A növekvő kínai kereslet hatására Kína marhahús importja jelentősen megnövekedhet, miközben a globális termelés csökkenőben van. Az USA-ban csökken a vágások száma, de vajon mit jósolnak az előrejelzések 2016-ra?

Csökkent a világ marhahús termelése 2015-ben – legalább is az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériuma (USDA) szerint. A csökkenés 1,3 millió tonnára tehető, így idén 58,4 millió tonna marhahús kerül előállításra a világon. A termelés csökkenése miatt várhatóan a fő marhahús termelő országok (USA, Brazília és Kína) kibocsátása is csökkenhet a 2014-es mennyiséghez képest. Eközben az Európai Unióban 1 százalékos emelkedést prognosztizálnak a szakértők. Ausztráliában 2014-ben rekordszámú, 2,5 millió darab szarvasmarha került a vágóhidakra az aszály miatt. Érdekesség, hogy idén nem esett vissza a vágási hajlam, ugyanennyi állatot vágtak le.

Visszaesőben a világ marhahústermelése
 

A szakértők a nemzetközi piacon visszaesésre számítanak. A marhahús export 3,9 százalékkal, míg az import 4,3 százalékkal mérséklődhet a tavalyi értékekhez képest. Kínában viszont erősödhet az import a növekvő belső kereslet miatt, 44 százalékos importerősödésre van kilátás.

Az előrejelzések szerint a szakértők arra számítanak, hogy 2016-ra változik majd a helyzet és 1 százalékkal gyarapodni fog a globális marhahús kibocsátás az ideihez képest. Erre azért van esély, mert több világpiaci szereplő is állománybővítésre készül. Az USA marhahús termelése például 2 százalékkal csökkent idén, de ez a tendencia 2016-ra gyökeresen változhat, 5 százalékos bővülést jeleznek elő a szakértők.

Amerikai körkép

Az idei évre az USDA szerint a marhahús kibocsátása 4 százalékkal, míg a borjúhústermelés 16 százalékkal csökkent az USA-ban az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A vágási adatok szerint 2015 első 9 hónapjában 6 százalékkal csökkent a szarvasmarhák vágása a 2014-es azonos időszakhoz képest. Eközben a vágóhídra kerülő állatok súlya 2 százalékkal gyarapodott. Idén a bika ára a tavalyihoz képest 16 százalékkal csökkent az USA-ban, 4,85 dollár/kg hasított súly az aktuális ár.

Eközben Brazíliában 12 százalékkal emelkedett a szarvasmarha ára az előző évihez képest, míg a marhahús-kivitel 18 százalékkal esett vissza. Ez a világpiacra is hatást gyakorolt: augusztusban csupán 96 ezer tonna friss, brazil marhahús került értékesítésre. A legnagyobb felvásárlójuk Hong-Kong, Egyiptom és Oroszország voltak. Szeptemberben azonban már az újranyitott kínai piacra került a legtöbb brazil marhahús. Az USDA előrejelzése szerint Brazília marhahús termelése 3 százalékkal, marhahús kivitele 15 százalékkal maradhat el idén a tavaly mért értékektől, miközben a kibocsátás 2, az export pedig 9 százalékkal gyarapodhat.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás