A kanadai Manitobai Egyetem és a hollandiai Leideni Egyetem Orvosi Központjának tudósai nemrégiben fontos felfedezést jelentettek be a sertés reproduktív és légzőszervi szindróma vírusával (PRRSv) kapcsolatban, amely lehetővé teszi egy jobb PRRS vakcina létrehozását.

Dr. Brian Mark (a manitobai U Tudományos Karának dékánja) és Dr. Marjolein Kikkert (a Leideni virológia docense) a felfedezést a vírus által termelt fehérje tanulmányozása során tették, amely elnyomja a sertés immunitását és súlyos betegséghez vezet. Megjegyezték, hogy ennek a fehérjének a szerkezetének megváltoztatása lehetővé teszi a vírus megváltozott törzseinek létrehozását, ami viszont új vakcinák alapját képezheti.

Fotó: Freepik

"Amit felfedeztünk, az a vírus biológiájának egyedülálló témája" - mondta Mark egy helyi médiának. "A tanulmányainkból összegyűjtött információk, amelyek információt nyújtanak arról, hogy ezek a víruscsaládok hogyan működnek egészben, hozzájárulhatnak a családon belüli összes vírus elleni vakcinákhoz."

Fehérjék és DNS

A Frontiers in Immunology folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kínai tudóscsoport megjegyzi, hogy nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan a vírusfehérjékkel való bonyolult kölcsönhatásokban a PRRS-betegség előrehaladásában, "hanem a mikroRNS-ek (miRNS-ek) is kulcsszerepet játszanak a PRRSv-fertőzésre adott gazdaválaszban."

"Ha a PRRSV-gazdaszervezet kölcsönhatást fehérje szinten a kórokozók és a gazdasejtek közötti harc frontvonalaként képzeljük el, akkor az RNS szintjén folytatott harcuk hasonlít a rejtett frontvonalra."

Mark és Kikkert felfedezése egy másik példa arra, amit ezek a kínai tudósok úgy írnak le, mint "jelentős előrelépések, amelyeket az elmúlt években értek el a PRRSv fertőzés patogenezisének és a gazdaszervezet válaszának megértése felé".

Vakcinafejlesztés

A PRRS elleni vakcinák az elmúlt évtized nagy részében léteztek. Egyes üzleti elemző cégek 2023-ban 342 millió dollárra becsülik a PRRS vakcinák globális piacát, 2030-ra pedig 677 millió dolláros piacot prognosztizálnak.

A PRRSv vadonatúj genetikai tanulmányában, amelyet egy nepáli, kínai és brit csapat végzett, a tudósok megjegyzik, hogy a vakcina hatékonyságának növelésében és a diagnosztikai tesztek javításában fontos eszköz a vírus keringő formáinak megfigyelése és genotípusa a világ minden tájáról - olvastuk a pigprogress.net-en.

Elmagyarázzák, hogy "a PRRSv ellenőrzése... Nagyon nagy kihívást jelent a vírus nagy genetikai variabilitása miatt."

Felszámolás és genetika

Más PRRS hírekben a chilei kormány nemrég bejelentette, hogy az ország most már mentes a betegségtől. Ez a sokrétű felszámolási erőfeszítés 9 hosszú évig tartott.

Folyamatos előrelépés történt a PRRS-sel szemben rezisztens génszerkesztett sertések forgalomba hozatala terén is.

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás