A kanadai Manitobai Egyetem és a hollandiai Leideni Egyetem Orvosi Központjának tudósai nemrégiben fontos felfedezést jelentettek be a sertés reproduktív és légzőszervi szindróma vírusával (PRRSv) kapcsolatban, amely lehetővé teszi egy jobb PRRS vakcina létrehozását.

Dr. Brian Mark (a manitobai U Tudományos Karának dékánja) és Dr. Marjolein Kikkert (a Leideni virológia docense) a felfedezést a vírus által termelt fehérje tanulmányozása során tették, amely elnyomja a sertés immunitását és súlyos betegséghez vezet. Megjegyezték, hogy ennek a fehérjének a szerkezetének megváltoztatása lehetővé teszi a vírus megváltozott törzseinek létrehozását, ami viszont új vakcinák alapját képezheti.

Fotó: Freepik

"Amit felfedeztünk, az a vírus biológiájának egyedülálló témája" - mondta Mark egy helyi médiának. "A tanulmányainkból összegyűjtött információk, amelyek információt nyújtanak arról, hogy ezek a víruscsaládok hogyan működnek egészben, hozzájárulhatnak a családon belüli összes vírus elleni vakcinákhoz."

Fehérjék és DNS

A Frontiers in Immunology folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kínai tudóscsoport megjegyzi, hogy nemcsak a gazdafehérjék sokasága vesz részt aktívan a vírusfehérjékkel való bonyolult kölcsönhatásokban a PRRS-betegség előrehaladásában, "hanem a mikroRNS-ek (miRNS-ek) is kulcsszerepet játszanak a PRRSv-fertőzésre adott gazdaválaszban."

"Ha a PRRSV-gazdaszervezet kölcsönhatást fehérje szinten a kórokozók és a gazdasejtek közötti harc frontvonalaként képzeljük el, akkor az RNS szintjén folytatott harcuk hasonlít a rejtett frontvonalra."

Mark és Kikkert felfedezése egy másik példa arra, amit ezek a kínai tudósok úgy írnak le, mint "jelentős előrelépések, amelyeket az elmúlt években értek el a PRRSv fertőzés patogenezisének és a gazdaszervezet válaszának megértése felé".

Vakcinafejlesztés

A PRRS elleni vakcinák az elmúlt évtized nagy részében léteztek. Egyes üzleti elemző cégek 2023-ban 342 millió dollárra becsülik a PRRS vakcinák globális piacát, 2030-ra pedig 677 millió dolláros piacot prognosztizálnak.

A PRRSv vadonatúj genetikai tanulmányában, amelyet egy nepáli, kínai és brit csapat végzett, a tudósok megjegyzik, hogy a vakcina hatékonyságának növelésében és a diagnosztikai tesztek javításában fontos eszköz a vírus keringő formáinak megfigyelése és genotípusa a világ minden tájáról - olvastuk a pigprogress.net-en.

Elmagyarázzák, hogy "a PRRSv ellenőrzése... Nagyon nagy kihívást jelent a vírus nagy genetikai variabilitása miatt."

Felszámolás és genetika

Más PRRS hírekben a chilei kormány nemrég bejelentette, hogy az ország most már mentes a betegségtől. Ez a sokrétű felszámolási erőfeszítés 9 hosszú évig tartott.

Folyamatos előrelépés történt a PRRS-sel szemben rezisztens génszerkesztett sertések forgalomba hozatala terén is.

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás