirkózni a meleg időjárással.

A modernfarmer.com tudósítása szerint a PRLR-SLICK néven ismert szarvasmarhafajtát a CRISPR nevű genom-szerkesztő technikával fejlesztették ki. Ezt meghatározott tulajdonságokkal rendelkező állatok tenyésztésére használják.

Megállapították, hogy a szarvasmarhák szándékos genomiális megváltoztatása (IGA) nem jár biztonsági aggályokkal (Fotó: Pixabay)

Őshonos géneket használnak

Ellentétben a géntechnológiával módosított szervezetektől (GMO), amelyek jellemzően más genetikai anyagok hozzáadásával járnak, és olyan növényt vagy állatot eredményeznek, amely nem létezne a természetben, a génszerkesztés a fajban már őshonos géneket használja fel. Így olyan organizmus keletkezik, amely elméletileg természetes szaporodási folyamat során fordul elő.

A szövetségi hivatal „alacsony kockázatúnak” nevezte a húsmarha bevezetéséről szóló döntést. Megállapították, hogy a szarvasmarhák szándékos genomiális megváltoztatása (IGA) nem jár biztonsági aggályokkal. A közelgő biztonsági felülvizsgálatig a hús akár két éven belül a polcokon landolhat.

Egy sajtóközleményben az FDA kifejtette, hogy az IGA-k „molekuláris technológiákkal végzett változtatások, amelyek megváltoztatják az állatok genomját”.

A Successful Farming szerint a minnesotai Acceligen nevű „precíziós tenyésztő” cég felelős a CRISPR-technika alkalmazásáért a sima szőrű szarvasmarhák előállításához.

Nem ez az első eset a technológia teheneknél való alkalmazására. 2020-ban az UC Davis kutatói a CRISPR technológiát használták egy Cosmo nevű tehén tenyésztésére, amelyet úgy terveztek, hogy 75 százalékban hím utódokat hozzanak létre.

Genetikai módosítás lazacban, kecskében, csirkében, nyúlban és sertésben

A múltban az FDA hasonló genetikai módosításokat hagyott jóvá lazacban, kecskében, csirkében, nyúlban és legutóbb sertésekben. A PRLR-SLICK szarvasmarhák azonban az elsők, amelyek hivatalos „alacsony kockázatú minősítést kaptak a végrehajtási mérlegelés érdekében”. Mindez azt jelenti, hogy az adminisztráció szerint nincs gyakorlati különbség a génmódosított és hagyományosan tenyésztett szarvasmarha végtermékében (húsában).

Mivel egyes szarvasmarháknál természetesen előfordul a sima szőrzet, a génszerkesztett szarvasmarhák – a fogyasztó szempontjából – ugyanazok, mint az azonos tulajdonságokkal rendelkező többi szarvasmarha. „Továbbá, a szarvasmarhákból származó táplálék megegyezik a hagyományosan tenyésztett szarvasmarhákból származóval” – mondta az FDA.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás