A Csongrád-Csanád megyei kábítószertermesztő trió azt hitte, jó álca lesz a madárfarm, de számításuk nem jött be. A KR NNI szegedi nyomozói lecsaptak rájuk. Összesen 1630 tő kannabiszt, valamint több mint 8 kiló növényi törmeléket foglaltak le tőlük. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb hazai drogfogása 2022. június 8-án történt meg. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) Szegedi Osztálya a KR bevetési egységeivel közösen hajtotta végre az akciót. Egyszerre hat helyen tartottak kutatásokat Csongrád-Csanád megyében az indiai kender ültetvényen.       

Az akcióra azután került sor, miután gyanú volt arra, hogy egy háromfős társaság kábítószert termeszt, majd azt saját vevői körének értékesíti. A gyanú beigazolódott, a csapat egyik Csongrád-Csanád megyei telepén a rendőrök összesen 1630 kannabisztövet találtak, melyek között voltak kisebbek és nagyobbak is - írta a magyar Rendőrség oldala. A szomszédos tanyájukban a magról nevelés zajlott, illetve a már leszüretelt kannabisz csomagolása, legalábbis a kutatás során megtalált növények és a különböző eszközök erre utaltak. A nyomozók összesen 8837 gramm kannabisztörmeléket foglaltak le. Ugyan a pontos hatóanyagtartalom megállapítása szakértői kérdés, de a gyorstesztek egyértelműen kimutatták a növényekben a kábítószer jelenlétét.

Hatalmas kábítószerfogás Hódmezővásárhelyen: strucctartással álcázták az indiai kender termesztést

A több mint 8 kilogramm kannabisz feketepiaci értéke hozzávetőlegesen 22 millió forint, míg a több mint 1600 tő leszüretelése után a trió további 80 kilogramm kannabisztörmelékre tehetett volna szert, amivel akár 80-120 millió forintot is kereshettek volna.

 A lefoglalt drog több mint 100 millió forintot ért volna a feketepiacon. A három kábítószerkereskedő akár életfogytiglant is kaphat – hangzott el az M1 Híradóban.

Strucctenyésztéssel próbálták leplezni a marihuánatermesztést a hódmezővásárhelyi gazdaság tulajdonosai. A madarak kifutóját pontosan a kannabiszültetvény mellett helyezték el, hogy a növényeket feltűnés nélkül, teljes nyugalomban gondozhassák.

Strucc a háttérben, indiai kender az előtérben

Strucctartás fedte az illegális növénytermesztést

A 41 éves M. Zoltán Attila, valamint élettársa, a 34 éves T. Judit és a páros barátja, a szintén 34 éves B. István Norbert egy struccfarmot üzemeltetett, amivel vélelmezhetően álcázni akarták illegális tevékenységüket. A kábítószerültetvény közvetlenül a szárnyasok kifutója mellett helyezkedett el. A strucc állomány azonban nem tudták elfedni a titkos tevékenységet - írták. A csapat a drogkereskedelmet a páros 12 éves kislánya jelenlétében végezte. 

Egy strucc szemléli a rendőrök rajtaütését Hódmezővásárhely határában

Erős vádak az akció után, bent is tartották mindhármukat

A KR NNI szegedi nyomozói mindhárom kábítószertermesztőt elfogták, majd mindegyiküket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg. Kihallgatásukat követően őrizetbe vették őket, és kezdeményezik letartóztatásukat. Ezen túl a KR NNI a három gyanúsított tulajdonában lévő hat ingatlan zár alá vételére is soron kívül intézkedett. 

A 41 éves M. Zoltán, valamint élettársa, a 34 éves T. Judit és barátjuk, a szintén 34 éves B. István június 17-én, péntek délelőtt már a Szegedi Járásbíróság előtt állt. Egyenként vitték őket a nyomozási bíró elé. Az ügyész azért kérte a letartóztatásukat, mert 

álláspontja szerint, ha szabadlábon hagynák őket, akkor megszökhetnének, összebeszélhetnének, bizonyítékokat tüntethetnének el, vagy újabb bűncselekményt követhetnének el. B. István védője ezt vitatja.

“Az már most látszik, hogy azért ennek az ügynek vannak gyenge és erős pontjai és a védelem azt meg fogja találni” – mondta a bíróság folyosóján Kecskés Ákos ügyvéd.

A meghallgatások után a nyomozási bíró elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatását.

Súlyos büntetés várható az ügyben

“Ez a bűncselekmény rendkívül magas büntetési tétellel fenyegetett. 5-től 20 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Két gyanúsított élettársként látszik elkövetni a bűncselekményt, harmadik társuk személyi körülményei pedig rendezetlenek” – mondta Horváth-Tóth Imola, a Szegedi Törvényszék szóvivője.

A végzés kihirdetése után a nőt és a két férfit a rendőrök azonnal büntetésvégrehajtási intézetbe szállították. A pár gyermekét és a struccokat az asszony testvérére bízták – számolt be róla a Hirado.hu.

Az elfogásról és a rajtaütésről két helyszíni videót is közzétett a Rendőrség:

Nem jött be a struccpolitika

https://www.youtube.com/watch?v=6Z_gcIe7yUQ
Strucc és cucc - elfogták a kendertermesztőket

Nem jött be a struccpolitika - 2.

https://www.youtube.com/watch?v=hLoDl-H4IBg

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az érkező támogatásokról és fejlesztésekről beszélt az OTP Agrár szakembere, Szabó István

2024.07.27.

Az új technológiák eredményes kiaknázásához forrásra és megfelelő szakértelemre is szükség van – mondta az OTP Bank podcastjében Szabó István, a pénzintézet szakértője.

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás