Maláta Zoltán 2013 óta őstermelő, 2 évvel később fia, Dominik is csatlakozott a családi gazdasághoz, 2019-ben pedig Magyarország legnagyobb tárkonyültetvényének létrehozására nyújtottak be pályázatot. Gazdaságuk központja a Pest megyei Áporkán található, a tárkonyültetvényüket Budapest déli részén telepítik. A szántóföldi kultúrák és kaszálók mellett a kertészeti termesztés kisebb hangsúlyt kap a gazdaságban: a néhány hektáros szamócaültetvény termését „szedd magad” akciók keretében értékesítik. A tárkony termesztésével a családi birtok kertészeti ágazatát egészítik ki.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 2019-ben elnyert mintegy 25 millió forint felhasználásával 11 hektáron ültetnek francia tárkonyt. A forráscikk megjelenésekor, március végén a felével már elkészültek. A támogatás az igen tetemes szaporítóanyag-költség egy részét, és az ültetés előtti terület-előkészítésre fordított összeg egy részét fedezi. Mindez utólagos finanszírozásban érkezik meg a kasszába. A támogatásért cserében vállalták, hogy beültetik a pályázatban szereplő területnagyságot, és az ültetvényt legalább három évig fenntartják. Egy ilyen nagy befektetés és sok munka után azonban ez számukra természetes - írták.

Sok lehetőséget kínál a tárkony termesztése, az illóolaj az egyik legfontosabb része

Mielőtt gazdálkodni kezdett volna, Maláta Zoltán úgy gondolta, hogy hosszú távon sem a hagyományos gabonanövények, sem az időszakosan divatos növényfajok termesztése nem nyújt számára megfelelő és elvárt pénzügyi eredményt. A tárkony termesztése édesanyja javaslata volt, és szerencsére már a kezdetekkor mutatkozott rá megbízható fizetőképes kereslet. Az ötlet nem légből kapott volt, szülei évtizedek óta gazdálkodnak.

A tárkonyfajtákról és a hasznosságról

Az Artemisia dracunculus tárkonyfajon belül a szakirodalom orosz, francia, német, mexikói és egyéb alfajokat különít el. Ezek jelentősen különböznek egymástól alkatban, növekedési erélyben, szaporodásbiológiában, terméshozamban és termésminőségben egyaránt. Az elsőként beszerzett növényanyag nem volt homogén. Tartalmazott orosz, francia és német változatokat is, amelyekből Maláta Zoltán és családja következetes munkával szelektálta a francia töveket. A fő szempont a minél magasabb illóolaj-tartalom volt, valamint az, hogy az illóolajban lévő metilkavikol aránya elérje a 60 százalékot. Ennek a feltételnek pedig csak a francia változat felel meg. A több évig tartó kiválasztási munkát gázkromatog­ráfos minőségvizsgálat támogatta.

A tárkony termesztése

A cikk szerint a szakirodalmi források nemzetközi szinten is szűkszavúak és hiányosak, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az üzemi kísérletezésre. Ehhez sok segítséget kapnak Áy Zoltán gyógy­növénytermesztési szaktanácsadótól, akivel rendszeresen egyeztetik a tapasztalataikat. A jelenlegi ültetvényt 70 × 28 centiméteres térállással telepítették, a fenntartását pedig legalább 5 évig tervezik. Fontos, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a terület gyommentesítésére, valamint a tárkonyrozsda-fertőzés visszaszorítására. A cikk szerint Maláta Zoltánék ültetvénye attól különleges, hogy eddig senki sem vállalta a francia tárkony szaporodásbiológiájából adódó termesztési nehézségeket. Ez az alfaj ugyanis meddő virágokat nevel, nem érlel csíraképes magokat. Így kizárólag vegetatív úton lehet felszaporítani, tőosztással vagy hajtásdugványozással.

Saját vizsgálatok

Elsőként maguk tanulmányozták ezeknek az eljárásoknak a hatékonyságát, majd megtalálták az országban az egyetlen palántanevelő vállalkozást, amely képes és hajlandó volt nagy tételben szaporítóanyagot nevelni nekik. Így jelenleg a Maláta család rendelkezik az egyetlen magyarországi szántóföldi méretű franciatárkony-ültetvénnyel. Az utánuk jövő gazdálkodóknak már nem kell éveket tölteni az egyedszelekcióval. Szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére, amennyiben valaki megfelelő minőségű franciatárkony szaporítóanyagot szeretne beszerezni.

https://www.youtube.com/watch?v=4WC76RDPgaI
A tárkonynövényről kertész-szemmel

A tárkony betakarítása, lepárlás, illóolaj készítés

A betakarítás a klasszikus takarmánytermesztés technológiai gépsorát igényli. Történhet önjáró szecskázóval egy menetben, vagy kaszálás és renden szárítás után bálázással. A felvásárló igényei és kapacitása dönti el, hogy melyik módszert használják. Az eddig létesített ültetvényt illóolajnyerési céllal hozták létre, a lepárlást a felvásárlójuk fogja végezni. Az illóolajon kívül készíthető a francia tárkonyból alkoholos és szén-dioxidos kivonat is, amelyben az illékony mellett a nem illékony hatóanyagok is megjelennek, ezért gyógyszerek és gyógyhatású készítmények alapanyagai lehetnek. A szárított levélzet ősidők óta kedvelt fűszer. Felvásárlójuk integrátorként működik, amely hosszú távú termeltetési szerződést kötött a gazdasággal.

Ilyen jövő vár a tárkonyra

Ahogy másoknál, a koronavírus okozta járványhelyzet a Maláta gazdaságban is igényelt némi átszervezést, de úgy gondolják, mindig alkalmazkodni kell a kihívásokhoz, így lehet a legjobbat kihozni a lehetőségekből. A tárkony iránti keresletet sok minden befolyásolhatja. Nemzetközi tendencia, hogy egyre több ember fordul a természetes eredetű árucikkek felé mind a gasztronómiában, mind a gyógyászatban. Számos kedvező hatása ellenére a francia tárkony felhasználása még kevésbé elterjedt, nagy növekedési lehetőség áll előtte. Ezért Áporkán azon fognak munkálkodni a jövőben, hogy minél szélesebb körben megismertessék a valóban minőségi tárkony jótékony tulajdonságait. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

További híreink

Megválasztották 2024 legjobb pálinkáját - kóstolta már?

2024.06.24.

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint nemzeti italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a verseny díjátadó ünnepségén.

Nem indul jól a hét, holnaptól újra drágább lesz az üzemanyag

2024.06.24.

Kedden tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak - írta meg a holtankoljak.hu. A benzin és a  gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2-2 forinttal kerül majd többe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Új vállalati együttműködési felületet hozott létre a MATE 100 Klub

2024.06.24.

A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot.

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás