Az Európai Unió korlátozó feltételekkel hagyta jóvá végül az Ukrajnával fennálló „kereskedelmi vízummentesség” egy évvel történő meghosszabbítását, ami június 6-tól (a jelenlegi megállapodás lejártának időpontjától) 2025. június 5-ig érvényes. Az új megállapodás fő újdonsága az, hogy az európai jog alapján felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy tegyen azonnali lépéseket, ha az ukrán import jelentős fennakadásokat okoz az EU vagy az EU-tagállamok piacain.

Ha többet akarnak hozni az ukránok, mint 2021 második felében, vagy az utóbbi évek átlagában, akkor beránt a vészfék, és újra vám alá vetik az importot – döntött az EU. Az Agrárágazat anyagát szemléztük.

Az új megállapodás fő újdonsága az, hogy az európai jog alapján felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy tegyen azonnali lépéseket, ha az Ukrajnából származó import jelentős fennakadásokat okoz az EU vagy az EU-tagállamok piacain - Fotó: Magro.hu, Baranya vármegye

Az uniós gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedések részeként az Európai Bizottság vészféket vethet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékekre, nevezetesen a baromfihús, a tojás, a cukor, a zab, a gabonafélék, a kukorica és a méz esetében. Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészére vonatkozó átlagos behozatali mennyiséget, a vámok újra kivethetők.

Az ukrán import alakulása az EU-s országokban

Arról pedig április végén számoltak be az Európai Bizottság adataira hivatkozva, hogy februárban az ukrán gabona teljes importja az EU-országokba 2 millió tonnát tett ki, ami 21%-kal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Az adatok azt is mutatják, hogy a jelentés hónapjában a havi szállítások 2023 októbere óta először csökkentek

Különösen az olyan vezető importőrök, mint Spanyolország (-18%, 1,3 millió tonna), Hollandia (-50%, 166 ezer tonna), Olaszország (-37%, 162 ezer tonna) csökkentették a beszerzéseket. Az ukrán gabona behozatalát februárban a legjelentősebb mértékben Románia (-90%, 1,34 ezer tonna), Franciaország (ezer tonna) csökkentették, Bulgária pedig 0,16 ezer tonnával lényegében beszüntette a behozatalt Ukrajnából. 

Csak két uniós ország: az írek és a belgák növelték az ukrán importot, igaz, ők aztán rendesen: a vizsgált időszakban csaknem háromszorosára, 93 ezer tonnára és 64 ezer tonnára - írták.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás